Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Yerel 25 Haziran 2016 - 11:18 Yorum: 0

Aydın’daki Çöl Sıcakları İnekleri De Olumsuz Etkiledi

Yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Aydın'da aşırı sıcaklar vatandaşları olduğu gibi inekleri de olumsuz etkiledi.

Aydın’daki Çöl Sıcakları İnekleri De Olumsuz Etkiledi

Yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Aydın'da aşırı sıcaklar vatandaşları olduğu gibi inekleri de olumsuz etkiledi. İl genelinde devam eden çöl sıcakları nedeniyle Aydın'daki ineklerin süt veriminin düştüğü belirtildi. Aşırı stres nedeniyle bunalıma giren inekleri rahatlatmak için üreticiler günün belli saatini inekleri yıkamakla geçiriyor. Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, ineklerin sağlığı için hayvanların mutlaka gölge ve serin ortamlarda tutulmasını öğlen saatlerinde de ineklerin soğuk su akciğerlere temas etmeyecek şekilde duş aldırılmasını önerdi.

Son günlerde aşırı sıcaklar nedeniyle Aydın'daki ineklerin süt veriminin yaklaşık yüzde 20 oranında azaldığı belirtildi. Bunun temel sebebinin aşırı sıcaklar nedeniyle strese giren ineklerin metabolizmasında yaşanan değişiklik olduğunu belirten üreticilerden Murat Demirkol, "Son günlerde ineklerin nefes alıp vermekte bile güçlük çekmeye başladı. Havalar çok sıcak. Havaların sıcak olmasından dolayı sürekli ateşleniyor. Süt verimi düşüyor yemeleri az. Hastalıklardan başımızı alamıyoruz. Gece gündüz hayvanlarımızı suyla yıkıyoruz" diyerek duş aldırılan ineklerin rahatladığını söyledi.

"SON GÜNLERDEKİ VAKALARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU ISI ÇARPMASI"

Aydın'da artan sıcaklarla birlikte işletmelerin birçoğunda ineklerin ısı çarpması nedeniyle strese girip hastalandığını belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, yetiştiricilerin mümkün olduğunca hayvanları serin yerlerde tutmaya özen göstermesini istedi. Son zamanlarda hayvanlardaki en büyük sıkıntısının ısı çarpması olduğunu ifade eden Veteriner Hekim Muharrem Uçmaklıoğlu, "İşletmelerde genellikle saç örtüler var. Bu günlerde gittiğimiz tüm vakalar güneş çarpması ve ısı vurması vakaları. Hayvanlar işletmelerin üzeri teneke ile kapalı olmasının da etkisi ile aşırı sıcaktan çok etkileniyor. Akciğer ödemi artıyor. Yetiştiricilerin hayvanları bol bol yıkamalarını tavsiye ediyoruz. Yıkarken baş bölgelerini enseleri ve kuyruk bölgesini yıkasınlar. Sıcağın etkisi ile akciğer ödemi oluşuyor. Eğer kaburgaları su tutarsak yıkarsak ödemi artırırız. Bunun yanında kaba yem olarak yeşili öneriyoruz. Hayvanlar kaybettiği suyu karşılayabilmesi için yeşil bu dönemde gıdalarla beslenmelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Aydın’daki Çöl Sıcakları İnekleri De Olumsuz Etkiledi

Aydın’daki Çöl Sıcakları İnekleri De Olumsuz Etkiledi

Aydın’daki Çöl Sıcakları İnekleri De Olumsuz Etkiledi

Aydın’daki Çöl Sıcakları İnekleri De Olumsuz Etkiledi

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber