Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 24 Mart 2015 - 17:18 Yorum: 0

ATSO Mart Ayı Meclis Toplantısı

ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin:

ATSO Mart Ayı Meclis Toplantısı

ANTALYA (AA) - Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Çetin, patronların da zaman zaman mobbinge maruz kaldığını ifade ederek, "Sayıları az da olsa bazı çalışanlar, fazla mesai ücreti, tatil ücreti, iş akdi feshi konularında biraz kötü niyetle mevzuatı da kullanarak işverene adeta taciz uyguluyor" dedi.

ATSO'nun Mart Ayı Meclis Toplantısında konuşan Çetin, şu anda Türkiye'de konuşulması gereken en önemli konulardan birinin piyasalardaki durgunluk olduğunu söyledi.

"Ekonomide 2009'a benzer bir durgunluğa giriliyor" diyen Çetin, şubat ayından itibaren kur dalgalanması ve faiz tartışmalarının piyasalarda olumsuz etki yarattığını, dün açıklanan tüketici güven endeksinin de sert bir düşüş gösterdiğini kaydetti.

Tüketici ve yatırımcı güveninde meydana gelen azalmanın hem kredi kullanımına hem de tüketime yansıdığını dile getiren Çetin, kredilerde 2014'teki yavaşlamanın özellikle kredi kartlarında devam ettiğini, diğer tüketici kredilerinde ise hafif bir artış görüldüğünü bildirdi.

- Karşılıksız çek miktarı

Alacak tahsilatı sorununun herkese yansıdığını vurgulayan Çetin, Türkiye'de yılda yaklaşık 600 milyar liralık çek kesildiğini, bunların yaklaşık yüzde 5'inin karşılıksız çıktığını ifade etti.

Çetin, "Maalesef 2010'dan bu yana karşılıksız çek oranında ciddi bir düşüş yok. Çek sayısı azaldı, ama bu oran azalmadı" diye konuştu.

Ekonomide, üretimdeki yavaşlamayı sanayi üretim endeksinin gösterdiğine işaret eden Çetin, ocak ayında sanayi üretiminin bir önceki yıla göre yüzde 2,5 düşüş gösterdiğini, bunun 2009 krizinden sonraki en kötü düşüş olduğunu söyledi.

Antalya'da yıllık KDV ve ÖTV tahsilatının yüzde 4 ile enflasyonun oldukça altında bulunduğunu, ihracatın gümrük verilerine göre yüzde 6, ihracatçı birlikleri verilerine göre yüzde 4 düştüğünü, inşaat yapı ruhsatlarında yüzde 17-35 arasında azalma söz konusu olduğunu, turizmde Rusya pazarında ciddi bir gerileme meydana geldiğini anlatan Çetin, şöyle konuştu:

"Mart başında kurdan bir darbe daha yedik. Elbette dolar artışı sadece içeriye bağlı değil fakat içerideki durumun da önemli etkisi var. Önümüzdeki aylarda dolar hareketleri devam edecektir. Bu nedenle Türkiye'de ekonomi yönetiminin sağlam durması, kur şoklarına karşı tedbirli olması gerekir. Ekonomide güven tesis edilmesine dikkat edilmesi lazım. Ayrıca piyasaları canlandıracak önlemlere de ihtiyaç var. Geçici vergi indirimleri, girdi maliyetlerini düşürecek önlemler üzerinde mutlaka çalışılması gerekir."

- Turizmde Rusya pazarı

ATSO Başkanı Çetin, turizmde Rusya pazarıyla ilgili kaygıların devam ettiğine dikkati çekerek, bu pazarda yaşanacak yüzde 20'lik bir kaybın Antalya için 1 milyona yakın turist ve 2 milyar dolardan fazla gelir kaybı anlamına geldiğini vurguladı.

Çetin, "Bu, Antalya için 30 bin, Türkiye için 40-50 bin istihdam kaybı ve işsizlik de yaratır. Bunun bir de ticaret sektörüne etkileri var. Dolayısıyla hükümetin destek önlemlerinin kapsamını ve süresini uzatarak uygulamaya geçmesini bekliyoruz" diye konuştu.

- "Patrona da mobbing yapılıyor"

Konuşmasında ATSO 37. meslek grubu (restoran, yiyecek, içecek ve eğlence hizmetleri meslek grubu) tarafından mobbing konusunda hazırlanan rapora değinen Çetin, şunları söyledi:

"Türkiye'de kurumlarda ve iş yerlerinde çalışana mobbing, yani duygusal taciz konusu hep konuşulur ama arkadaşlarımız diyor ki, bazı çalışanlar da patronlar üzerinde mobbing yapıyor. Sayıları az da olsa bazı çalışanlar, fazla mesai ücreti, tatil ücreti, iş akdi feshi konularında biraz kötü niyetle mevzuatı kullanarak işverene adeta taciz uyguluyor. Yani patrona da mobbing yapılıyor. İş mahkemeleri bu davalarla dolu, küçük konular yüzünden, bazen haklı olduğu halde iş adamları bu mahkemelerde uğraşıp zaman kaybediyor. Özellikle geçici çalışmalarda ve hizmet sektöründe bu konuda, bu davalardan çok şikayet geliyor. Ne çalışanın ne de işverenin hakkı yenilmeli. Bu konuda hangi mevzuat maddeleri sorun yaratıyorsa bunları saptayıp inceleyelim."

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber