Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 23 Eylül 2014 - 14:28 Yorum: 0

ATSO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı

TOBB Başkan Yardımcısı Budak:

ATSO Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı

ANTALYA (AA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkan Yardımcısı ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, ekonomide yüzde 2-3 büyümenin hedeflere ulaşmada yeterli olmadığını belirterek, "2023 hedeflerine ulaşmak için yıllık en az yüzde 7 büyüme gerekiyor" dedi.

ATSO'nun Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı, konferans salonunda yapıldı.

Toplantıda konuşan Budak, yerel seçim ve cumhurbaşkanı seçimlerinin ardından Türkiye gündemini IŞİD ve Güneydoğu'daki problemlerin oluşturduğunu, işsizlik, ekonomik durgunluk, büyüme gibi sorunların yine gündeme gelmediğini söyledi.

Türkiye ekonomisindeki kırılganlığın devam ettiğini, ABD'nin parasal genişlemenin durdurulması yönündeki kararlarını uygulamasıyla bu kırılganlığın artacağına dikkati çeken Budak, buna rağmen tasarruf sorununun hala devam ettiğini, ekonomik reformlar konusunda da gerekli adımların atılmadığını savundu.

"Türkiye için yüzde 2-3 büyüme yeterli değil, 2023 hedeflerine ulaşmak için yıllık ortalama en az yüzde 7 büyüme gerekiyor" diyen Budak, şöyle devam etti:

"Yüzde 5'lik büyüme bile hedeflere ulaşmak için yeterli olmaz. İhracatla büyümek istiyoruz, '500 milyar dolar ihracat yapacağız' diyoruz. Neyle? Yapabilir miyiz? Bugünkü yapıyla mümkün değil. O yüzden ekonomiyle ilgili reformların 2015 seçimlerinden sonraya bırakılması bir yıl kayıp demektir. Bir yıl kaybın telafisi en az 5 yılda gidebilir. O yüzden ekonomi yönetimi bir an önce reformlara gelmeli, tartışmaya ve tedbirler almaya başlamalı."

- "Sanayi üretiminde artık duvara yaklaştık"

Türk sanayicisinin kendi alanında yatırım yapmayı bırakıp AVM ve konut üretmeye başladığını vurgulayan Budak, 1985 yılından bu yana sanayi sektörünün milli gelirdeki yapının yüzde 20'ler seviyesinde devam etmesine karşın hizmet sektöründe oranın yüzde 40'lardan yüzde 65'lere yükseldiğini ifade etti.

Budak, şöyle konuştu:

"Bu şu demek; sanayide agresif bir büyümeye gidememişiz. Güney Kore'ye bakıyorsunuz, 1983'ten itibaren ayrışmış dünyanın en büyük ekonomileri arasına girmiş fakat bugün bizim durumumuz budur. Sanayici rezidans, AVM, konut yapıyor, kendi alanına yatırım yapmıyor. Sanayi üretiminde artık duvara yaklaştık. O yüzden sanayi olmadan, üretmeden tasarruf üretmemiz, zenginleşmemiz, milli gelirimizi artırmamız ya da 2023 hedeflerine ulaşmamız maalesef mümkün gözükmüyor. Şu an inşaatla ilgili bir takım tedbirlerin alınacağını okuyoruz, inşallah öyle olur."

- Vali Öztürk'ten veda

Bu arada valiler kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı'na getirilen Antalya Valisi Sebahattin Öztürk de meclis toplantısına katılarak, Antalyalı işadamlarına veda etti.

Antalya'da 16 ay görev yaptığını belirten Öztürk, "Böyle bir şehirde, bu kadar güzel bir yerde bulunmak büyük bir şans, büyük bir fırsattı. Tadı damağımda kaldı diyebilirim. Bu şans herkese nasip olmaz. Buradaki içeceğimiz su, soluyacağımız hava bu kadarmış. Devletimiz, hükümetimiz bizi İçişleri Bakanlığı Müsteşarlığı gibi bir göreve layık gördü. İnşallah hakkını verebilir halde çalışırız" diye konuştu.

Antalya'nın turizm ve tarım şehri olduğunu ancak büyüyen bir de sanayisi bulunduğuna işaret eden Öztürk, sanayicinin de çoğunlukla birinci kuşaktan oluştuğunu söyledi. Birinci kuşak sanayicinin dinamizm kazanma ve işte saldırganlık bakımından önem taşıdığını dile getiren Öztürk, bu durumu Türk sanayisi açısından şans olarak gördüğünü bildirdi.

Çetin Osman Budak da Antalya'daki hanutçuluk, işporto, kent kültürü, trafik gibi sıkıntıların Vali Öztürk tarafından çok iyi bilindiğini anlatarak, "Antalya bu konuda sayın validen çok şey bekliyor. Zor ve ağır bir görev fakat sayın valimiz donanımı ve birikimi ile Türkiye'yi daha güçlü hale getirecek çalışmaları orada da yapacak" dedi.

Konuşmaların ardından Budak, Antalya'nın tarihi simgelerinden Aspendos Antik Tiyatrosu'nun maketini Vali Öztürk'e hediye etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber