Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 23 Ağustos 2016 - 14:18 Yorum: 0

Atatürk’ün Çankırı’ya Gelişinin ve Şapka İnkılabının 91’inci yılı kutlandı

Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ve Şapka İnkılabı'nın 91'inci yıl dönümü Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı.

Atatürk’ün Çankırı’ya Gelişinin ve Şapka İnkılabının 91’inci yılı kutlandı

Atatürk'ün Çankırı'ya gelişi ve Şapka İnkılabı'nın 91'inci yıl dönümü Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törenle kutlandı.

Tören, Atatürk'ün Çankırı'ya gelişini temsil eden Türk bayrağı'nın öğrenciler tarafından Vali Mesut Köse'ye teslim edilmesi ile başladı.

Vali Köse "Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın Kurtuluş Savaşı'nı tamamladıktan sonra çağdaşlaşma yolunda ilk adımlarını atma sureti ile Çankırı ilimizi de ziyaret etmesi bir mutluluk vesilesidir. Bu bayrağı da bu bahtiyarlıkla teslim alıyorum. Eğer bu devlet Türk Devleti, bu millet Türk milleti ise ve Çankırılı vatandaşlarım gibi insanlardan oluşuyorsa bizim kurtuluş mücadelemiz hiçbir zaman son bulmayacak ve hiçbir düşman bu milleti, bu devleti yıkamayacak, pes ettiremeyecek. Mesajı da bu vesile ile dahili ve harici tüm düşmanlara vermek istiyorum." dedi ve Türk bayrağını öperek teslim aldı.

Tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı'nın okunması, Belediye Başkanı İrfan Dinç'in Belediye Başkanlığı çelengini Atatürk Anıtı'na sunması ve Atatürk'ün Çankırılılara hitaben yaptığı konuşmanın okunması ile devam etti.

Atatürk'ün Şapka İnkılabı için Çankırı-Ilgaz-Kastamonu-İnebolu güzergahını tercih etmesinin tesadüf olmadığını belirten Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, 25 Ağustos 1925 tarihinin şapka inkılabının fiilen Çankırı'da başladığı tarihin adı olduğunu vurguladı.

Kadını erkeği, çoluğu çocuğu ile fedakarlığın en üst düzeyde ortaya koyulmasının bu bölgenin seçilmesi açısından önem arz ettiğini belirten Başkan Dinç, "Yanığın Emineler, Şerife Bacılar, Kara Fatmalar dün olduğu gibi bugün de İstiklal Savaşı'nın bir numaralı kahramanlarıdır. Onlar, kışın zor şartlarında Ilgaz Dağı'nın geçit vermediği, karın metrelerce yükseklikte olduğu zor kış şartlarında cephaneyi Polatlı'daki depoya taşımak için ne tür fedakarlıklar gösterdiler hep gözyaşları ile okuduk. Yavrusunun üzerindekini aman nem kapmasın diye cephaneye örten toplum, fedakar ana ancak Anadolu'da vardır. Başka bir ülkede bunun örneğini göremezsiniz. O yüzden Çankırı toplumu dün olduğu gibi bugün de Ata'sının özgürlüklerinin, demokrasisinin ve değerlerinin her zaman yanındadır" diye konuştu.

Çankırı'da 1947 yılında yapılan Atatürk Anıtı'nın hür düşünce ve istiklali sembolize eden yegane anıt olduğunu söyleyen Başkan Dinç, anıtın ilk restorasyonu da, Atatürk'ün 23 Ağustos 1925 Çankırı ziyaretinden tam 86 yıl sonra onun bu ziyaretini kitaplaştırmak, belge şeklinde tarihe kazandırmak da yine kendilerine nasip olduğunu ifade etti.

"Millet hakiki evrakları ile hainleri, pirincin içerisindeki beyaz taşları gördü"

Gündem ile ilgili değerlendirmelerde de bulunan İrfan Dinç, "Düşmanlarımız vardiyalı bir şekilde gece gündüz durmadan üst akıllarından almış oldukları emirler çerçevesinde nöbeti devir almak sureti ile ülkemizi bölmek, parçalamak; vatan hainlerine, dış güçlere teslim etmek için yarışıyorlar. DAEŞ'i, PKK'sı vardı; şimdi kimsenin aklından bile geçmezdi yeni bir silahlı örgüt daha türedi. O silahlı örgüt, bunlardan daha tehlikeli olduğunu, bu milletin topuyla, tankıyla, tüfeği ve silahı ile bu milleti vurmak ve şehit etmek sureti ile maalesef ortaya koymuş oldu. Gerçi bir noktada hayır oldu; gerçekler anlaşıldı. Millet hakiki evrakları ile hainleri, pirincin içerisindeki beyaz taşları gördü. Vatanımızı bölmek isteyenlere karşı 15 Temmuz'da topyekün bir araya geldik. Partisi, ideolojisi, siyaseti, sosyal yaşamı ne olursa olsun bu milletin hakiki evlatları, millet, vatan, bayrak ve değerleri söz konusu olduğu zaman ne tür destanlar yazacağını ölümü öldürerek bir kez daha ortaya koymuştur. Bu millet alnından öpülesi, alkışlanası bir millettir. Rabbim, ülkemizi, milletimizi her türlü felaketten, sıkıntıdan, şerden korusun" ifadelerini kullandı.

Atatürk'ün Çankırı halkını görünce "Bahtiyarlığımı Çankırı'nın sevgili halkı karşısında yüksek sesle ifade ediyorum. Kıyafeti medeni bir şekle dönüştürmek için kanun falan gerekmez, millet karar verir ve yapar." sözlerini hatırlatan Dinç, milletin benimsemeyeceği hiçbir hareketin, hiçbir şekil ve surette başarılı olamayacağını ifade ederek millete önderlik yapmış Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün bıraktığı emaneti onun yolunda yürüyen millet tarafından en iyi şekilde muhafaza edileceğinin altını çizdi.

Törenin ardından Ahmet Mecbur Efendi Bilim ve Sanat Merkezinde bulunan Atatürk Odası ziyaret edilerek Atatürk Fotoğrafları sergisinin açılışı gerçekleştirildi.

Atatürk’ün Çankırı’ya Gelişinin ve Şapka İnkılabının 91’inci yılı kutlandı

Atatürk’ün Çankırı’ya Gelişinin ve Şapka İnkılabının 91’inci yılı kutlandı

Atatürk’ün Çankırı’ya Gelişinin ve Şapka İnkılabının 91’inci yılı kutlandı

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber