Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 26 Mart 2015 - 11:43 Yorum: 0

"Ata sporu", uluslararası alanda görücüye çıkacak

Bu yıl 654'üncüsü düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, tüm dünya kütüphaneleri ve bilgi merkezlerinin üye olduğu 81. IFLA genel kurul ve konferansında bilim adamlarına tanıtılacak- Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Bilar:- "Yaptığımız

'Ata sporu', uluslararası alanda görücüye çıkacak

EDİRNE (AA) - CİHAN DEMİRCİ - Bu yıl 654'üncüsü düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali, tüm dünya kütüphaneleri ve bilgi merkezlerinin üye olduğu 81. Uluslararası Kütüphane Dernekleri ve Kurumları Federasyonu (IFLA) genel kurulunda bilim adamlarına anlatılacak. 

Edirne Belediyesi Kültür ve Sanat Danışmanı Ender Bilar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın himayelerinde Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'ni gelecek kuşaklara tanıtmak ve bu konuyla ilgili bugüne kadar yapılmış basılı, görsel ve yazılı kültür ögelerini bir arada toplamak amacıyla sayısallaştırma projesi hazırladıklarını söyledi.

Projenin akademik olarak ulusal ve uluslararası alanda sunumlarını yapmak ve bu kültürü tüm dünyaya tanıtmak amacıyla çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını belirten Bilar, şöyle konuştu:

"81'incisi bu yıl Güney Afrika'nın başkenti Cape Town'da 15 - 21 Ağustos'ta gerçekleştirilecek  81. IFLA genel kurul ve konferansı toplantısında sunulmak üzere hazırladığım '653 Yıldır Devam Eden Efsane: Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali' başlıklı bildiri, bilim kurulu tarafından incelenerek kabul edildi. Bildiri, bütün dünya bilim insanları, akademisyenler, kütüphane bilimciler ve bilgi bilimcilerin toplandığı bir mekanda sunulacak. Tabii bu başta Başkanımız Recep Gürkan olmak üzere bizleri çok mutlu etmiştir. Bu bağlamda, yürütmüş olduğumuz projenin uluslararası bir toplantının bilim kurulu tarafından onaylanması bizleri onurlandırmaktadır."

 

- "Kırkpınar, kaynağından dünyaya ulaşacak"

 

Bilar, bu yıl 654'üncüsü düzenlenecek Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne ilişkin bugüne kadar birçok araştırma ve yayın yapıldığını söyledi.

Bu yayınların dünya çapında anlatılmasının önemine değinen Bilar, şunları anlattı:

"Yaptığımız projelerle Kırkpınar'ı dünyaya kaynağından ulaştıracağız. 81. IFLA toplantısında, Kırkpınar Yağlı Güreşleri poster bildiri şeklinde anlatılacak. Poster bildiride yapmış olduğumuz projeyi görsel belge ve bilgi dokümanlarıyla hazırladık. Dünyanın dört bir kıtasından gelen bilim insanları hazırladıkları projelerini orada katılımcılara aktaracaktır. Ayrıca, Edirne Belediye Başkanlığı olarak, toplantıya katılacak olan tüm katılımcılara Edirne ve Kırkpınar Yağlı Güreşlerine ait basılı dokümanlar dağıtarak kentimizi ve somut olmayan kültür mirasını tanıtma fırsatı yakalamış olacağız."

Bilar, Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ne ilişkin 16 Kasım 2010'da UNESCO'ya sunulan projenin çok önemli olduğunu vurguladı.

Proje sayesinde Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali'nin UNESCO'nun somut olmayan kültür mirası listesine girdiğini anımsatan Bilar, "Edirne'yi böylesine taçlandıran Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri Festivali bu defa bir akademik platformda ilk defa böyle bir çalışma içerisinde hazırlanan projeyle dünyanın dört bir yanından gelen bilim adamlarının bilgi dağarcığına sunulacak. Bu açıdan da ayrı bir önem taşımaktadır" diye konuştu.

Bilar, IFLA'nın tüm dünya  kütüphaneleri ve bilgi merkezlerinin üye olduğu örgütün en üst teşkilatı olduğunu kaydetti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber