Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Eğitim 28 Eylül 2014 - 20:36 Yorum: 0

Asıl kadro öğretmenliktir

Bakan Avcı, "Anayasa Mahkemesinin içtihadında okul müdürlüğü ve yöneticilik ek görevdir. Asıl kadro öğretmenliktir. Öğretmenler ek görevlendirmeyle zaman zaman yönetici olur" dedi.

Asıl kadro öğretmenliktir

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, mektep müdürlerinin atamalarına ilişkin,  'Okul müdürlüğü, yöneticiliği kadro mudur, olmadan geçici görev midir, mesele buradan başlıyor' dedi.

Partisinin Necip Fazıl Kültür Merkezinde düzenlendiği 9. İl Danışma Meclisi'ne katılan Avcı, daha sonra Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ı ziyaret etti.

Avcı, gazetecilere yaptığı açıklamada, 'Marka kent Bolu ve 2. Uluslararası Köroğlu Festivali'nin önünün açık olduğunu, ses getirecek uluslararası etkinliğe dönüştüğünü aleni gördüğünü söyledi.

Türkçe ve edebiyat derslerinde Köroğlu'nun hak ettiği biçimde tanıtılması için çaba göstereceklerini belirten Avcı, '(Köroğlu için çekilmesi planlanan film) Onu Türk dünyasının prodüksiyonu şekilde düşünmek lazım. Yabancıları işin içine çok çok fazla karıştırmamak lazım. Türk dünyasının önemli sinema birikimi var. Başta Türkiye olmak üzere, Kazakistan, Kırgızistan, Türkmenistan ve Azerbaycan'ın da sinema kültürü ve birikimi var. Böyle bir müşterek prodüksiyonu her birinin yapabileceği, hem oyuncu, senaryo hem de yönetmen şekilde yapabilecekleri katkılar daima var' diye konuştu.

Okul müdürlerinin atamaları

Bir gazetecinin 'okul müdürlerinin vaziyeti ne olacak' sorusu üzerine Avcı, 'Okul müdürlüğü, yöneticiliği kadro mudur, olmadan geçici vazife midir, mesele buradan başlıyor. Anayasa Mahkemesinin içtihadında mektep müdürlüğü ve yöneticilik ek görevdir. Asıl kadro öğretmenliktir. Öğretmenler ek görevlendirmeyle süre vakit yönetici olur' ifadesini kullandı.

Avcı, geçen sene çıkardıkları yasayla Anayasa Mahkemesinin kararına, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ruhuna müsait şekilde okul müdürlüğünün ek görev, asıl amacın ise öğretmenlik bulunduğu konusunu netleştirdiklerini kaydetti.

Okul yöneticilerinden 4 yılını ve ya daha fazlasını tamamlayan mektep müdürlerini değerlendirmeye aldıklarını aktaran Avcı, şunları dile getirdi:

'Bakanlık şekilde biz değerlendirmeye almadık. Yönetmeliği şöyle düzenledik. Okulun bağlı bulunduğu il müdürü, atamalardan mesul şube müdürü, o okulda vazife oluşturan en kıdemli, en kıdemsiz öğretmen, okul aile birliği başkanı, o okulun talebe temsilcisi... Bunlar müdürle ilgili müstakil değerlendirme yapacak. 100'ün üstünde kriter belirledik. Okul müdürünün muvaffakiyetli ve ya muvaffakiyetsiz sayılabilmesi için hangi kriterlere dikkat etmek gerekir, bunu liste biçiminde hazırladık. Bunu ilin yetkililerine gönderdik. Onlar bu kriterlere bakarak, 100 üstünden değerlendirme yaptı. Değerlendirmelerin ortalamalarını aldık. 100 üstünden 57 ve ya üzeri alanlar görevlerine devam edecek. 75 puanın altında alanlar ya diğer okulda müdür olmak için yine referans edecek ya da öğretmenliklerine devam edecek. Asıl bulunan öğretmenliktir.'

Avcı, kamuoyunda mektep müdürlerinin öğretmenliğe dönmeleri hakkında 'tecziye, cezalandırma' bunun şeklinde algı oluşturulmaya çalışıldığına işaret ederek, 'Bir kez öğretmenlik mesleğinin ruhuna aykırı. Öğretmenlik asıl mesleğimizdir, idarecilik ek görevdir. İl müdürlerinin değerlendirmelerine ait sendikal kayırma bunun şeklinde rahatsızlıklar var. Bunları araştırıyoruz. Belli sendikaların 75 ve üstünde puan aldığı bunun şeklinde kamuoyunda tartışmalar var. O sendika, öğretmen camiasındaki en kocaman sendika. Zaten umumi grup arasında umumi olarak bulunan sendika. Dolayısıyla onun üyeleri öne çıkmış olabilir. Buna karşın herhangi biçimde sendikal rekabet, şahsi husumet itibarıyla veya diğer gerekçeyle haksızlığa uğradığını düşünenler varsa onların müracaatlarını alıyoruz. Farklı sendikalardan bize müracaatlar da var. Onları da inceliyoruz' bilgisini paylaştı.

Yılmaz, konuşmasının arkasından Avcı'ya muhtelif hediyeler takdim etti. Avcı, daha sonra İzzet Baysal Mahallesi'nde eğitim-öğretime başlayan Bolu Anaokulu'nun açılışını yaptı, öğrencilere muhtelif hediyeler verdi, velileriyle sohbet etti.

Bolu Valisi Ahmet Zahteroğulları ve çocuklarla pasta kesen Avcı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odasında öğretmen temsilcileriyle bir araya geldi. 

Muhabir: Mehmet Emin Gürbüz
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber