Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Güncel 05 Mayıs 2014 - 12:43 Yorum: 0

Arkeologlar istihdam edilmeyi bekliyor

Arkeologlar Derneği Başkan Yardımcısı ve Arkeolog İstihdam Platformu Sözcüsü Çelebi: "Arkeologların istihdam edilmesi ve önümüzdeki engellerin kaldırılması halinde Anadolu tarihini yeniden yazılacağını iddia ediyorum"

Arkeologlar istihdam edilmeyi bekliyor

MARDİN (AA) - HALİL İBRAHİM SİNCAR - Arkeoloji bölümünden mezun olanlar, istihdam edilmeyi bekliyor.

Arkeologlar Derneği Başkan Yardımcısı ve Arkeolog İstihdam Platformu Sözcüsü Binnur Çelebi, AA muhabirine, YÖK onayıyla üniversitelerde bugüne kadar 41 arkeoloji bölümünün açıldığını, bu bölümler için toplam 2 bin 768 kontenjan ayrıldığını söyledi.

Son araştırmalarına göre Türkiye genelinde istihdam edilen 690 arkeoloğun olduğunu belirten Çelebi, 10 bine yakın mezunun ise iş beklediğini kaydetti.

Mezun olan arkeologların başka mesleklere yönlendiğini kaydeden Çelebi, şöyle dedi:

"Bu arkadaşlarımız çok sevdikleri mesleklerini yapamıyor. Kimi garson kimi tezgahtar kimi simit satıyor. Arkeoloji cenneti olan bir ülkede bizim arkeologlar bunu hakketmiyor. İşsiz sayısı 10 binleri geçiyor." 

Çok sayıda arkeoloğun mezun olduktan sonra iş imkanı bulamadığını dile getiren Çelebi, "Arkeologların istihdam edilmesi ve önümüzdeki engellerin kaldırılması halinde Anadolu tarihini yeniden yazılacağını iddia ediyorum. 1071'lere dayandırılan tarihin çok daha eskilere gideceğini bunu bilimsel çalışmalarımızla ortaya koyacağımızı düşünüyorum" diye konuştu.

Toplumda tarihsel bir bilinç oluşturulması gerektiğini kaydeden Çelebi, "Ne kadar çok arkeolog istihdam edersek o kadar da çok tarihe sahip çıkan kişi kazanmış olacak. Arkeologlar her yerde olacakları için definecilerin her yerde cirit atması önlenmiş olacak" dedi.

Mardin Artuklu Üniversitesi (MAÜ) Arkeoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Güner Coşkunsu ise Türkiye'de istihdam edilen arkeologlar ve mezun sayısı arasında ciddi bir dengesizlik bulunduğunu, uzun vadede hem istihdam konusunda hem de arkeolojinin uygulama alanlarındaki hizmet kalitesinde daha riskli durumlar oluşturabileceğini kaydetti.

Arkeolog Burak Erdem de istihdam edilerek araştırmalar yapmak istediklerini, dolayısıyla Türkiye'nin kalkınmasına destek olmak istediklerini söyledi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber