Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 24 Nisan 2014 - 10:38 Yorum: 0

Aşı Haftası

KAYSERİ (AA) - Kayseri İl Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ, 22-26 Nisan Aşı Haftası olması dolayısıyla mesaj yayımladı.Karadağ, mesajında, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi...

Aşı Haftası

KAYSERİ (AA) - Kayseri İl Halk Sağlığı Müdürü Yunus Karadağ, 22-26 Nisan Aşı Haftası olması dolayısıyla mesaj yayımladı.

Karadağ, mesajında, Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi tarafından 22-26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenmesine karar verilen 9. Avrupa Aşı Haftası’nda ana tema olarak bağışıklamanın önemine vurgu yapılarak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak olarak belirlendiğini ifade etti.

Karadağ, Aşı Haftası etkinlikleri ile aşılama konusunda sağlık personelinin duyarlılığının ve toplumun farkındalığının arttırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılmasının hedeflendiğini belirtti.

Aşının insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulandığını ifade eden Karadağ, "Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında da bu yöntemle savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır.  Aşılama ile difteri, boğmaca, tetanoz hastalıklarından, çocuk felcinden, Hepatit B'ye bağlı sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, veremden, kızamıktan, SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, kızamıkçık ve kabakulak, Hepatit A ve suçiçeğinden korunma sağlanmaktadır" dedi.

Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanmasının önemine dikkati çeken Karadağ, şöyle devam etti:

"Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış, aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlarda korunmuş olur. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip ve pnömokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinlerde sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır. Aşılar Aile Sağlığı Merkezleri, Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlık Evleri ve Devlet Hastanelerinde ücretsiz olarak uygulanmaktadır."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber