Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 07 Mart 2015 - 09:48 Yorum: 0

Armutçuk'taki grizu faciasının 32. yıl dönümü

TTK Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde 7 Mart 1983'teki grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için anma töreni düzenlendi

Armutçuk'taki grizu faciasının 32. yıl dönümü

ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesine bağlı Kandilli beldesindeki Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Armutçuk Müessese Müdürlüğü'nde 7 Mart 1983'te meydana gelen grizu faciasında hayatını kaybeden 103 maden işçisi için anma töreni düzenlendi.

TTK Genel Müdürü Burhan İnan, törende yaptığı konuşmada, madencilik sektörünün tehlikeli ve riskli bir iş kolu olduğunu belirtti.

Çok ağır ve tehlikeli bir işle uğraştıklarını vurgulayan İnan, bunun neticesinde ortaya çıkan kazaların, zaman zaman komşu ülkelerde de meydana geldiğini kaydetti.

İnan, Ukrayna’da geçen günlerde 34 maden işçisinin grizu faciasında yaşamını yitirdiğini anımsatarak, "Üretim yapmak önemli, güzel. Çok üretmek de hedefimiz. Üretim can yanmadan iş sağlığı güvenliği kurallarına uygun olarak yapılırsa o zaman çok anlamlı. Milyonlarca ton kömür üretseniz can yakıyorsanız, insanlar hayatını kaybediyorsa bana göre bu üretim hiç anlamlı değil" ifadesini kullandı.

Madenciliğin iş sağlığı ve iş güvenliği konusunda dünyada geldiği noktayı harfiyen takip ettiklerini, kurumda gerekli tüm tedbirleri almaya çalıştıklarını dile getiren İnan, şunları söyledi:

"Devletin her türlü desteği arkamızda, her türlü imkanı bize sunuyor. Biz de elimizden gelen gayreti yapma hedefindeyiz. İş sağlığı ve iş güvenliği konusunda çıtayı yükseltmemiz gerekiyor. Ben Ermenek'te meydana gelen kazada kurtarma çalışmalarında bulundum. Orada gördüm ki bizim madencimiz Türkiye ortalamasının üzerinde. Orada maalesef arkadaşlarımız bizden çok daha gerideler. Biz de dünyada bu konuda ileriye gitmiş ülkelerin gerisindeyiz. Bizim bir an önce her türlü tedbiri alarak, kendimizi toparlayarak dünyada bu konuda ileri gitmiş ülkelerin seviyesine gelmemiz lazım."

İnan, Armutçuk Müessesesi'ne ait yeni bir kuyu çalışması yapıldığını bildirerek, "+200 ile -700 arasında açılacak bir kuyu var. Dosyaları, plan, projeleri tamamlandı. İhalesi önümüzdeki aylarda yapılacak. Bu kuyu da tamamlandığında dört dörtlük bir müesseseyle üretimimize devam edeceğiz" dedi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Eyüp Alabaş da madenciliğin dünyanın en zor mesleklerinden biri olduğunu kaydederek, havzada kömür üretimi süresince 5 bin civarında madencinin hayatını kaybettiğini vurguladı.

 Teknolojik gelişmeleri takip ederek Türkiye'nin ekonomisine katkı sağlamaya çalıştıklarını aktaran Alabaş, şöyle konuştu:

"Türkiye Taşkömürü Kurumu, Türkiye madenciliğinin okulu. Bu okul son dönemlerde can çekişmeye başladı. Türkiye'nin yıllık 26 milyon ton taş kömürüne ihtiyacı var. TTK'nın norm kadrosu 14 bin kurulu kapasitesi 5 milyon ton olmasına rağmen, kurulu kapasitesinin 3'te biri norm kadrosunun yaklaşık 5 binin altında işçi sayısıyla çalışmaktadır. Türkiye'nin bu kadar kömüre ihtiyacı varken bu bölgenin devlet ciddiyetiyle yönetilmeye ihtiyacı var. Biz TTK'ya sahip çıkılmasını istiyoruz. TTK yetkililerinin hazineden 3 bin 200 işçi talebi olmasına rağmen bugüne kadar maalesef bu talebi yerine getirmemiş, cevap vermemiştir."

Konuşmaların ardından faciada hayatını kaybeden 103 maden işçisi için dua edildi ve mevlit şekeri dağıtıldı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber