Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Siyaset 30 Temmuz 2014 - 21:40 Yorum: 0

Ateşkes sağlanırsa yapıcı katkı sağlamaya devam ederiz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çavuşoğlu, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin, "Ateşkes sağlanır, İsrail de olumlu adım atarsa biz yine yapıcı katkı sağlamaya devam ederiz. Önemli olan iki tarafın adım atması" dedi.

Ateşkes sağlanırsa yapıcı katkı sağlamaya devam ederiz

AB Bakanı ve Başmüzakereci Mevlüt Çavuşoğlu, Fas Milli Günü dolayısıyla Fas'ın Ankara Büyükelçisi Lütfi Aouad'ın ev sahipliğinde Swiss Otel'de düzenlenen resepsiyonda gazetecilerin sorularını cevapladı.

Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının ilk kez Türkiye'de yapılan bir seçimde oy eda hakkına sahip olduklarını hatırlatan Çavuşoğlu, oy eda işleminin yarın başlayacağını lakin bilhassa randevu sistemiyle ilgili şekilde seçmenlerden sitem aldıklarını söyledi.

Seçmenlerden bazılarının randevu alamadığı için oy kullanamayacağına gösteren Çavuşoğlu, oluşan 'de facto' durumu çözmek için her insanın elinden gelen gayreti göstermesi gerektiğini vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, 'Bu üç gündelik sürede, kendisini kaydettiren vatan dışında yaşayan bütün vatandaşlarımızın gerçekte oy kullanma hakkına sahip olması lazım. Bu konu hakkında YSK'nın da biraz daha yapıcı olması gerekiyor' diye konuştu.

Çavuşoğlu, her şeye rağmen, vatan dışında yaşayan vatandaşların Türkiye'deki bir seçimde oy kullanabilmesinin Türk demokrasisi adına mühim bir büyüme olduğunu dile getirdi.

İsrail'in Gazze'ye saldırıları

Çavuşoğlu, İsrail'e yönelik artan tepkiler hakkında da 'gecikmiş' değerlendirmesinde bulundu.

'Başında bu tepkiler gelseydi, belki bu kadar masum insan, bu kadar çocuk, bu kadar hanım ölmezdi' ifadesini kullanan Çavuşoğlu, Filistin'in İsrail vasıtası ile gelişigüzel bombardımana tutulması, okulların, hastanelerin, evlerin ve sivillerin yaşadığı alanların bombalanmasının uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğunu belirtti. Uluslararası kamuoyunu İsrail'in işgalini durdurmak hakkında gayret sarfetmeye çağrı eden Çavuşoğlu, 'Şimdi tepki gösterenler başlangıçta İsrail'in yönünü dahi tuttular. Bu da maalesef kusura bakmasınlar çifte standardın başka bir göstergesi. Binden fazla, bin 200 civarında insan öldükten sonra yavaş yavaş tepki göstermeye başladılar' dedi.

Türkiye'nin her süre bölgede kalıcı barışın sağlanması ve yalnızca İsrail'le Filistin içerisinde değil İsrail'le Suriye başta olmak üzere öteki komşular arasındaki sorunları çözmek için de yoğun şekilde yapıcı rol oynadığına gösteren Çavuşoğlu, Türkiye'nin Katar'la beraber Paris Zirvesi'ne çağrı edilmesinin sebebinin de bu olduğunu söyledi.

Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

'Ateşkes sağlanırsa, İsrail de müspet adım atarsa biz gene burada yapıcı katkı sağlamaya devam ederiz. Bizim orada herhangi bir İsrail düşmanlığımız yada Musevi düşmanlığımız veya antisemitik bir fikir içerisinde olmadığımızı söylüyoruz. Başbakanımız her süre antisemitizmin de bir insanlık suçu olduğunu söylüyor. Bizim İsrail'le niye problemimiz olsun. Herhangi bir memleket ile niye problemimiz olsun. Biz buraya katkı sağlayabiliriz, kalıcı sulh için ama mühim olan iki tarafın bu manada adım atabilmesi.'

Resepsiyona Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, diplomatik misyon temsilcileri ile davetliler katıldı.

Muhabir: Sinan Polat

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber