Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 16 Ekim 2016 - 13:08 Yorum: 0

ATB Başkanı Çandır: "Çöpe giden gıdalarla açlığı önleyebiliriz"

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde yaptığı açıklamada dünya genelinde 800 milyondan fazla insanın açlık...

ATB Başkanı Çandır: 'Çöpe giden gıdalarla açlığı önleyebiliriz'

Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, 16 Ekim Dünya Gıda Günü'nde yaptığı açıklamada dünya genelinde 800 milyondan fazla insanın açlık çektiğini, her 4 saniyede bir insanın ise açlıktan hayatını kaybettiğini söyledi. Çandır, çöpe giden gıdalarla açlığın önlenebileceğini dile getirdi.

600 milyon insanın obezite ile mücadele ettiğini belirten ATB Başkanı Ali Çandır, 1 milyardan fazla insanın ise günde 3 TL'den daha az para ile geçinmek zorunda olduğunu söyledi. Çandır, "Yılda 100 milyar TL harcayarak bu durumu önlemek mümkün, yine 1 yıl boyunca çöpe giden gıdalarla 20 yıldan fazla süre açlığı önleyebiliriz" dedi.

"Kayıpsız ve katma değeri yüksek gıda"

Tarımsal üretim ve gıdaya erişim konusunda zengin ülkeler arasında olan Türkiye'de farklı sorunlar bulunduğunu söyleyen Çandır, "Çünkü biz dünyanın çöpünü üretenler arasında yer almaktayız. Sadece tarladan sofraya kadar geçen dönemde yüzde 20-30 düzeyinde ürünlerde zayiat ve fire veriyoruz. Yine günlük olarak ürettiğimiz ekmeğin yüzde 5'ini israf ediyoruz" diye konuştu.

Ürünleri kayıpsız ve katma değeri yüksek olarak pazarlama politikası yerine sadece üretim miktarını arttırmaya odaklanan politikaların benimsendiğine ifade eden Ali Çandır, "Enerjimizi, ürünün üretildiği noktada paketlemesini yapmak, düzgün bir lojistik ağı ile el değmeden gıda güvenliğine uygun bir biçimde sevk etmek ve depolamak yerine, enflasyonun yükselmesinin temel nedeni olarak tanımlamak için tüketiyoruz. Yine, tüketiciler olarak gıdaya erişimin sürdürülebilir ve herkes için eşit olmasını talep ediyorsak bugünkü neslin ihtiyaçlarını, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından taviz vermeden karşılamalı ve tüketmeliyiz" şeklinde konuştu.

Sürdürülebilir gıda

Birleşmiş Milletler(BM) Tarım ve Gıda Örgütü'nün bu yıl "İklim değişiyor. O halde gıda ve tarım da değişmeli" ana temasıyla hareket ettiğini söyleyen ATB Başkanı Çandır, konuşmasını şöyle tamamladı:

"BM Tarım ve Gıda Örgütü, tarımın iklim değişikliğine uyumlu hale gelmesini, küçük çiftçilerin daha dayanıklı olmasını, gıdanın sürdürülebilir bir biçimde üretilmesini ve daha az tüketmemiz gerektiğini vurguluyor. Milli tarım projesinin açıklandığı şu günlerde stratejik sektör olarak kabul edilen tarımı iklimle uyumlu hale getirmek, tarımı ve gıda üretimini korumak ve kollamak, projenin hayata geçmesi, eksikliklerinin tamamlanması ve yanlışların düzeltilmesinin ardından daha önemli bir hale gelecektir. Herkesin kaliteli ve yeterli gıdaya adil bir şekilde ulaşması dileğiyle Dünya Gıda Günü'nü kutluyorum."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber