Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Eğitim 22 Ekim 2018 - 10:33 Yorum: 0

Atılım Üniversitesi’ne iki MÜDEK sertifikası birden verildi

Atılım Üniversitesi'nin iki mühendislik programı daha (İmalat Mühendisliği ile Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) MÜDEK sertifikası almaya hak kazandı.

Atılım Üniversitesi’ne iki MÜDEK sertifikası birden verildi

Atılım Üniversitesi'nin iki mühendislik programı daha (İmalat Mühendisliği ile Metalurji ve Malzeme Mühendisliği) MÜDEK sertifikası almaya hak kazandı. Böylelikle, Atılım Üniversitesi Mühendislik Fakültesinin akredite olan eğitim programı sayısı 6'dan 8'e çıktı. Bu programlar; Bilgisayar Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Yazılım Mühendisliği, İmalat Mühendisliği ve Metalurji & Malzeme Mühendisliği.

Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, "Eğitimlerin içerisinde bazıları diğerlerine göre bir miktar daha farklı, çünkü profesyoneller yetişiyor. Mühendislik bunlardan bir tanesi. Hele ülkemiz gibi bir yerde, mühendisin mezun olduğunun ertesi günü imza atmaya yetkili hale geldiği bir yerde, bu eğitimin niteliği çok da büyük önem taşımaya başlıyor" dedi.

Atılım Üniversitesi MÜDEK Sertifika Takdim Töreni, MÜDEK MAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Dilek, Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Aydın ve mühendislik fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencilerinin katılımlarıyla düzenlendi. Kemal Zaim Salonu'nda düzenlenen törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Atılım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ, üniversite eğitiminin direk meslek insanı yetiştirmesi sebebiyle oldukça önemli olduğunu dile getirerek, "Tabi bu eğitimlerin içerisinde bazıları diğerlerine göre bir miktar daha farklı, çünkü profesyoneller yetişiyor. Doğrudan o mesleği icra eden, imza atan ve topluma karşı direkt sorumluluk taşıyan profesyonel yetiştiriliyor. Mühendislik bunlardan bir tanesi. Hele ülkemiz gibi bir yerde, mühendisin mezun olduğunun ertesi günü imza atmaya yetkili hale geldiği bir yerde bu eğitimin niteliği çok da büyük önem taşımaya başlıyor. ABD gibi, İngiltere gibi ülkelerde 4 yıllık mezuniyetten sonra mühendis imza yetkiniz yok. Bir süre çalışmanız daha sonra çok ciddi sınavlara girip profesyonel mühendis unvanı almanız gerekiyor" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin akreditasyon süreci ile tanışmasının 1994 yılına dayandığını anımsatan Üçtuğ, ODTÜ'de bu konuların gündeme gelmeye başladığını ve eğitimin iyi olduğunu ancak akredite olunmadığını anlatarak, Kimya ve Maden Mühendisliği bölümlerinin öncülüğünde ilk akreditasyonun alındığını ve sonrasında bunu diğer mühendislik bölümlerinin izlediğini paylaştı.

Üçtuğ, üniversitelerin dekanlarıyla bir araya gelerek kurdukları MAK'tan bahsederek, MÜDEK isminin kendisine ait olduğunu dile getirdi. Üçtuğ, "Akreditasyon bir yıllık çalışmayı gerektiren son derece yoğun bir çalışma. Bu çalışmanın sonucunda elde edilen bir başarı gerçekten çok önemli. Akredite olan bölüm mezunları bütün ülkelerde yetkili mühendis olarak çalışabiliyor, bu öğrencilerimiz için de gerçekten çok önemli bir şey. Burada yer alan bu 3 bölümümüze teşekkür etmek istiyorum. Önümüzdeki dönemde mühendislik fakültesinin 4 bölümü daha hazırlıklarını yapıyor, dolayısıyla akredite sayısı 15'in üzerine çıkacak gibi gözüküyor. Umarım bu diğer fakülte ve programlara da örnek olur" mesajını verdi.

Dekan Aydın: "Türkiye'deki en büyük mühendislik yelpazesine sahip üniversite"

Açılış konuşmalarında yer alan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Elif Aydın ise, Atılım Üniversitesi'nin dünya sıralamalarında öncü bir üniversite olduğunu ifade etti. Üniversite bünyesinde Metal Şekillendirme ve Mükemmeliyet Merkezi'nin Türkiye'de tek olan bir araştırma merkezi olduğunun da altını çizen Aydın, "Yaklaşık 98 tane laboratuvarımız mevcuttur. Bu kadar çok alt yapıya sahip olunca, mühendislik eğitimini araştırmanın da öneminin farkında olarak bir eğitim gerçekleştiriyoruz. Teknolojinin hızla geliştiği dünyamızda mühendislik eğitimi verirken, yetiştirilen mühendislerin tüm teknolojiye sahip olması, kullanması ve bunu ülkenin ve dünyanın yararına olacak şekilde, yeni araştırmalara yol açacak şekilde, yetkin kişiler olarak yetiştirilmesi gerekiyor. Mühendislik Fakültesi olarak geçtiğimiz yıl 36 tane dış destekli proje gerçekleştirdik, 2017 yılı itibariyle de 25 milyon üzerinde dış destek sağlanmış durumda. Geçtiğimiz akademik yılda 143 dergi yayını yapıldı, 33 ulusal 2 uluslararası lisans patent başvurusu yapıldı ve bunlardan 8 tanesi tescillendi. Fakültemiz 13 bölüm ile Türkiye'deki en büyük mühendislik yelpazesine sahip üniversitedir. Bölümlerinden 8 tanesi MÜDEK tarafından akredite olmuştur. Türkiye'de mühendislik eğitiminin kalitesinin yükseltilmesine yönelik faaliyet gösteren bağımsız bir kuruluş olan MÜDEK mühendislik eğitiminde önemli bir yol gösterici" ifadelerinde bulundu.

Açılış konuşmaların ardından iki bölüme sertifikaları Prof. Dr. Dilek tarafından takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çekildi.

Başkan Kılıç: "Mezunlar kendi firmalarını kurabiliyor"

Programın ardından İHA muhabirine değerlendirmelerde bulunan İmalat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Engin Kılıç, Türkiye'de bu bölümün 2003 yılında kurulduğunu belirtti. Mezunların çok değişik sektörlerde çalışma fırsatı bulduklarını belirten Kılıç, "Mezunlar çok iyi tasarımcı oluyorlar, mühendislik tasarımından şekilsel tasarıma kadar bütün konulara hakim olarak buradan mezun oluyorlar. Bu otomotiv sanayiinde olabiliyor, uçak sanayiinde olabiliyor ya da kendi firmalarını kuruyorlar" diye konuştu.

Yazılım, laboratuvar ve atölye çalışmalarının MÜDEK sertifikasını hak etme konusunda önemli bir etken olduğunu aktaran Kılıç, Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi Projesi'nden de söz etti. Öğrencilerin buralarda üretimle ilgili makineleri görebilme fırsatı yakaladıklarını dile getirdi. Kılıç, "Öğrencilerimiz güçlü birer mühendis olarak buradan mezun oluyorlar" dedi.

Başkan Keskinkılıç: "Araştırma ve eğitimde iyi bir konumdayız"

Bölüm hakkında bilgi veren Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç.Dr. Ender Keskinkılıç ise bölümün bu yıl itibariyle 10'uncu mezunlarını verdiğini belirterek, "Oldukça nitelikli ve deneyimli bir akademik kadroya sahibiz. Oldukça geniş laboratuvar imkanlarımız var, araştırma ve eğitimde iyi bir konumdayız. Bugün burada MÜDEK sertifikası almış olmamız da eğitimde ne kadar iyi olduğumuzun bir göstergesi. Bölümde sadece teorik eğitim vermiyoruz, çoğu dersimiz laboratuvar dersleriyle destekleniyor. Ayrıca iki ve üçüncü sınıfın sonunda yaz stajlarıyla öğrencilerimiz gerçek hayatta karşılaşacakları iş ortamlarını deneyimleme şansına sahip oluyorlar. Teknik geziler, kongre ve fuarlara katılım gerçekleştiriyoruz. Mezunlarımızın oldukça geniş bir spektrumda çalışma fırsatı var, özellikle Türkiye dünya çelik üretiminde şuanda 8'inci sırada yer alıyor, dolayısıyla bu alan öğrencilerimizin önemli çalışma alanlarından birisi haline geliyor" ifadelerini kullandı.

MÜDEK belgesini için öngörülen standartlar neler?

MÜDEK MAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Filiz Dilek, MÜDEK programların belgesini alabilmek için sahip olması gereken şartları ve bu belgenin ulusal ve uluslararası alandaki önemini anlattı. Değerlendirmelerin çeşitli şemsiye örgütlerin ölçütlerinin baz alınarak yapıldığını söyleyen Dilek, "Ulusal ve uluslararası tanınırlığı söz konusu. Ulusal bazda Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) tarafından tescilli bir akreditasyon kuruluşu, her 5 yılda bir bu tescil yenileniyor. Uluslararası tanınırlığını sağlayan iki önemli şemsiye örgüt var bunlardan birisi Avrupa Mühendislik Eğitimi Akreditasyon Ağı ENAEE. MÜDEK bu örgüt tarafından tam üye olarak tanınıyor. Üniversiteler için büyük bir öneme sahip çünkü bir öz değerlendirme süreci geçiriyor, bütün eğitim planını, faaliyetlerini masaya yatırıyor. Mezunlarını uluslararası standartlarla kalitesi belgelenmiş mühendisler olarak mezun ediyor" diye konuştu.

"Üniversite bu bölümü seçmemde bir etken oldu"

İmalat Mühendisliği ile Metalurji ve Malzeme Mühendisliği öğrencileri de okudukları bölüm hakkında bilgiler paylaştı. Son sınıf öğrencisi Mustafa Duygu, bölümde başlatılan Co-Op Projesi ile son sene şirketlerde kendilerini geliştirme fırsatına sahip olduklarını belirtti. Bir diğer öğrenci Derya Nur Koyuncu ise İmalat Mühendisliği'nin adının henüz yeni yeni duyulduğunu ifade ederek, "İçinde makineyi, malzeme mühendisliğini hatta biraz da endüstri mühendisliğini kapsayan bir bölüm. Çok ortaya harmanlanmış bir bölüm olduğu için neredeyse her bölümden ders alıyoruz, bu aslında bizim için iş bulmak açısından iyi bir şey" dedi.

Berat Şerefoğlu da Atılım Üniversitesi'nde bu bölümle karşılaştıktan sonra, 2 profesör, 6 doçent hoca olduğunu öğrenince bu bölüme yöneldiğini kaydetti. Şerefoğlu, laboratuvarları, erasmus programları ve birçok fırsatlarıyla Atılım Üniversitesi'nin kendisinin tercihinde bir etken olduğunu söyledi. Öğrencilerden Tunay Ayça Alkan ise, bölümde derslerin İngilizce olmasının önemine değindi. Teorik derslerin yanında laboratuvar derslerinin de olduğunu aktaran Alkan, aynı zamanda yandal ve çift anadal yapma şanslarının da olduğunu ifade etti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber