Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 15 Ağustos 2016 - 10:28 Yorum: 0

Aşut: “Ülkelerin iflas ettiği, devlerin küçüldüğü bir dünyadan etkileniyoruz”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, iş dünyasının her sıkıntının ardından her zaman en büyük bedeli ödeyen...

Aşut: “Ülkelerin iflas ettiği, devlerin küçüldüğü bir dünyadan etkileniyoruz”

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, iş dünyasının her sıkıntının ardından her zaman en büyük bedeli ödeyen camia olduğunu belirterek, "Biz ülkemiz için, milletimiz için her bedeli öderiz. Yeter ki, devletimiz küresel anlamda elimizi güçlendirecek yapısal reformları yapsın, bürokrasiyi azaltsın, alt yapı eksiklerimizi gidersin" dedi.

MTSO Başkanı Aşut, Türkiye ve Mersin özelinde geçen yıldan bu yana devam eden ihracat düşüşü ile 15 Temmuz sonrası yeni dönemi İHA muhabirine değerlendirdi. İhracatın sürekli düşüş eğiliminde olmasını, dünya ülkelerinin hala 2008 ekonomik krizinin etkilerini yaşamalarına bağlayan Aşut, ihracatın sadece Mersin'de değil, tüm Türkiye çapında düştüğünün altını çizdi. "2008 ekonomik krizini daha tam olarak atlatamayan, küçülen bir dünya var" diyen Aşut, Türkiye'nin de bu dünyanın bir parçası olduğunu ve her gelişmeden etkilendiğini vurgulayarak, "Ülkelerin iflasını ilan ettiği bir dönemden bahsediyoruz. Devlerin küçüldüğü bir dünyadan bahsediyoruz" diye konuştu.

"Ülkemiz için her bedeli öderiz. Yeter ki, yapısal reformlar yapılsın"

Rusya ile başlayan olumlu ilişkilerin diğer ülkelerle devam edeceğine inandığını dile getiren Aşut, "İş dünyası her sıkıntının ardından her zaman en büyük bedeli ödeyen camiadır. Biz ülkemiz için, milletimiz için her bedeli öderiz. Yeter ki, devletimiz küresel anlamda elimizi güçlendirecek yapısal reformları yapsın, bürokrasiyi azaltsın, alt yapı eksiklerimizi gidersin. Biz gelecekten umutluyuz. Ülkemizin her alanda bir yenilenme ve deri değiştirme dönemine girdiğini görüyoruz. Güçlü demokrasinin tesisinin daha güçlü bir ekonomiye zemin hazırlayacağına inanıyoruz. 2008 krizi ekonomimizin sağlamlığını göstermişti. Moral vermişti. 15 Temmuz olayı ise bize bir vatana sahip olmanın, demokrasiye sahip olmanın ve Cumhuriyet değerlerine sahip olmanın değerini, kıymetini bir kez daha hatırlattı. Birlik ve beraberlik içinde yepyeni bir Türkiye kurmak 79 milyonun görevidir" ifadelerini kullandı.

"Mersin'in ihracat yaptığı sıkıntılı pazarlarda var olmak her babayiğidin harcı değildir"

Mersin'de geçen yıldan bu yana devam ihracat düşüşünü, kentin sahip olduğu pazarlardaki sıkıntılarla açıklayan Aşut, Mersin'in uzun süre ihracatını koruduğuna dikkat çekerek, "Ancak, en önemli ve en yakın pazarlarımız olan Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki Arap Baharı kısa sürede bizde bir kışa döndü. Mısır ile olan olumsuz ilişkiler Körfeze giden yolumuzu kapattı, lojistik maliyetler arttı, rekabetçiliğimiz azaldı" şeklinde konuştu.

İhracat azalmalarında her kenti aynı değerlendirmenin adil ve akılcı olmadığını da ifade eden Aşut, şunları söyledi: "Bir Bursa'nın, Kocaeli'nin, İzmir'in ihracat düşüşü, Mersin'in ihracat düşüşü ile aynı değerlendirilemez. İzmir, İstanbul, Kocaeli, Bursa gibi kentler ihracatını çok da fazla sorun yaşamadığımız Avrupa'ya yapıyor. Mersin ise ağırlıklı olarak ülkenin en büyük siyasi sorunlar yaşadığı ve kendi içinde büyük sorunlar yaşayan Orta Doğu, Irak, Kuzey Afrika'ya ve Rusya'ya yapıyor. Bu pazarlar son 5 yılın en zor pazarlarıdır. Sıkıntılı ve sıfırlanan pazarlar bunlar. Bu pazarlarda iş yapmak, var olmak her babayiğidin harcı değildir. Bu açıdan bakıldığında Mersin'in ihracatını bu seviyede koruması bile bir başarıdır. Mersin üretiyor, ihraç ediyor, istihdam ediyor. Bunu kente gelen 300 bin Suriyeli kardeşimizi bağrına basarak ve bu sorunu kendi içinde eriterek yapıyor, alt yapı eksiklerine rağmen yapıyor, sosyal huzurunu sağlayarak yapıyor."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber