Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 22 Temmuz 2017 - 12:53 Yorum: 0

Av köpeği eğitimde dikkat edilmesi gerekenler

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) 7. Grup Pointer Irk Hakemi Erdoğan Köroğlu, av köpeklerinin yetiştirilmeleriyle ve yetiştirilirken yapılan yanlışlıklarla...

Av köpeği eğitimde dikkat edilmesi gerekenler

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) 7. Grup Pointer Irk Hakemi Erdoğan Köroğlu, av köpeklerinin yetiştirilmeleriyle ve yetiştirilirken yapılan yanlışlıklarla ilgili bilgiler verdi.

Av köpeği meraklılarının en çok önemsedikleri konulardan bir tanesi, avda kullanacakları köpeği en doğru şekilde eğitmek. Uzmanlar, yanlış yapılan eğitim sonucunda köpeğin tekrar eski haline dönmesinin çok zor olduğunu söylüyor. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan KIF 7. Grup Irk Hakemi Erdoğan Köroğlu, av köpeği yavrusu alacaklara yavrunun annesinin ve babasının iyi avlanması gerektiğini söyledi. Açıklamalarına devam eden Köroğlu, "Av köpeği yetiştiricileri kendileri üretici değillerse ve başka bir yerden yavru alacaklarsa birinci şart yavrunun annesinin ve babasının avcı köpek olması. Yani sürekli ava giden köpeklerden yavru edinilmeli. Köpeği yetiştirmek isteyen kendine uygun karakterde yavru seçmeli. Bu işlemde köpek alınan yerden yardım alınması gerekir. Çünkü ilk görüşte köpeğin karakterini bilemezsin. Onları sürekli izleyen köpeğin bakıcısı ve üreticisi olduğu için onlardan yardım alınmasını tavsiye ederim. Annesi babası avlanan köpek illaki avcıyı tatmin edecek kadar av yapar" dedi.

Sözlerine, köpeğin avı getirirken nasıl eğitilmesi gerektiğini de ekleyen Köroğlu, "Avcılarımız bir tahta üzerine bıldırcın veya keklik kanadı bağlıyorlar. Böylelikle küçükten köpek avı sıkmadan getirmeye alışıyor. Ondan sonra çok zor bir şeyi yok. Bunu oyunla öğrendikten sonra, kuş vurulduğu anda köpek ne yapması gerektiğini yani avı ağzına aldıktan sonra sahibine getirmesi gerektiğini biliyor" diye belirtti.

"Tüfek sesinden korkma olayları olabiliyor"

Av köpeği yetiştiricilerinin en büyük yanlışlarının, köpeklerin eğitim çağına gelmeden tüfekle alıştırılmaları olduğunu söyleyen Erdoğan Köroğlu, şöyle konuştu;

"Bazı köpeklerin karakteri baskın olmuyor. Biraz daha ürkek oluyor. Tüfek sesinden korkma olayları olabiliyor. Tam eğitim çağına gelmemiş 3 aylık bir köpeğin yanında tüfek atıyorlar. Tüfek atılmaz. Daha çok el şaplatarak, tahtaları birbirine vurarak veya küçük sesler çıkartarak tüfek sesine alıştırılması gerekir. En büyük yanlış ve eksiklik bu. 3 aylıkken, 4 aylıkken av köpeğini alan kişi diyor ki: "Ben bu köpeği küçükten tüfek sesine alıştırayım" Sonra köpeğin kulağının yanında tüfeği atıyor. Bu sefer köpek bundan ürküyor ve köpekte belli bir etki bırakıyor. Düzeltilmesi de çok zorlaşıyor. Bu çok büyük bir risk. Köpeği küçük seslerle alıştırarak, büyüdükçe tüfek sesine alıştırmak daha uygundur. En çok gördüğüm eksiklik bu."

"Ölümle sonuçlanan avlar oldu"

Avcıların yaşlanan av köpeklerini, avda fazla yormamaları gerektiğini vurgulayan KIF 7. Grup Irk Hakemi Erdoğan Köroğlu, "Köpek yaşlandıkça fiziksel performansı, kulak işitmesi düşer. Yaşlanan köpekleri avda kullananlar, köpekleri çok yormadan kullansınlar. Yoksa kendilerinin de üzülebilecekleri bir sonuç çıkar. Ölümle sonuçlanan avlar oldu. Yaşlı köpeği ava götürdüğünde fazla performansa dayanamıyor. Fiziksel olarak artık yaşı müsaade etmiyor. Geçen sene çok sevdiğim bir arkadaşımın köpeği bu şekilde öldü. Köpeği de ben vermiştim. Çok üzüldük. Bir daha başıma böyle bir şey gelir diye köpek bakmıyor şuanda" şeklinde konuştu.

Av köpeği eğitimde dikkat edilmesi gerekenler

Av köpeği eğitimde dikkat edilmesi gerekenler

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber