Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 26 Ocak 2015 - 15:14 Yorum: 0

Arguvan'da geleneksel Abdal Musa Lokması

Arguvan'da geleneksel Abdal Musa Lokması etkinliği düzenlendi.

Arguvan'da geleneksel Abdal Musa Lokması

MALATYA - Arguvan'da geleneksel Abdal Musa Lokması etkinliği düzenlendi. 

Abdal Musa Kültür Derneği ve Cemevi'ndeki etkinliğine, Malatya Eşit Yurttaşlık Platformu üyeleri ve dernek başkanları, Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, CHP Malatya İl Başkanı Enver Kiraz, Arguvan Belediye Başkan Yardımcısı Kamber Yıldırım, Eski İl Genel Meclis Üyesi Vahap Altınok, Çağdaş Avukatlar Dernek Başkanı Yusuf Sürücü ve vatandaşlar katıldı. 

Etkinlik kapsamındaki konferansta konuşan Zeynel Abidin Vakfı Başkanı Erdoğan Ünverdi, Abdal Musa Lokmasının önemine vurgu yaparak, birlik ve beraberlik mesajı verdi. Ünverdi, Alevilik’in İslam’ın dışında olmadığını ifade etti.  

Arguvan Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş da Abdal Musa Lokması’nın birlik ve beraberlik için önemli olduğu belirtti. Kızıldaş, Abdal Musa Lokması etkinliğine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

"Geleneklerimiz içerisinde önemli bir yeri olan Abdal Musa Lokması, her yıl düzenli olarak yapılan, birlik ve beraberliğin en güzel örneğini teşkil eden, insanları bir araya getiren kaynaşma biçimidir. Burada amaç kurban kesip etli-pilav yeme geleneği değildir. Amaç birlikteliği sağlamak, bir çatı altında toplanmaktır. Abdal Musa Lokması, oluşturulacak bir heyetin önderliğinde yapılan birlikteliğin simgesidir. Yapılacak hazırlık da herkesin katkısının sağlanması amaçtır. Alınan kurbanlar, bu heyetin kontrolünde dualar yapılarak kesilir.  Hazırlık aşaması devam ederken, diğerleri de konuklarla ilgilenirler. Cemaatinin toplu olarak bulunduğu kapalı bir alan içerisinde cem töreni yapılır. Cem başladıktan sonra, kapı kapatılır ve ceme başlanır. Cemi bir dedenin yönetmesi gerekir. Onun kontrolünde devam eder. Cem olayındaki bütünlük tamamen dede kontrolünde olup, burada bulunan herkese sevgi, saygı ve hoşgörünün inceliklerine değinilmesidir. Burada asıl bilinmesi gereken nokta, birlik ve beraberliğin önemi vurgulanmaktadır."

4383530.jpg

Konuşmaların ardından konuklara lokma dağıtıldı.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber