Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 25 Nisan 2019 - 10:38 Yorum: 0

Aşırı kas ağrılarının sebebi D vitamini eksikliği olabilir

Uzmanlar, depresyondan kas ağrılarına kadar birçok rahatsızlığın altında yatan sebebin D vitamini eksikliği olabileceğini belirtti.

Aşırı kas ağrılarının sebebi D vitamini eksikliği olabilir

Uzmanlar, depresyondan kas ağrılarına kadar birçok rahatsızlığın altında yatan sebebin D vitamini eksikliği olabileceğini belirtti.

Son zamanlarda sıkça duyulan D vitamini eksikliği, sağlıklı kalabilmek adına yeterli miktarda D vitamini alınmadığı anlamına geliyor. Uzmanlar, eksikliği şiddetli belirtilere neden olan D vitamininin kemiğin ana yapı taşlarından birisi olan kalsiyumun emilebilmesi için vitamine gereksinim duyduğunu bildirdi. Medical Park İzmir Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Kliniği'nden Uzm. Dr. Gülten Tan, "D vitamini vücudun ihtiyacı olan önemli vitaminlerden birisi. Son yıllarda önemi daha da çok kavranmış olup, üzerine birçok çalışmalar yapılmıştır. Orta yaşlarda yüzde 20'ye, yaş ilerledikçe yüzde 50'ye yakın D vitamini eksikliği saptanmaktadır" dedi.

Vücudun D vitamini ihtiyacının yaşa göre farklılık gösterdiğini belirten Tan, "Yaş ilerledikçe alınması gereken miktar artar. Vitaminin vücuttaki seviyesi çok düştüğü zaman kemikler ince, kırılgan veya kusurlu hale gelir. D vitamini eksikliği toplumda yaygın olarak görülen bir rahatsızlıktır. Özellikle koyu renk cilde sahip olanlar, aşırı kilolu olanlar ve 65 yaşından büyük bireylerin D vitamini seviyeleri daha düşüktür. Bu nedenle kan seviyelerini normale getirmek için vitamin takviyesi gerekir. Fakat bu konuda da dikkatli olmak ve aşırı vitamin almaktan kaçınmak önemlidir; çünkü çok yüksek düzeydeki D vitamini seviyeleri toksisiteye neden olabilir. Mutlaka takip edilmelidir" şeklinde konuştu.

Belirtileri nelerdir?

D vitamini eksikliğinin kendini nasıl gösterdiğini de anlatan Uzm. Dr. Tan, "Bazı insanlarda D vitamini eksikliği bulunmasına rağmen herhangi bir belirti görülmez. Eksiklik bazen yorgunluk, genel vücut ağrısı gibi bazı belirtilere neden olur. Ciddi eksikliklerde ise kemik ağrısı ve yürümekte zorluğa neden olan kuvvet kaybı ortaya çıkar. Ek olarak bağışıklık sisteminin görevini yerine getirememesi nedeniyle enfeksiyon sıklığında artış görülür. El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir" dedi.

Emziren anneler dikkat

D vitamini eksiliğinin birçok hastalığa neden olabileceğini vurgulayan Dr. Tan, şöyle devam etti:

"Nörodejeneratif hastalıklarda, kanser patolojisinde, depresyondan kas iskelet sistemi ağrılarına kadar pek çok rahatsızlığın altında D vitamini eksikliği olduğu düşünülmekte ve araştırılmakta. Bu yüzden D vitamini tahlillerimiz mutlaka yaptırılmalı, eksikliğinde de miktarına göre tedavi planlanmalıdır. Bunu da mutlaka doktorunuza bir kan testi yaptırıp D vitamini düzeyini test ettikten sonra eksikliğin düzeyine göre bir doz ayarlaması yapılması gerekiyor. Özelikle anneler, emziren kadınlar ve ileri yaştaki insanların D vitamini eksikliğinde daha riskli olduğu düşünülerek kan testi yaptırmalarını ve eksiklik durumuna göre tedavilerinin bir hekim tarafından planlanmasını öneriyoruz. D vitamini eksikliğinden korunmak için güneş ışınları ile cildimizin temas etmesi çok önemlidir. Günde 15-20 dakika güneşe maruz kalmak yeterli süredir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber