Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 09 Ağustos 2015 - 09:36 Yorum: 0

Atalarını Haka Dansıyla Andılar

Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıl dönümünde, 24-25 Nisan tarihinde düzenlenen törenlere yoğunluk nedeniyle katılamayan Avustralya ve Yeni Zelandalılar için ikinci kez anma töreni düzenleniyor

Atalarını Haka Dansıyla Andılar

Çanakkale Savaşları’nın 100’üncü yıl dönümünde, 24-25 Nisan tarihinde düzenlenen törenlere yoğunluk nedeniyle katılamayan Avustralya ve Yeni Zelandalılar için ikinci kez anma töreni düzenleniyor. Conk Bayırı’ndaki Yeni Zelanda anıtında düzenlenen törende Yeni Zelanda yerlileri tarafından ‘haka’ dansı yapıldı.

6 Ağustos tarihinde Avustralya Lone Pine anıtında düzenlenen törenin ardından bugün de Conk Bayırı’ndaki Yeni Zelanda anıtında anma töreni düzenlendi. Törene Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç, Yeniz Zelandalı askerler, savaşa katılan ülkelerin temsilcileri ve Yeni Zelandalılar katıldı. İlahilerin okunup dua edilmesiyle başlayan törende bir konuşma yapan Yeni Zelanda Genel Valisi Jerry Mateparae, "Bugün 8 Ağustos’ta Yeni Zelandalılar 100 yıl önce Conk Bayırı Muharebesinde vatandaşlarımızın sergilediği tavrı hatırlıyorlar. Yeni Zelanda askeri tarihçisi lan Mc Gibbon muharebeyi ’cesaret ve azmin destanı’ olarak tanımlamaktadır.

Gelibolu’ya önceki gelişimlerimden birisinde, sırt hatlarından Conk Bayırını askerlerimizin izlediği rotanın izini sürdüm. Askerlimizin üzerinde savaştığı araziyi deneyimlediğimizde ve su yolları ile sırt hatlarına baktığımızda, mücadelelerin büyüklüğü karşısında şaşkına dönüyoruz. Aylar süren kötü beslenme ve hastalıklarla zayıf düşen askerlerin hala şevkle ve azimle savaşabilmeleri insanı afallatıyor. Yüzyıl sonra bu savaşın ikinci yüzüncü yılı dönümü zamanı geldiğinde, umuyorum torunlarımız burada olurlar. Bu isimsiz askerler anıtındaki ve yakındaki mezarlılar bulunan isimlere bakarak tarihimizi öğrenir ve Malone’un ’yürekli centilmenler. Olabildiğince muhteşem ve cesur’ olarak tanımladığı askerlerimize saygılarını sunarlar" dedi.

Konuşmanın ardından Yeni Zelanda Anıtı’na çelenkler sunuldu. Yeni Zelanda ve Türkiye ulusal marşları eşliğinde bayraklar göndere çekildi. Tören, Yeni Zelandalı askerlerin meşhur ‘hakka dansı’ ile sona erdi. Yaklaşık 5 dakika süren ve tören alanındaki diğer askerlerin de eşlik ettiği hakka dansında ilginç figürler sergilendi. Katılımcılar, dansı ilgiyle takip etti. Daha önceki yıllarda, her törende sergilenen Haka Dansı, yaklaşık 10 yıl önce, Türk protokolün, dansta sergilenen figürlerden rahatsız olması nedeniyle programdan çıkarılmıştı. Haka Dansı, yaklaşık 10 yıllık aradan sonra, bugün bir kez daha sergilendi. Hakka dansı gösterisinin ardından, katılımcılar anıtın önünde birbirlerine sarılarak göz yaşı döktü.

Yeni Zelanda’nın dünya tarafından bilinen en önemli kültür sembollerinden biri olan 140 yıllık "Haka Dansı" aynı zamanda savaş dansı olarak biliniyor. Yeni Zelanda’da yaşayan Maori kabilesine özgü bir dans olan Haka dansında, sert el-kol hareketleriyle yapılan ilkel figürlerin ve tehditkar haykırışların izleyen üzerinde gergin, hatta saldırgan etkiler bıraktığına inanılıyor. 2004 yılına kadar Çanakkale savaşları anma törenlerinde Yeni Zelandalı yerliler tarafından sergilenen Haka Dansı, 2005 yılında, dansın ’müstehcen’ bulunması ve ’halkın duygularını incittiği’ gerekçesiyle programdan çıkarılmıştı.

Haber Kaynağı: SABAH
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber