Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
08:11 Bakan Yerlikaya: “İnterpol’ün kırmızı ve sarı bültenle aradığı Kazakistan u...08:05 İstanbul’da düzenlenen "MAHZEN-27" operasyonuyla hakkında İnterpol’ün kırmı...04:14 Motosiklet sürücüsü yaralanan kız arkadaşını bir an olsun yalnız bırakmadı03:11 ABD yönetimi İran’ın İsrail saldırısı hakkında kendilerine önceden bilgi ve...02:54 Babasının gözleri önünde tüfekle kendisini vurdu02:37 Şırnak’ta kontrolden çıkan otomobil dereye uçtu: 4 ölü, 1 yaralı02:33 Trump’a yönelik tarihi “sus payı” davası jüri seçimi ile başladı01:33 Burdur’da virajı alamayan motosikletli dereye uçarak yaralandı00:43 Çanakkale Valiliğinden orman yangınlarına karşı uyarı00:08 Orhan Çıkırıkçı: “Fatih Hocamız çok kolay bir pozisyonda atılması biraz tuh...23:55 İran: "İsrail’e saniyeler içinde karşılık veririz"23:47 Kağıthane’de geniş çaplı asayiş denetimi gerçekleştirildi23:46 Okan Buruk: “Tek hedefimiz Galatasaray’ı şampiyon yapmak”23:44 Maltepe’de polis denetimlerinde uyuşturucu madde ele geçirildi23:40 Gürcistan’da "Yabancı Etkinin Şeffaflığı" yasa tasarısı protestoları devam...23:36 Samsun’da yolcu otobüsü minibüsle çarpıştı: 1 ölü23:35 Artvin’de su kanalına düşen adam hayatını kaybetti23:27 Yunanistan’ın geri ittiği can salı battı23:06 Arazide kalp krizi geçiren emekli güvenlik korucusu hayatını kaybetti23:01 Bolu Belediye Başkanı Özcan: “Afrika’dan gelen öğrencilerin otobüs biletler...
Ekonomi 26 Aralık 2014 - 23:08 Yorum: 0

ATHİB 3. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması

Ekonomi Bakanı Zeybekci: i, "Türkiye artık kendi marka ve tasarımlarını üretebilecek seviyeye geldi. Ben bu konuda diyorum ki durmak yok, modaya, markaya, dizayna ve üretmeye devam"

ATHİB 3. Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması

ADANA (AA) - Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Türkiye artık kendi marka ve tasarımlarını üretebilecek seviyeye geldi. Ben bu konuda diyorum ki durmak yok, modaya, markaya, dizayna ve üretmeye devam" dedi.

Zeybekci, Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (ATHİB) tarafından bu yıl üçüncüsü düzenlenen Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması ödül töreninde yaptığı konuşmada, 30 yıl önce yurt dışında gördüğü kumaşları hayranlıkla izleyen Türkiye’nin bugün yeryüzünde üretilen kumaşların en kalitelisini ve en iyisini üretebilir hale geldiğini belirtti.

Türkiye'nin belki dokuma sektöründe, dokuma teknolojilerinde istenen gelişmeyi sağlayamadı ama terbiye teknolojilerinde dünyada sayılı ülkelerden biri haline geldiğini ifade eden Zeybekci, şunları söyledi:

"Bütün teknoloji karmaşasına rağmen bütün kumaşları üretebilen bir Türkiye var. Artık Türkiye için yeni tasarım ve marka zamanı. Farklı olmak gerekiyor, önden gitmek gerekiyor. Evet bir zamanlar Türkiye 1990’lı yılların sonunda çok olumsuz ortamda bazı ülkeleri protesto etmek için bazı olaylar geliştiğinde, Türkiye'de bazı markalar, 'biz o ülkenin markası değiliz, yüzde 100 yerli markayız' diye açıklama yapmak zorunda kalmıştı. Artık Türkiye o Türkiye değil. Türkiye artık kendi marka ve tasarımlarını üretebilecek seviyeye geldi. Ben bu konuda diyorum ki durmak yok, modaya, markaya, dizayna ve üretmeye devam.''

- Tasarım destekleri

Zamanın tasarım zamanı olduğunu, Türkiye’de tasarım desteklerini istenilen seviyeye getirdiklerini anlatan Zeybekçi, destekler sayesinde bugün bütün firmaların tasarım departmanı açabildiğini anlattı. 

Tasarım konusunda yetenekli gençlerin desteklenmesi gerektiğini vurgulayan Bakan Zeybekci, şöyle konuştu:

''Buradaki tasarım yarışmasına katılan geçlerimize, bu konularda hevesli olan çocuklarımızı sakın ola ki kaynak yok diyerek bazı ülkelere gitmesine engel olmayın. Evet 2 yıllığına eğitime göndermeyebiliriz ama eminim bizim de destek verebileceğimiz şekilde onları dünyada dolaştırabiliriz. Onların daha fazla gelişmesine katkı sağlayabiliriz. Dünyanın en güzel pamuklarının yetiştiği ülkede, vadilerde yaşıyoruz. Çukurova, Antalya veya Ege pamuğuyla 20-30 değil, 60-100 numara iplik yapmamız gerekir. Bu iplikleri tüketecek sanayileri kurmamız lazım. İpleri tüketecek adamlar yaratmamız lazım. Kilosunu 11 dolar değil, İtalya'ya daha pahalıya satmamız lazım. Artık o günlere doğru geçmemiz lazım.’’

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu da tasarım desteği tebliğiyle oldukça önemli değişikler yapıldığını, tasarımcı ve sanayicinin buluşmasına imkan sağlayacak yeni bir destek mekanizmasının geliştirildiğini belirtti.

2014 yılının ihracatcılar için zorlu bir yıl olduğunu ifade eden Çıkrıkçıoğlu, ancak tüm sıkıntılara rağmen yılın 11 ayında ihracatı yüzde 4,4 artırarak 145 milyar dolara ulaştırdıklarını kaydetti.

Adana Valisi Mustafa Büyük ise coğrafi konumu ve medeniyet birikimi nedeniyle Adana’nın tekstil konusunda güçlü bir yapıya sahip olduğunu söyledi.

ATHİB Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Kıvanç da yarınların, teknolojiyi, inovasyonu ve tasarımı ön planda tutanların, fark yaratabilenlerin günü olacağını belirterek, ‘'Küresel markalar yaratmak, trend belirleyici olmak, hatta ve hatta ülke olarak marka haline gelmek ancak yaratılan bu farkla mümkündür’’ ifadelerini kullandı.

- Defile ve ödül töreni

Konuşmaların ardından yarışmaya katılan tasarımcıların ürünleri defileyle tanıtıldı.

Dokuma Kumaş Tasarım Yarışması'nda öğrenci kategorisinde dereceye giren Çukurova Üniversitesi’nden Hacer Durmaz, Hale Yılmaz, Marmara Üniversitesi’nden Büşra Balota'ya ödülleri verildi. Öğrenci kategorisinde derece alanlar ayrıca yurt dışında eğitim imkanı kazandı.

Yarışmanın genel kategorisinde de Seher Süleymanoğlu birinci, Şenay Aslan ikinci, Hulusi Buluş üçüncü oldu.

Finale kalan tüm tasarımcılar, Uluslararası Paris Premiere Vision Tekstil Fuarı’nı ziyaret etme ödülü verildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber