Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 21 Nisan 2014 - 14:58 Yorum: 0

Avrupa Aşı Haftası

Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Pehlivan: "Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler"

Avrupa Aşı Haftası

GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürü Engin Pehlivan, aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumların, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterdiklerini bildirdi.

Pehlivan, yaptığı yazılı açıklamada, 9. Avrupa Aşı Haftasının genişletilmiş bağışıklama programı kapsamında yürütülen hastalık kontrol programlarının önlenebilir hastalıklar konusundaki farkındalığının artırılması ve bilgilendirilmesi, öncelikle 5 yaş altındaki eksik aşılı çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde aşılanma talebinin artırılması amacı ile merkezi ve iller düzeyinde aktivitelerin düzenlendiği hafta olduğunu belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesinin girişimi olan Avrupa Aşılama Haftasının ilkinin 2005 yılında düzenlendiğini anımsatan Pehlivan, bu yılki Aşı Haftasının hedefinin sağlık personelinin aşılama hizmetleri konusunda duyarlılığının artırılması, toplumun aşılama konusunda farkındalığının artırılması yolu ile öncelikle kızamık ve polio olmak üzere eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altındaki çocukların aşılarının tamamlanması ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması olduğunu vurguladı.

Pehlivan, aşı yapılmadığı zaman aşı ile önlenebilir hastalıkların artacağına dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlar, hastalıkların yayılmasına karşı direnç gösterirler. Bu yolla henüz aşılanmamış veya aşılanmaya engel oluşturan bir hastalığı olanlar da korunmuş olur. Aşı uygulamaları, toplum sağlığı merkezlerinde, aile sağlığı merkezlerinde ve hastanelerde yapılmaktadır. Aşı, insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksin etkilerinin ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik maddelerdir."         

            

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber