Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 25 Mart 2015 - 12:08 Yorum: 0

ASO Başkanı Özdebir:

"Eğer ekonomide güven artırıcı tedbirler alınmazsa, ekonomideki gidiş, ilk çeyrekte ekonomik daralmayı da beraberinde getirebilir"

ASO Başkanı Özdebir:

ANKARA (AA) - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, "Eğer ekonomide güven artırıcı tedbirler bir an önce alınmazsa, ekonomideki gidiş, ilk çeyrekte ekonomik daralmayı da beraberinde getirebilir" dedi.

Özdebir, ASO'nun mart ayı meclis toplantısında yaptığı konuşmada, küresel ekonomide yeni denge arayışlarının sürdüğünü söyledi.

Küresel ekonomide yeni dengeye ulaşmanın çalkantılı bir dönemden geçileceği anlamına geldiğini ve Türkiye'de de bu dönemin ilk dalgalarının hissedilmeye başlandığını anlatan Özdebir, ABD'de faiz artırımı beklentisi arttıkça doların tüm para birimleri karşısında olduğu gibi Türk Lirası'na karşı da değer kazandığını ifade etti. 

Dünya ekonomisi yeni bir dengeye yönelirken, Türkiye ekonomisinde de yeni bir dengenin kurulması gerektiğini dile getiren Özdebir, "İlk yapılması gereken, geçmişin politika hatalarını doğru tespit edip, bu hatalardan dersler çıkarmaktır. Bu hataların başında, para politikası hataları gelmektedir" diye konuştu.

Özdebir, 2001 krizinden sonra uygulanan yüksek faiz düşük kur politikasının, ekonomide ve sanayide önemli hasarlara yol açtığını öne sürerek, sanayiyi, üretimi ve yatırımı cezalandıran bu politikanın sonuna gelindiğini ve dünyanın gireceği yeni dengede bu politikanın sürdürülemeyeceğini savundu.

Çok geç kalınmış olsa da ekonomi yönetiminin doğru yola yönelmekte olduğunu gördüklerini anlatan Özdebir, "Ekonomi yönetimi de sanayileşmenin öneminden bahsetmeye başlamıştır. Bu durum, memnuniyet verici bir gelişmedir. Ancak sanayileşme politikalarının dizayn edilmesinde başta KOBİ temsilcileri olmak üzere reel sektör temsilcileri de yer almalı, reel sektörün görüşleri dikkate alınmalıdır" dedi. 

- "İlk çeyrekte ekonomi daralabilir"

Türkiye'nin 2014 büyüme beklentisine de değinen Özdebir, kişisel olarak yüzde 2,8 seviyesinde büyüme beklediğini söyledi.

Bu yılın ilk çeyreğindeki görünümün parlak olmadığına dikkati çeken Özdebir, "Eğer ekonomide güven artırıcı tedbirler bir an önce alınmazsa, ekonomideki gidiş, ilk çeyrekte ekonomik daralmayı da beraberinde getirebilir" görüşünü dile getirdi.

İçinde bulunulan ortamda ekonomik tedbir almanın çok zor olduğunu belirten Özdebir, seçimden sonra yeni hükümet kurulması ve hükümet programının hazırlanmasının zaman alacağını ve ardından da bütçe çalışmalarının başlayacağını söyledi. Özdebir, bu şartlarda  2015'in yüzde 2 civarında büyümeyle kapatılmasının bile zor göründüğünü ileri sürdü. 

- "Piyasa denetimi etkili bir biçimde çalıştırılmalı" 

Cari işlemler açığını kapatmak için tasarrufların arttırılması gerektiğinin söylendiğini hatırlatan Özdebir, geliri artırmadan bu tedbire başvurulmasının, iç talebi zayıflatmak ve büyümeyi daha da yavaşlatmak anlamına geldiğini ifade etti. Özdebir, "İç piyasanın haksız dış rekabetten korunması için piyasa denetim ve gözetiminin mutlaka etkili bir biçimde çalıştırılması gerekmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber