Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 22 Kasım 2014 - 11:18 Yorum: 0

"Arkadaşım Diyabet" kamplarının belgeseli çekildi

Hastalıklarıyla barışık hayat sürmeleri için düzenlenen eğitim kamplarına katılan diyabetli çocuklar, belgesele konu oldu

'Arkadaşım Diyabet' kamplarının belgeseli çekildi

KOCAELİ (AA) - ŞAHİN OKTAY - Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi ve Çocuk Endokrin Derneği iş birliğiyle gerçekleştirilen proje kapsamında, her yıl İznik ve Diyarbakır'da düzenlenen "Arkadaşım Diyabet" kamplarına katılan çocukların belgeseli çekildi. 

Çekimleri İznik ve Diyarbakır'da tamamlanan, kamplardaki eğitim ve aktivitelerin diyabetli çocukların yaşamına etkisinin ele alındığı belgesel, çocuk endokrin merkezleri ve okullarda gösterilecek.

KOÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Hatun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetin kan şekeri yüksekliğinden kaynaklanan metabolizma hastalığı olduğunu belirterek, hastalığın seyrinde protein ve yağ metabolizmasının bozulduğunu, uzun dönemde kılcal damarların duvarlarında zedelenme meydana geldiğini söyledi.

Diyabetin her yaşta görülebilen ve yol açtığı komplikasyonlar nedeniyle çok önemli bir hastalık olduğunu vurgulayan Hatun, erişkinlerde şişmanlıkla bağlantılı "Tip 2", çocuklarda ise hastalığın başından itibaren insülin tedavisi gerektiren "Tip 1" diyabet görüldüğünü anlattı.

Hatun, dünyada 400 milyon kişinin diyabetle yaşadığını ve her yıl 5 milyon kişinin diyabet nedeniyle yaşamını yitirdiğini dile getirerek, çoğunluğu komplikasyonların tedavisi için olmak üzere diyabet nedeniyle yılda 550 milyar dolar harcandığını kaydetti.

- "20 bin civarında diyabetli çocuk var"

Türkiye'de 7 milyondan fazla erişkinin diyabet hastası olduğuna ve bir o kadar kişinin de diyabet gelişimi açısından risk grubunda bulunduğuna dikkati çeken Hatun, "Ülkemizde erişkin her üç kişiden birinde diyabet hastalığı veya diyabet gelişimi açısından risk vardır. Ayrıca 20 bin civarında çocuğun diyabetli olduğu bilinmektedir" diye konuştu.

Hatun, ekip olarak 1997'den beri İznik'te, 2011'den beri de Diyarbakır'da "Diyabetli Çocuklar Kampı" düzenlediklerini anımsatarak, "Bu kamplar çocuklar için hem birlikte mutlu zaman geçirme hem de eşsiz eğitim imkanı sunuyor. Şimdiye kadar bin 500 kadar çocuğu bu kamplarda eğittik ve bu şekilde hayatlarını daha iyi sürdürmelerini sağladık. Kamplar çocukların yanı sıra diyabet ekibinin eğitimi için de önemli fırsat sunuyor" ifadesini kullandı.

KOÜ Tıp Fakültesi Çocuk Endokrin ve Diyabet Bilim Dalı ve Çocuk Endokrin Derneği iş birliğiyle "Arkadaşım Diyabet" belgeselini hazırladıklarını belirten Hatun, belgeselin esas olarak diyabetle barışık yaşamayı anlattığını söyledi. 

- "Çocuklar gündelik yaşamlarında zorluk çekiyor"

Hatun, diyabetle barışık yaşam sürmeyi anlattığı için "Arkadaşım Diyabet' sloganının seçildiğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çocuklardaki diyabet toplumda daha az biliniyor ve bu nedenle de çocuklar gündelik yaşamlarında zorluklar çekiyorlar. Bu belgesel  diyabetli çocukların toplum, öğretmenler ve sağlık ekibi tarafından daha iyi anlaşılmasını amaçlıyor. Belgeselin ana aktörü kendisi de Tip 1 diyabetli olan Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Endokrin Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Oğuzhan Deyneli. Belgesel onun hayatı ile çocukların hayatını birlikte anlatıyor."

Hatun, belgeselin çocuk endokrin merkezlerinde, okullarda ve konuyla ilgili toplantılarda gösterileceğini anlatarak, sosyal ağlara yüklenen belgeselin büyük ilgi gördüğünü sözlerine ekledi. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber