Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 23 Eylül 2014 - 19:05 Yorum: 0

Avustralya bizim için güvenilir bir ortak

TBMM Başkanı Çiçek, Avustralya ile ilişkilere büyük önem verdiklerini vurgulayarak, "Güney Doğu Asya politikaları açısından Avustralya, bizim için çok güvenilir bir ortaktır" dedi.

Avustralya bizim için güvenilir bir ortak

TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve beraberindeki heyet, Avustralya ziyareti kapsamında Melbourne'deki temaslarını tamamlayarak başkent Canberra’ya geldi. 

Resmi temaslarda bulunmak üzere Avustralya’da olan Çiçek, Canberra’da ilk şekilde Türkiye Büyükelçiliği'ni ziyaret ederek Büyükelçi Reha Keskintepe’den bilgi aldı.

Daha sonra Avustralya Federal Parlamentosu’na geçen Çiçek ve beraberindeki heyet, Avustralya Gazi İşleri Bakanı Senatör Michael Ronaldson ile görüştü. Ronaldson, toplantıda Çiçek'i parlamentoda ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Türkiye’nin her sene 25 Nisan’da Çanakkale’de ANZAC törenlerinin yapılmasına verdiği izin ve katkılarından ötürü teşekkür etti.

Meclis Başkanı Çiçek de Avustralya ve Türkiye’nin Birleşmiş Milletler (BM) ve G20 benzeri uluslararası kuruluşlarda bir arada çalıştığını hatırlatarak, Avustralya ile ilişkilere kocaman ciddiyet verdiklerini vurguladı. Avustralya ve Türkiye ilişkilerinde Çanakkale Savaşları’nın mühim bir yere sahip olduğunu belirten Çiçek, 'İlişkilerimiz, her ne kadar bundan fazla aşırı daha evvela başlamış olsa da bu savaşların iki memleket ilişkilerine kattığı anlam, yüklediği mesuliyet fazla aşırı daha değişik ve özeldir diye düşünüyorum. Bu ziyaret, 2015 öncesi yapılan mühim bir ziyaret. Türkiye şekilde hayatlarını kaybetmiş kahramanların anısına kocaman bir mesuliyet duygusuyla 2015 yılına ciddi bir hazırlık yapıyoruz. Sizleri orada ağırlamaktan kocaman memnuniyet duyacağız, umut ediyorum ki sizi yine orada görme olanağı olacaktır. Savaştan, mücadeleden, arbededen kalıcı bir arkadaşlık çıkmıştır. Bu, başka devletler bakımından belki anlaşılmazı fazla aşırı zor olsa dahi fazla aşırı mühim ve anlamlı bir ilişkidir. 100. sene dönümü, ilişkilerimizin gelişmesine, derinleşmesine, her bölgede daha yakın bir iş birliği yapmamıza olanak verecektir' dedi.

Avustralya bizim için güvenilir bir ortaktır

Avustralya-Türkiye ilişkilerindeki gelişmelerin müspet bir biçimde devam edeceğini hatırlatan Çiçek, sözlerine şöyle devam etti:  

'Birlikte yakın çevremizde çatışmaların ve fazla aşırı kocaman acıların yaşandığı bir devirde Türkiye Avustralya ilişkileri daha da anlamlı bir duruma geliyor. Bu nedenle iki ülke, bu ilişkileri her bölgede geliştirmek için daha doğru bir gayret içerisine girecektir, girmesinde de yarar vardır. Güney Doğu Asya politikaları açısından Avustralya, bizim için fazla aşırı güvenilir bir ortaktır. Dolayısıyla biz, bu ilişkileri ne kadar geliştirebilirsek başka ülkelerle ilişkilerimizde de bu mühim bir yardım sağlayacak.'

Çiçek, Avustralya’da takribî 150 bin Türk vatandaşının yaşadığını, iki memleket ilişkilerinin gelişmesinin kendileri için büyük önem taşıdığını kaydetti.

TBMM Başkanı Çiçek ve berberindeki heyet, daha sonra Avustralya Parlamentosu Temsilciler Meclisi Başkanı Bronwyn Bishop ve Senato Başkanı Senatör Stephen Parry ile bir araya geldi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Bishop, Avustralya ve Türkiye arasındaki dostluğu daha da güçlendirmeyi amaçladıklarını söyledi. Bishop, yakın sürede Türkiye’ye 130 bin mültecinin giriş yaptığını, Türkiye'nin yaşadığı güçlükleri bildiklerini kaydederek, Avustralya’nın insani yardımlar hakkında elinden gelen çabayı gösterdiğini vurguladı. 

Bishop ve Parry, toplantının arkasından TBMM Başkanı Çiçek ve beraberindeki heyet onuruna parlamento binasında akşam yemeği verdi.

Çiçek, başkent Canberra’daki temaslarına yarın sabah Avustralya Savaş Müzesi'ni ziyaret ederek ve Canberra Atatürk Anıtı’na çelenk koyarak başlayacak. Meclis Başkanı daha sonra Avustralya Parlamentosuna geçerek muhtelif temaslarda bulunacak.

Ziyareti esnasında Çiçek'e AK Parti Tekirdağ Milletvekili ve Türkiye Avustralya Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı Tevfik Ziyaeddin Akbulut, AK Parti İstanbul Milletvekili Halide İncekara, CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş ve MHP Yozgat Milletvekili Sadir Durmaz eşlik ediyor. 

Muhabir: Recep Şakar

ETİKETLER: Avustralya , bizim , için , güvenilir , bir , ortak
Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber