Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Ekonomi 21 Ekim 2014 - 12:38 Yorum: 0

Aydın'daki Zeytin ve Zeytinyağı Hasadı Şenliği

EZZİB Yönetim Kurulu Başkanı Renklidağ: "Eskiden zeytinyağını dökme olarak ihraç ederdik. Son yıllarda zeytinde ihracatımızın yüzde 90'ı, zeytinyağında yüzde 80'i küçük ambalajda gerçekleştirilmektedir"

Aydın'daki Zeytin ve Zeytinyağı Hasadı Şenliği

AYDIN (AA) - Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri (EZZİB) Yönetim Kurulu Başkanı Gürkan Renklidağ, "Eskiden zeytinyağını dökme olarak ihraç ederdik. Son yıllarda zeytinde ihracatımızın yüzde 90'ı, zeytinyağında yüzde 80'i küçük ambalajda gerçekleştirilmektedir" dedi.

Renklidağ, yaptığı yazılı açıklamada, Aydın'da büyükşehir belediyesinin desteği ile yapılan "Zeytin ve Zeytinyağı Hasat Şenliği"nin sektör için çok önemli olduğunu, şenliğin tam bir festival havasında ve Aydın halkının yoğun ilgisiyle tamamlandığını bildirdi.

Son dönemde zeytin ve zeytinyağı ihracatında değişim yaşandığına işaret edilen açıklamada Renklidağ, şunları kaydetti: 

"Eskiden zeytinyağını dökme olarak ihraç ederdik. Son yıllarda zeytinde ihracatımızın yüzde 90'ı, zeytinyağında yüzde 80'i küçük ambalajda gerçekleştirilmektedir. Bunun ülkemiz ve Aydın ekonomisi açısından çok büyük önemi var. İhracatçılarımız, dünyada 95 ülkeye zeytin ve zeytinyağı ihracatı yapmaktadırlar. İhraç edilen yemeklik zeytinin yaklaşık yüzde 50'si, zeytinyağının da yaklaşık yüzde 25'i Aydın'dandır. Bu rakamlar, Aydın'ın zeytin ve zeytinyağındaki önemini ortaya koymaktadır. Ülkemizde zeytin ağacı varlığında, 24 milyon ağaçla Aydın’ın birinci sırada olduğunu da belirtmekte yarar görüyorum."

Açıklamada görüşlerine yer verilen Zeytin ve Zeytinyağı Tanıtım Komitesi (ZZTK) Başkanı Kadri Gündeş de Aydın’daki şenlikte bilgilendirme broşürleri, zeytin ve zeytinyağı ürünlerini dağıttıklarını hatırlatarak, "Şenlik vasıtasıyla iç tanıtıma bir nebze olsun destek olabilmek adına bilgilendirme broşürleri, zeytin ve zeytinyağı ürünlerini dağıttık. Zeytin ve zeytinyağına karşı ilginin yoğun olması, sevindirici bir durum. Yurdumuzda zeytin ve zeytinyağı tüketimini arttırmalıyız ki zeytinimiz markalaşsın ve dışsatımlarımız da güçlensin. Festival sırasında ziyaretçilere dağıtılan tuz oranı düşük zeytinlerin beğenilmesi, halkımızın tercihlerinin de zamanla değişebileceğini gösteriyor. Zeytin Hasat Şenliği'ne halkın gösterdiği ilgi memnuniyet verici, Aydın Büyükşehir Belediyemiz'in önümüzdeki yıllarda da hasat şenlikleri düzenleme kararı, sektörümüzde memnuniyetle karşılanmıştır.” değerlendirmesini yaptı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber