Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 25 Mart 2015 - 11:13 Yorum: 0

Atalarının yaşadığı toprakları kitapla tanıtacaklar

Erdek ilçesine Yunanistan'ın Neo Artake (Yeni Erdek) kentinden gelen bilgisayar mühendisi ve matematik öğretmeni iki Yunanlı, atalarının yaşadığı topraklarla ilgili kitap hazırlayacak

Atalarının yaşadığı toprakları kitapla tanıtacaklar

BALIKESİR (AA) - AHMET PESEN - Yunanistan'ın "Yeni Erdek" olarak bilinen Neo Artake kentinden Erdek ilçesine gelen bilgisayar mühendisi ve matematik öğretmeni, atalarının yaşadığı toprakları anlatacakları Yunanca kitap için hazırlıklara başladı.

Bilgisayar mühendisi Petro Podaza ve matematik öğretmeni Yanni Rizos, 1900'lü yılların başlarında mübadele öncesi Yunanistan'a göç eden dedelerinin yaşadığı Erdek'e geldi.

Rumlar tarafından 1879'da yaptırılan ve halen Atatürk İlkokulu olarak kullanılan binada eğitim gören atalarının yaşadığı yerleri bir kitapta toplamak ve anlatmak için ilçede bulunan iki arkadaş, müzeleri gezip eski yapıları inceleyerek fotoğraflar çekti.

Ziyaret ettikleri Belediye Başkanı Hüseyin Sarı'ya, dedelerinden kalma eski Erdek'e ait bir fotoğraf albümünün yanı sıra bazı hediyeler veren iki arkadaş, ilçeyi çok beğendiklerini söyledi.

Sarı, Ortodoks uygarlığının yapıtlarına sahip çıktıklarını belirterek, "Bu bağlamda Kirazlı Manastırı'nın tescilini yaptırdık. Narlı Kilisesi, Hamamlı Mahallesi'nde muhtarlık binası olarak kullanılan eski karakol binası ve Ballıpınar Kilisesi'nin restorasyonlarını da gerçekleştireceğiz" dedi.

Podaza ise Erdek'e gelmelerinin kendilerini duygulandırdığını vurguladı.

Karışık hisler içinde olduğunu ifade eden Podaza, "Dedelerimiz bize buraları hep anlattı ancak gelip görmek, gezmek, bizi yıllar öncesine götürdü" diye konuştu.

Bu ilçe ile ilgili Yunanca kitap yazacaklarını dile getiren Rizos da bir süre daha kalacakları Erdek'te özellikle yaşlılarla görüşüp bilgi toplayacaklarını anlattı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber