Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 30 Mayıs 2015 - 13:53 Yorum: 0

Araç sahipleri dikkat!

Sigortalı araçta 'eşdeğer parça' dönemi!TSE tarafından belgelendirilmiş yedek parçalar kullanılabilecek

Araç sahipleri dikkat!

Bülent AYDEMİR/HT GAZETE

1 Haziran’dan itibaren otomotiv sektöründe eşdeğer parça dönemi başlıyor. Otomotiv yan sanayiini desteklemek amacıyla çıkarılan muadil (eşdeğer) parça kullanımına ilişkin genelge pazartesi günü yürürlüğe giriyor. Bundan böyle araçlarda orijinal parça yerine yerli sanayiinin ürettiği TSE tarafından belgelendirilmiş eşdeğer yedek parçalar kullanılabilecek. İlk etapta 6 ürün grubunda 20 parça için eşdeğer standart belgesi verilecek.

İlk 2 yıl TSE, ardından akredite edilmiş belgelendirme kurumlarınca onaylanacak muadil ürünler orijinal parça yerine kullanılabilecek. TSE Başkanı Sebahattin Korkmaz, yeni uygulamanın detaylarına ilişkin bilgi verdi. Korkmaz, eşdeğer parça belgelendirmesiyle, tüketicilerin orijinal parça yerine, aynı özelliklere sahip eşdeğer parçayı daha uygun fiyata satın alabileceklerini, böylece sigorta maliyetlerinin düşeceğini söyledi. Korkmaz, orijinali ile aynı kalitede üretim yapan yerli sanayicilerin ürünlerinin orijinal parça yerine kullanılacağını, bunun otomotiv yan sanayiinin gelişiminin önünü açacağını ifade etti.

Sebahattin Korkmaz, eşdeğer parça belgelendirmesine niçin ihtiyaç duyulduğunu şöyle açıkladı: “Bir ürün Türkiye’de üretilip orijinal parça olarak yurtdışına bir birime satılıyor, aynı ürün Türkiye’ye geri döndüğünde tüketicimize 4-5 birime satılıyor.”

Eşdeğer parça uygunluk belgesi, bir firmanın belli üretim yerinde ürettiği parçaya verilecek. TSE’ye şu ana kadar eşdeğer parça belgelendirmesi için 4 ayrı firma, 73 parça için müracaat etti. Belge verilen tüm firmalara, üretilen eşdeğer parçalara basılmak üzere bir belge numarası verilecek. Bir logosu olacak. Parçalar, bu numara ile TSE tarafından takip edilip izlenecek. Firmalar denetlenecek, olumsuzlukta belgeleri iptal edilecek. Özel servisler, yine araç kullanıcısının isteğine uygun olarak eşdeğer parça olarak belgelendirilmeyen ürünler kullanabilecek. Trafik sigortalarında da sigorta şirketleri herhangi bir taahhüte bağlı olmaksızın eşdeğer parça kullanacaklar. Orijinal parçası bulunmayan parçalarda firmalardan aynı aracın benzer bir araç parçası istenerek kontrol edilecek. Yoksa malzeme, korozyon ve uyumluluk testleri yapılarak belgelendirilecek. 

Haber Kaynağı:
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber