Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 23 Kasım 2016 - 12:38 Yorum: 0

Antalya’da inşaat hafriyatı depolama alanı problemi

Antalya'da inşaat hafriyatının döküleceği alanın bulunmaması sebebiyle ciddi sıkıntılar yaşandığı bildirildi.

Antalya’da inşaat hafriyatı depolama alanı problemi

Antalya'da inşaat hafriyatının döküleceği alanın bulunmaması sebebiyle ciddi sıkıntılar yaşandığı bildirildi. Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Deniz Karataş, hem mevcut yapıların tadilatında hem de yaklaşmakta olan kentsel dönüşüm yasası gereğince yıkılacak olan binaların hafriyatının nereye döküleceğinin belli olmadığını belirterek " Cumanın gelişi perşembeden bellidir. Teşvik ve tedbirleri zamanında almaz isek kaçak ve kontrolsüz atık inşaat malzemelerinin yığınları ile karşı karşıya kalacağız. Belediye yakaladıklarına ceza kesecek ama yüzde 95'ini yakalayamayacak. 19 ilçemiz var, hafriyat depolama alanını acilen belirlemesi gerekmektedir." dedi.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği olarak inşaat, yıkım ve kazılardan çıkan katı atıkların yönetimi ile ilgili uygulamaların en kısa zamanda hayata geçirilerek, çevreye verilen zararın önlenmesi için bir süredir yoğun çalışmalar yürüttüklerini hatırlatan Karataş, Antalya'da inşaat sektörünün oldukça gelişmiş olmasına ve inşaat faaliyetlerinin yoğun bir şekilde devam etmesine karşılık hafriyat depolama alanı bulunmamasının sektörümüzün önemli problemlerinden biri olduğuna dikkat çekti.

"İnşaat atıkları gelişigüzel alanlara boşaltılıyor"

Molozların veya diğer inşaat atıklarının, inşaat alanlarında bırakılması veya gelişigüzel dere yataklarına, boş arazilere ve diğer alanlara dökülmesinin ciddi şekilde çevre kirliliğine sebep olduğunu, doğal dengeleri bozduğuna işaret eden Deniz Karataş " Bunun önlenebilmesi için ülkemizde bu alandaki yönetim planlarının yapılması, yasa ve tüzüklerin hazırlanması ve tüm uygulamaların hayata geçirilmesi gerekmektedir. Öte yandan yönetmelikte, bir parselden çıkan hafriyatın aynı parselde kullanılması durumunda atık bedeli alınmaması durumu açıkça belirtilmişken atık bedeli talep edilmektedir. Bu durum yıllardır müteahhitlerin mağdur edildiği konulardan biridir. Ayrıca depolama alanlarına gönderilmeyen, Belediyelerin yol dolgusu gibi ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan hafriyatlardan da bedel alınmaması gerekmektedir. Çünkü şehrimizde malzemenin preslenmesi ve depolanması anlamında bir hizmet verilmemektedir. Derneğimiz bir süredir bu alanda yapılması gereken çalışmalar ve alınması gereken önlemler konusunda, Avrupa Birliği'ndeki uygulamaları araştırmış, yasa ve tüzükleri incelemiş ve ilgili kurum ve kuruluşların yetkilileri ile görüşmeler yaparak edindiği bilgileri, Antalya İnşaat Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri Raporunda siz değerli basın mensupları aracılığı ile kamuoyunda ve " Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği Web Sitesi"nde paylaşmıştır." dedi.

Antalya İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin inşaat atıklarının yönetimi ve bertaraftı için ilgili makamlarla en kısa zamanda ortak çalışmalar başlatarak, gerekli yasa ve tüzüklerin hayata geçirilmesi için her türlü çaba ve desteği vereceğini hatırlatan Karataş, arıca bu çerçevede turizmin dünyaya açılan penceresi konumundaki Antalya'nın çevresinin ve çehresinin korunması amacı ile atık yönetimi konularında başlattıkları çalışmalarla ilgili tüm sivil toplum örgütlerine de derneğin kapısının açık olduğunu da sözlerine ekledi.

Antalya’da inşaat hafriyatı depolama alanı problemi

Antalya’da inşaat hafriyatı depolama alanı problemi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber