Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 05 Aralık 2016 - 14:18 Yorum: 0

ATSO Başkanı Çetin, Kasım ayı enflasyonunu değerlendirdi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, "Antalya Tarımının Kaybı, Tüketici Lehine...

ATSO Başkanı Çetin, Kasım ayı enflasyonunu değerlendirdi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, kasım ayı enflasyon rakamlarını değerlendirerek, "Antalya Tarımının Kaybı, Tüketici Lehine Oldu, Ancak Kur Kaynaklı Maliyet Artışı Can Yakmaya Başladı" dedi.

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Çetin açıklamasında şunları kaydetti;

"2016 Kasım ayı enflasyonu, TÜFE'de sıcak havaların sebze-meyve fiyatlarını düşürmesi ve baz etkisiyle beklentilerin altında kaldı ve yüzde 0,52 olarak gerçekleşti. Buna karşılık Yurtiçi ÜFE'de kur artışının etkisi kendisini hızlı göstermiş ve üretici fiyatlarında aylık artış yüzde 2,0 olarak açıklanmıştır. Yıllık enflasyon tüketici fiyatlarında yüzde 7.0 olurken, yurt içi üretici fiyatları yüzde 6,41ile uzun zamandan sonra tüketici enflasyonuna yaklaşmıştır. Aylık olarak en yüksek artış gösteren ürünler çoğunlukla giyim ürünleri, LPG ve tüpgaz iken, en fazla düşüş gösteren ürünler yüzde 29,3 ile karnabahar, yüzde 24,7 ile limon ve yüzde 23,3 ile salatalık, yüzde 20,8 ile portakal, yüzde 15.8 ile domates olmuştur."

Alkol ve Sigara zamları

Kasım ayında tüketici enflasyonu giyim grubu kaynaklı, içki ve sigara zamlarının henüz yansımadığını belirten Çetin, "Kasım ayında yüzde 0.52 TÜFE artışının yüzde 0.29'luk kısmı giyim, yüzde 0.14'lük kısmı ısıtma grubu kaynaklıdır. Alkollü içki ve sigarada vergi artışlarının etkisi henüz enflasyona yansımamıştır. Buna rağmen, yıllık enflasyon şampiyonu "alkollü içecekler ve tütün" ürünleridir. Kasım ayında gıda enflasyonu - (eksi) yüzde 0,67'dir. Sebze-meyve fiyatlarındaki düşüş et, yumurta, bakliyat fiyatlarındaki artışı örttü Aylık enflasyon gıda ve alkolsüz içeceklerde -(eksi) yüzde 0.58 iken, yalnızca gıda grubunda -(eksi) yüzde 0,67'ye ulaşmıştır. Kasım ayında Türkiye'nin sebze ve meyve ihracatı miktar olarak yüzde 28 arttığı halde, sıcak hava nedeniyle ürün bolluğu fiyat düşüşlerine neden olmuştur. Domates, salatalık, patlıcan gibi ürünlerde ihracat miktar ve değer olarak azalmaktadır. Sebze-meyve fiyatlarındaki sert düşüş, diğer gıda fiyatlarındaki artışa rağmen gıda enflasyonunu düşürmüştür. Bu durum, gıda enflasyonunda düşüşün geçici olduğunu göstermektedir" dedi.

"Üretici fiyatlarında döviz kuru kaynaklı sıçrama dikkat çekici"

Çetin şöyle devam etti: "Yİ-ÜFE, Kasım ayında kısmen baz etkisi kaynaklı olsa da özellikle demir-çelik gibi hammadde fiyatlarında kur kaynaklı artış nedeniyle hızlı bir yükselme kaydetmiştir. Kasım ayında yüzde 2 olan üretici fiyatları artışının yarısı metal fiyatlarından kaynaklanmıştır. Henüz petrol fiyatlarındaki artış üretici fiyatlarına yansımamıştır. Ekonomi yönetimi güven kaybı ve enflasyon risklerini ciddiye almalı; kredi faizleri zorlamayla değil, sübvansiyonla düşürülmelidir. Ekonomi yönetimi son dönemde döviz kuruyla ilgili çelişkili açıklamalar yaparak TL'ye güveni azaltmıştır. Düşük faiz-yüksek kur-yüksek enflasyon modeline geçiş amaçlansa bile TL'ye ve ekonomiye güveni azaltacak açıklamalardan kaçınılmalıdır. Kurda hızlı artış, belirsizliği artırmakta, alacak tahsilatını zorlaştırmakta ve özel sektörün finansman maliyetini yükseltmektedir. Ekonomi yönetiminde koordinasyonu güçlendirecek bir yapılanmaya gidilmelidir, açıklama yetkilisi belli olmalıdır. Reel sektöre dönük kredi faizlerinin zorlamayla düşürülmesi yerine, devlet sübvansiyonu ile düşürülmesi çok daha yararlı bir politika olacaktır. Böyle bir politika Merkez Bankası bağımsızlığını ve TL'ye güveni tekrar artıracak, faiz oranlarının para piyasası dengesini sağlamasına izin verecektir. Aksi halde maliyet enflasyonu nedeniyle kur artışının ekonomiye uzun vadede beklenen yararı olmayacaktır."

Batı Akdeniz'de enflasyon Türki'ye ortalamasının üzerinde

Batı Akdeniz enflasyonunu da değerlendiren ATSO Başkanı Davut Çetin, "Bölgemizdeki TÜFE oranı, aylık yüzde 0,58, on bir aylık yüzde 7,23 ve yıllık bazda yüzde 7,42 olarak gerçekleşmiştir. TR61 Bölgesi (Antalya-Isparta-Burdur), 26 bölge arasında aylık enflasyonda 14.,on bir aylık enflasyonda 10., yıllık enflasyonda ise 12. sırada yer almıştır. Bölgesel enflasyonda kısa dönemli farklar uzun dönemde genellikle ortadan kalkmaktadır, uzun dönemde bölgesel enflasyon farkları kira ve hizmet sektörü fiyatlarına bağlı olarak değişmektedir" dedi.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber