Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 19 Kasım 2017 - 08:43 Yorum: 0

Ardahan’ın içi de dışı da kırmızı elması tescillenecek

Türkiye'de sadece Ardahan'ın Posof ilçesinde yetişen içi de dışı da kırmızı elma tescillenecek.

Ardahan’ın içi de dışı da kırmızı elması tescillenecek

Türkiye'de sadece Ardahan'ın Posof ilçesinde yetişen içi de dışı da kırmızı elma tescillenecek. Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO), kırmızı elmaya coğrafi işaret belgesi almak için başvuru yaptı.

ATSO Başkanı Çetin Demirci, Ardahan bölgesinde yetiştirilen 26 farklı elma çeşidinden biri olan içi kırmızı elmayı tescillemek istediklerini bunun içinde Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuruda bulunduklarını söyledi.

Demirci, "İlimizin ekolojik olarak el değmemiş olması, Posof'un mikro klima iklime sahip olmasından dolayı 26 çeşit elma türü yetiştirilmektedir. Yapılan tahliller sonucunda bu türlerden en önemlisi ve ekonomik değer oluşturacak elma çeşidi içi de dışı da kırmızı olan elma yönünde. İlimizin ve ilçemizin ekonomisine katkıda bulunmak için Ardahan Ticaret Odası olarak, Posof Belediyesiyle ortaklaşa ürünün coğrafi işaret belgesini alma çalışmasını başlattık. Ürünümüz Posof adıyla ilimizi ve ilçemizi dünyaya tanıtacak" dedi.

ATSO Başkanı Çetin Demirci, bu elmanın diğer elmalardan farklı olarak etinde de antosiyanin olduğunu ifade ederek, "Bu elma yörede hastalıklar için de kullanılıyor. Şeker hastalığı için kullanıldığı biliniyor. Bronşit ve öksürük için kullanıldığı biliniyor. Anti oksidin yönünden çok zengin olduğu biliniyor. Özellikleri olmadan coğrafi işaret alamıyorsunuz, yani bir özelliği var. Amino asitler yönünden, folik asit yönünden, antioksidan yönünden zengin bir meyve ve dünyadaki diğer elmalardan farklı. O yüzden coğrafi işaret başvurusunda bulunuyoruz. Bu elmanın diğer elmalardan farkı ise etinde de antosiyanin var. Yani diğer elmaların kabuğunda olan antosiyanin bu elmanın etinde de var. Zaten hastalığa iyi gelmesinin sebebi de antosiyanin elmanın etinde de olması" diye konuştu.

Türkiye'de sadece Posof İlçe merkezi, Türkgözü, Armutveren, Kumlukoz köylerinde yetişen ve ilgisizlik nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalan içi de dışı gibi kırmızı elma için birçok alanda çalışma başlatıldı. Posof Belediyesi kırmızı elma türünün varlığını sürdürebilmesi için elma fidan üretim çalışmaları başlattı.

Posof Belediye Başkanı Cahit Ulgar, "İçi ve dışı kırmızı elmamız Posof ilçe merkezimiz ve özellikle Savahil bölgesi dediğimiz Türkgözü hattında yetişmektedir. Türkiye'nin birçok bölgesine buradan fidan götürülmesine rağmen gittikleri bölgelerden maalesef buradaki özelliklerini vermemiştir. Ve bu oluşum sağlanamamıştır. Tamamen bölgemize ve ilçemize has bir üründür. İçi kırmızı elmamızın tahlilleri yapılmıştır. İnsan sağlığında ve bir takım hastalıklarda bazı özellikleri ile ön plana çıkan bir ürün haline gelmiştir. Dolayısıyla biz de Posof Belediyesi olarak, Ardahan Ticaret Odasıyla beraber elmamızın coğrafi işaretini almak için de çalışmalar başlatmış bulunmaktayız. Coğrafi işaret belgesini de halledip ürünümüzü Türkiye ve Dünya piyasasına tanıtmak için ilk adımı atmış olduk" şeklinde konuştu.

Emekti Öğretmen Adnan Bozyiğit ise, "İçi kırmızı elmamız popüler oldu ve bu elmanın geninin Posof'ta olması bizi de mutlu ediyor. Bundan 300 yıl önce içi kırmızı elmayı buraya getirip aşı yapmışlar. Şimdi bu mevcut ağaçlarımız yaşlanmış ve kocalmış. Meyvelerini veremez duruma gelmiş. Bunlar tekrardan genç fideler yetiştirerek halkımıza tekrardan veriyoruz. Biz Posof ilçesinde içi kırmızı elma ağacının her kapıda olmasını istiyoruz ve bunların koruma altına alınmasını talep ediyoruz. Tabi şifa kaynağı diyorlar ve doğrudur. Bunlar tahlilleri yapılıp tescil edilmiştir. Kabuklarında bulunan zengin lif kaynağı olması nedeniyle bağırsak kanserini önleyici etkiye sahip olduğunu, şeker hastalıklarına iyi geldiği, bağırsak parazitlerine iyi gelerek kabızlık sorununu giderdiğini, yemeklerin kolay sindirilmesinde yardımcı olduğunu, midedeki safra asitlerini emerek karaciğer ve 12 parmak bağırsağına birçok faydası olduğunu, karaciğeri temizlemesi, kandaki kolesterol miktarını düzenlemesi, bağışıklık sitemini kuvvetlendirme gibi birçok yararı var" diye konuştu.

Ardahan’ın içi de dışı da kırmızı elması tescillenecek

Ardahan’ın içi de dışı da kırmızı elması tescillenecek

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber