Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 01 Ekim 2014 - 16:06 Yorum: 0

Arnavutlar'ın Türkiye ile yakınlaşması sağlanacak

Türkiye-Arnavutluk Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Sait, Anadolu Ajansı'nın Arnavutça yayına başlaması ile ilgili, "Bu yayın ile Arnavutlar'ın Türkiye ile yakınlaşması sağlanacak" dedi.

Arnavutlar'ın Türkiye ile yakınlaşması sağlanacak

 Türkiye-Arnavutluk Parlamentolararası Dostluk Başkanı Rıfat Sait, Anadolu Ajansı'nın (AA) Arnavutça yayına başlaması ile Arnavutlar'ın Türkiye ile yakınlaşmasının sağlanacağını belirterek, 'Kosova, Makedonya ve Arnavutluk'ta Osmanlı'ya, Türkiye'ye karşı ön yargı var. Bu yayınlarla birlikte, oradaki insanlar bu önyargılardan kurtulacak' dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Sait, kuruluşunun 100. yılında 11 dilde haber yayını yapmayı hedefleyen AA'nın bugün Arnavutça yayına başlamasını AA muhabirine değerlendirdi. 

AA'nın Arnavutça yayına başlamasından duyduğu mutluluğu dile getiren Sait, 'Ben aynı zamanda Balkan Günlüğü Gazetesi'nin sahibiyim, gazeteciyim. Biz de gazete olarak Arnavutça yayın yapmak istiyoruz ve AA'nın Arnavutça yayına başlaması bizim açımızdan büyük avantaj sağlayacak' diye konuştu. 

AA'nın Arnavutça yayın yapmasının, Arnavutça yayın yapan gazete, dergi ve televizyonlar için çok güzel bir imkan ve kolaylık olduğunu ifade eden Sait, 'Balkanlar ağırlıklı olarak dünyada 15 milyonun üzerinde Arnavutça konuşan insan var. Bunun yaklaşık 10 milyonu Balkanlar'da yaşıyor, Türkiye'de Arnavut asıllı olan 5 milyona yakın insan var, bir kısım da ABD'de de Arnavutça konuşan insan var. Bu yeni proje, bunlar için de güzel bir hizmet olacak' diyerek, sözlerine şöyle devam etti:

'Arnavutlar Osmanlı'dan bu yana bizim kardeşlerimiz, dostumuz, akrabalarımız. Bu yayın ile Arnavutların Türkiye ile yakınlaşması sağlanacak. Kosova, Makedonya ve Arnavutluk'ta Osmanlı'ya, Türkiye'ye karşı önyargı var. Bu yayınlarla birlikte, oradaki insanlar bu önyargılardan kurtulacak, Türkiye ile yakınlaşacak. Çünkü, oralardaki komünist rejimler, yıllarca Osmanlı'ya farklı anlatmışlar. Hem dini açıdan hem sosyal hem kültürel açıdan Türkiye'yi farklı tanıyorlar. 600 yıl boyunca birlikte yaşadığımız Arnavutlarla olan bu önyargı, ayrılık, bu haberlerle azalacak ve zamanla da bitecektir diye düşünüyorum. Mesela Kosova'da geçen yıla kadar kitaplarda Türklere karşı önyargılı ve olumsuz bölümler vardı. Bunlar kaldırıldı ve şimdi bu olumsuzluklar tamamen giderilecek. 

Arnavutça; Arnavutluk'un dışında Kosova'da, Karadağ'da, Makedonya'da, Yunanistan'ın bir kısmında, Sırbistan'ın bir bölgesinde konuşuluyor. Bu insanların birbirlerine yakınlaşması sağlanacak, Anadolu ile Balkanlar birbirine daha da yakın olacak. Bu çok önemli bir hizmet. Arnavutça yayın basın için de çok büyük bir kolaylık olacak. AA'yı bu hizmetinden dolayı kutluyorum ve bu yayında emeği geçenlere teşekkür ediyorum.'

 'İki ülke ilişkilerine olumlu yansıyacaktır' 

Sait, 'AA'nın Arnavutça yayına başlamasının Türkiye ve Arnavutluk ilişkilerine nasıl yansıyacağının' sorulması üzerine, 'Kesinlikle olumlu yansıyacaktır. Sadece iki ülke ilişkilerine değil, Türkiye'nin Balkanlar'da olan diğer ülkelerle ilişkilerine de olumlu yansıyacaktır' dedi. 

Bu yayının iki ülke arasındaki ticari ilişkilerine de faydasının olacağını belirten Sait, 'Turizm açısından olumlu olabilir. Türkiye turizmi ve ülkeyi tanıtmak açısından faydası olacaktır. Bence Arnavutça yayın geç bile kaldı. Arapça yayın başladığı anda Arnavutça da başlasa çok iyi olurdu. Çünkü ayırım yapmamak gerekiyor. Bazıları söylüyor; 'Arapça var, Arnavutça niye yok?' Arnavutlar bu konuda biraz hassastır. Bu yayın ile Türkiye'de yaşayan 5 milyon Arnavutun bu hassaslığı da giderilmiş oluyor' dedi.

Kuruluşunun 100. yılında 11 dilde haber yayını yapmayı hedefleyen ve şu an Türkçe'nin yanı sıra İngilizce, Arapça, BHS (Boşnakça, Hırvatça, Sırpça), Rusça, Kürtçe ve Fransızca yayın yapan AA, Arnavutça yayın projesiyle abonelerine 8 dilde haber hizmeti sunmuş olacak.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber