Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 24 Ekim 2014 - 12:23 Yorum: 0

Antrenmanda sakat kaldı, engelliler için umut oldu

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde 17 yaşındayken yüzme antrenmanında düşerek yürüme yetisini kaybeden İsmail Şentürk, kurduğu dernekle üyelerinin tekerlekli sandalye ihtiyacından iş bulmaya kadar her türlü sorununu çözerek engellilerin yüzünü güldürüyor

Antrenmanda sakat kaldı, engelliler için umut oldu

ZONGULDAK (AA) - MUSTAFA KEMAL BEKTAŞ - Ereğli ilçesinde 17 yaşındayken yüzme antrenmanında düşerek yürüme yetisini kaybeden İsmail Şentürk (44), yaşadığı üzücü olayın ardından kendisiyle benzer durumdaki insanların karşılaştığı sorunları çözmek amacıyla kurduğu dernekle engellilere umut oldu.

Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları'nın yüzme takımında spor yaptığı dönemde antrenman sırasında boynu kırılarak tekerlekli sandalyeye mahkum olan Şentürk, bir süre sonra yaşadığı travmayı atlatarak önce liseyi bitirdi, ardından da engellilere yönelik projelerde görev almaya başladı.

İstanbul'da katıldığı tekerlekli sandalye dağıtım töreninde engellilerin ihtiyaçlarından etkilenen Şentürk, 1998'de Ereğli Fiziksel Engelliler Derneğini kurarak başkanlık görevini üstlendi.

Şentürk, dernek faaliyetleri kapsamında 610 ihtiyaç sahibine tekerlekli sandalye ve akülü araba temininin yanı sıra kent yaşamında engellilere yönelik düzenlemeler için önemli mücadeleler verdi. 

Engellilerin sosyal ve ekonomik hayata daha fazla katılmalarına yönelik girişimlere de ağırlık veren Şentürk, dernek bünyesinde kurulan bilgisayar laboratuvarı ve tekstil atölyesi sayesinde gerçekleştirilen mesleki eğitim kurslarıyla üyelerinin iş sahibi olmalarına aracılık etti. 

- "20 metrekarelik büroda derneği kurarak çalışmalara başladım

Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllar önce yaşadığı üzücü olayın acı hatıralarını engellilerin sorunlarını çözerek unuttuğunu söyledi.

Derneklerinin bin 400 üyesinin olduğunu anlatan Şentürk, "Felç olmamın ardından 4 yıl yurt içinde ve dışında tedavi olabilmek için araştırmalar yaptım. Bu süreçte engelimi kabullenemedim. Daha sonra hayata yeniden bağlandım ve yarım kalan lise eğitimimi tamamladım. Engelliler yararına çalışmayı hedef belirleyerek, tuvaleti ve ısıtma sistemi bile olmayan 20 metrekarelik büroda derneği kurarak çalışmalara başladım" diye konuştu.

- Engellilere umut oldu

Zamanla hayırseverlerin de desteğiyle derneklerinin büyüdüğünü, şu anda 500 metrekare kapalı, bin metrekare açık alanı olan binada hizmet verdiklerini vurgulayan Şentürk, şunları kaydetti:

"Dernek hizmet binamızda bilgisayar laboratuvarı ile tekstil atölyemiz var. Türkiye İş Kurumu ve Halk Eğitim Merkeziyle ortaklaşa meslek edindirme kursları düzenliyoruz. Sınava girecek engellilere ders imkanı bile sağlanıyor. Son 2-3 yıllık süreçte mesleki edindirme kurslarına yönelerek 240 engelliyi işe yerleştirdik. Bu sayı her geçen gün artarak devam edecek. Ayrıca Batı Karadeniz Bölgesi'nde tekerlekli sandalye ihtiyacı olan engelli bırakmadık. Akülü araba taleplerinin de yüzde 80'ini karşıladık. Engellilerin günlük yaşamını kolaylaştıracak çalışmalara ağırlık vermeyi sürdüreceğiz."

Şentürk, herkesin bir gün engelli olabileceğini, yaşama küsmek yerine toplum yararına hizmetlerle sıkıntıların aşılabileceğini aktararak, Anadolu Üniversitesinde eğitim hayatını sürdürdüğünü, insanların hayallerini gerçekleştirmesini hiçbir şeyin engelleyemeyeceğini sözlerine ekledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber