Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Yerel 13 Ekim 2016 - 10:28 Yorum: 0

Aydın’da ’Apiterapi’ konferansı düzenlendi

Aydın'da arı üreticileri, hekimler ve arı ürünleri tüketicilerine yönelik olarak düzenlenen "Arı Ürünleri ile Tedavi (Apiterapi)" konulu konferans büyük...

Aydın’da ’Apiterapi’ konferansı düzenlendi

Aydın'da arı üreticileri, hekimler ve arı ürünleri tüketicilerine yönelik olarak düzenlenen "Arı Ürünleri ile Tedavi (Apiterapi)" konulu konferans büyük ilgi gördü.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Aydın Arı Yetiştiricileri Birliği ve İzmir Arı Yetiştiricileri Birliği işbirliğinde Avrupa Birliği (AB) projeleri kapsamında Arı Ürünleri ile Tedavi (Apiterapi)" konulu konferans düzenlendi. Tarım İl Müdürlüğü İncir toplantı salonunda gerçekleştirilen konferansa Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu, Apidiyetisyen Alina Varadi, Apifitoterapist Dr. Mirela Strant, Aydın Arı Yetiştiriciler Birliği Başkanı Ayhan Özdemir, ilçe müdürlüğü temsilcileri ve arı üreticileri katıldı.

Konferans açılış konuşmasını yapan Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünde görevli Ziraat Yüksek Mühendisi Erkan Topal, Türkiye'de bal üretimin yüksek olmasına rağmen ihracatta sıkıntılar yaşandığını belirterek, "Arıcı değil araştırmacı olarak arı ürünlerinde en büyük sorun pazarlama alanında yaşanan sıkıntıdır. Pazarlama alanı yoksa satılan ürünün de bir değeri yoktur. Ülkemizde bal dışında polen ve propolis üretiminin yanı sıra eser miktarlarda da olsa arı sütü ve arı zehri üretimimiz bulunmaktadır. Dünya arıcılığında Propolis, arı sütü, apilarnil, quuen larva, arı ekmeği ve arı zehiri gibi arı ürünleri ve apiterapi uygulamaları geniş yer almaktadır. Ancak ülkemizde üreticilerimizin yetiştiricilik konularındaki teknik bilgi ve tecrübelerindeki yetersizlik ve mevcut potansiyelin kullanılamamasından dolayı, bu ürünlerin bir kısmı bilinmemekte bir kısmı ise üretimi yapılmamaktadır. Ülkemizde yapılan bir araştırmada tüketiciler tarafından arı ürünlerinin bilinirliği ve satın alma sıklığı arasındaki ilişkilerin incelemesine yönelik araştırmada balın bilinirliği yüzde 99.4 ile ilk sırada çıkarken polenin bilinirliği yüzde 61.6 ikinci sırada çıkmıştır. Arı sütünün bilinirliği yüzde 52.8, balmumunun bilinirliği yüzde 46.4, arı zehirinin bilinirliği yüzde 16.3, propolisin bilinirliği ise yüzde 8.9 olarak tespit edilmiştir. Katılımcıların çoğunluğu tarafından balın 2 ya da 6 ayda bir satın alındığı diğer arı ürünlerinin ise hiç satın alınmadığı ifade edilmiştir. Tüketici tercihine göre üretimi şekillendirmek sektörümüz için önemli bir konudur" dedi.

"Ürün çeşitliliğinde bizden ileriler"

Romanya'nı arı ürünlerine değer verdiğine değinen Topal,"Romanyada yapılan teknik gezi ve eğitim ile arı ürünlerinin çeşitliliği, kullanım alanlarının genişliği, özel sektörün faaliyetlerinin yaygınlığı anlamında dünyadaki ürün çeşitliliği ve apiterapi konusunda ileri oldukları görülmüştür. Arıcılar birliğinin örgüt yapısının ülke çapında yaygın ofisler ve devlet politikası ile arıcı ile birlik arasında iletişimin etkisi ürün çeşitliliğine ve dayanışmaya güzel bir örnek gösterilebilir. Gezi sonrası katılımcı grubumuzun ortak düşüncesi koloni bakımı ve yetiştiricilikte ülkemizden ileri olmadıkları fakat ürün çeşitliliğinde oldukça ileri oldukları ve apiterapi uygulamalarının yaygın olması ülkemizde bu konularda kat edilmesi gereken uzun bir yolun olduğu kanaatine varılmıştır" diye konuştu.

Konferans açılış konuşmaları ve öğretim görevlilerinin sunumlarının ardından soru cevap ve görüş alışverişi bulunulmasından sonra son buldu.

Aydın’da ’Apiterapi’ konferansı düzenlendi

Aydın’da ’Apiterapi’ konferansı düzenlendi

Aydın’da ’Apiterapi’ konferansı düzenlendi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber