Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Kültür 27 Temmuz 2014 - 11:38 Yorum: 0

Asırlar boyu medeniyetleri korudu, şimdi o korunacak

Bayburt Belediyesi kentte kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen ve asırlar boyu birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Bayburt Kalesi'nin restore edilip turizme kazandırılması için çalışma yapacak

Asırlar boyu medeniyetleri korudu, şimdi o korunacak

BAYBURT (AA) - ABDULKADİR NİŞANCI - Türklerin Anadolu’ya ilk yerleştikleri yörelerin başında gelen Bayburt’ta, Çoruh Nehri ile çevrilen yarımada şeklinde sarp kayalıklar üzerine Çoruh Vadisi’nin doruk noktasında inşa edilen kale, turizmde cazibe merkezi haline getirilecek.

Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kimler tarafından yapıldığı bilinmeyen Bayburt Kalesi’nin restore edilip turizme kazandırılması amacıyla geçen yılı mart ayında Bayburt Belediyesine tahsis edildiğini söyledi.  

Bayburt Kalesi’nin gerek tarih için gerekse de Türk tarihi için öneminin bilincinde olduklarını belirten Memiş, "Biz inanıyoruz ki burada çok eski medeniyetler var. Bu medeniyetlerin ortaya çıkarılması için kalede çok ciddi bir arkeolojik çalışma gerekiyor" dedi.

Memiş, arkeolojik kazı çalışmalarını üniversitelerin yaptığını anımsatarak, "Bunun için de üniversitelerle görüşmemiz gerekiyor. Ben bu anlamda Bayburt Üniversitesinden ciddi olarak yardım talep ettim. Rektörümüz sağ olsun bu anlamda çok anlayışlı. Bayburt için üniversitelerle bu çalışmayı, bu görüşmeyi onların aracılığı ile yapacağız. Bu kazı çalışmalarımızı inşallah Bayburt’ta başlatacağız” ifadelerini kullandı.

Memiş, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile gerekli yazışmaları tamamlayarak Bayburt Kalesi’ndeki çalışmaları bir an önce başlatacaklarını söyleyerek, “Kısa sürede yapacağımız şey kale temizlenecek, kale korunacak, kale bakımlı olacak ama bu arkeolojik kazıların kalede yapılması kaçınılmaz. Çünkü çok eski medeniyetlerin burada yaşadığı kesin. Bunları bulursak, bunlar bulunursa o zaman yabancı turistler açısından da Bayburt Kalesi çok önemli bir cazibe merkezi haline gelir” dedi.

Bayburt’un bugüne kadar topraklarında birçok uygarlığı konuk ettiğini dile getiren Memiş, “Şunu çok iyi biliyoruz ki kale Bayburt için ve Türk tarihi için çok çok önemli, aslında tarih için çok önemli. Kalenin tarihi milattan önce 3 binli yıllara kadar gidiyor. Kale şu anda koruma olarak belediyenin kontrolünde. Şimdi biz kaleyle ilgili büyük bir proje çalışması başlatıp kaleyi Bayburt’umuzun, Bayburtlunun hizmetine sunacağız. Ayrıcı kaleyi dışarıdan gelecek turistlerin de hizmetine sunacağız. Bu anlamda kale bir turizm cazibe merkezi haline getirilecek” diye konuştu.

İlk etapta kale duvarlarındaki taşlar üzerine bazı vatandaşlar tarafından yazılan ve hoş olmayan yazıları temizletmeye başladıklarını söyleyen Memiş, şunları kaydetti:

“Kalenin içerisine gireceğiz, kaleyi temizleyeceğiz. Bekçilerimiz ve İl Emniyet Müdürlüğünden de alacağımız destekle kalemizi koruyacağız. Temiz, yaşanılabilir bir Bayburt’u hep birlikte oluşturacağız. Gezdiğimiz şehirlere hayran olmak yerine gezildiğinde, görüldüğünde hayranlıkla ifade edilen bir Bayburt’u hep birlikte oluşturacağız.”

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber