Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 15 Ekim 2016 - 11:08 Yorum: 0

Atabay; “Her şeye diplomatik dille cevap veriliyor”

Avrupa Parlamentosu Bölgeler komisyonu tarafından Belçika'nın Brüksel kentinde 10-13 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen "Avrupa Bölgeler ve Şehirler...

Atabay; “Her şeye diplomatik dille cevap veriliyor”

Avrupa Parlamentosu Bölgeler komisyonu tarafından Belçika'nın Brüksel kentinde 10-13 Ekim 2016 tarihlerinde gerçekleştirilen "Avrupa Bölgeler ve Şehirler Haftası" konulu toplantıya katılan Didim Belediye Başkanı A. Deniz Atabay, izlenimlerini paylaştı.

Didim Belediyesinde düzenlenen haftalık basın toplantısında Brüksel'deki toplantı ve toplantıda yaptığı Mülteci krizinde turizm konulu konuşmasıyla ilgili bilgiler veren Belediye Başkanı A. Deniz Atabay Türkiye'den Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) üyesi 6 şehrin belediye başkanlarının katıldığını ve 30 ülkeden 177 yerel idare de yerini aldığını söyledi.

Başkan Atabay "Biz verilen konu mültecilerin durumu ve her türlü toplumsal konulara etkisinin ne olduğuna dair konuşma yaptık. Anlattık, 2 tip mülteci var ilki Avrupa'ya geçmek isteyen diğeri de kalıcı olarak yerleşmek isteyenler diye; bunları dile getirdik. Diğer belediye başkanları arkadaşların söylediği biz AB fonlarından yararlanamadık; zaten biz birlik üyesi değiliz ve öncelik birlik üyelerine veriliyor. Devlete bu fonlardan para geliyor ama bu fonlardan belediyelerin alamadığını bazı başkan arkadaşlar söyledi. Burada yönetmeliğin sözleşmenin değişmesi lazım; çünkü anlaşma devletle yapılmış" dedi.

Avrupa'daki sosyal demokrat milletvekilleriyle ve politikacılarla görüşmeler yaptıklarını belirten Başkan Atabay AB Parlamentosu Strateji geliştirme ve Türkiye Başkanı olan bürokratı Türkiye'ye davet ettiklerini söyledi.

"AB SÜRECİ UZUN VE ZOR"

Türkiye'nin durumunun Avrupa'da kötü göründüğünü kendilerine bildirildiğini ifade eden Başkan Atabay "Buradaki konuşmalar diplomatik konuşmalar; evet ve hayır'ı diplomatik dille veriliyor. İnanılmaz bir hava var, net cevap verilmiyor. Bence başarılıydı ve her şeyi anlatmaya çalıştık. Şunu gördüm diploması suyun damla damla mermeri delmesi gibiydi. AB süreci Rahmetli Özal'ın dediği gibi uzun ve zor bir yol; ve bu yol uzun ve zor. İlişkilerin sürekli olması gerekli; ne gerekiyorsa yapılmalı. Tüm Avrupa oradan bir şey koparmaya çalışıyor" dedi.

"MÜLTECİ SORUNU ULUSLAR ARASI SORUN"

Didim'in mültecilere yönelik sınav verdiğini anlattıklarını belirten Atabay "Ne mültecilerin durumunu Avrupa anlamış nede Türkiye'nin mültecilere yönelik insancıl yaklaşımını anlamışlar. Onlar şunu görüyor; Almanya ben 500 bin mülteci alırım; Belçika ben 50 bin mülteci alırım ve gerekli tedbiri alırım diye bakıyor. Avrupa hala aynı noktada; biz engellemeye çalışıyoruz ama engelleyemiyoruz. Yunan bunu böyle zannediyor. Engelleyemediğimiz kaçıyor. Bu uluslar arası bir sorun; BM açıklamadığı rakam var; 65.3 milyon insan mülteci durumunda; yani bir ülke…Bunu anlamış değiller. Mülteci akını yine başlayacak. 3 miyar Euro sözleri vardı ama sözlerini tutmadılar. Vermediler ve bu alt sorun. Biliyorsunuz 2 günde mülteci akını kesildi. Yol kesilmeleri ve Sahil Güvenlik ile denetim artı ve kesildi. AB ilişkiler bu konuda iyi gitmiyor. İşin içinde insan, ızdırap ve acılar olan konuyu sen bunu koyarsan bende bunu koyarım demekle bu iş olmuyor. Ben bunu söyledim. Bunu bir kere anlayacaksınız. İki Orta doğudaki enerji açlığından vazgeçeceksiniz Üç devletlerin sınırlarını cetvel çizerek belirlemeyeceksiniz ve Egemen güçler ortada ayrılacak. Bunu söyledik ve dile getirdik."dedi.

"MÜLTECİLERİ ANLAYIN DEDİK"

Mültecilerin Türkiye'de dil, toplumsal, hukuki ve sosyolojik olarak bir çok sıkıntı yaşadığını ve bunun da bilindiğini dile getiren Başkan Atabay, "Dedim ki bize para vermeyin; para istemiyoruz ve soğuk çocuk cesedin ne olduğunu anlayın dedim. Hükümet bu zamana kadar 5 milyar dolar harcamış; para bir şekilde bulunuyor ama bu sorun değil bunu anlamaları lazım. Bu kişileri Didim'e getirebilirsek bunları restoranda değil Fener burnunda bu durumları göstermek gerekli. Durup dururken bu olmadı; Arap baharı bu mu bahar? 100 sene evvelde yine aynı şey vardı."dedi.

Atabay; “Her şeye diplomatik dille cevap veriliyor”

Atabay; “Her şeye diplomatik dille cevap veriliyor”

Atabay; “Her şeye diplomatik dille cevap veriliyor”

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber