Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 20 Ağustos 2014 - 14:18 Yorum: 0

Aydın'ın Antep fıstığının talibi Gaziantepli tüccarlar

İncir, zeytin, kestane ve pamuk üretiminde ismini duyuran Aydın, Antep fıstığı üretiminde de önemli mesafe kat ederken, bu ürünün taliplisi ise Gaziantepli tüccarlar oluyor

Aydın'ın Antep fıstığının talibi Gaziantepli tüccarlar

AYDIN (AA) - BAHATTİN ALBAYRAK - Türkiye'de İncir, zeytin, kestane üretiminde ilk sırada yer alan Aydın, Antep fıstığı yetiştiriciliğinde adını duyurarak ürünlerini Gaziantepli tüccarlara satıyor. 

Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de kestane, incir ve zeytin üretiminde Aydın'ın ilk sıralarda yer aldığını, son yıllarda Antep fıstığı yetiştiriciliğinde de önemli adımlar atıldığını bildirdi. 

Aydın'daki 15 ilçede Antep fıstığı yetiştiriciliği yapıldığı 2013 yılında 469 ton ürün elde edildiği bilgisini veren Köksal, ilde ürünün elde edildiği ağaç sayısının 237 bin civarında olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

"Yapılan araştırmalar, ilimizde Antep fıstığı anacı olan menengiç ağaç sayısının 1 milyon civarında olduğunu ortaya koydu. Yapılan projelerle bu ağaçların yaklaşık dörte biri aşılanarak verimli hale getirildi. Ülkemiz Antep Fıstığı eylem planında ilimizin de yer alması ve 500 bin menengiç ağaçlarının daha aşılanması halinde, ilimize yaklaşık 20 milyon lira gelir, ülke ekomomizine fayda getirir. Bu konuda Bakanlığa bağlı Bitkisel Üretim Genel Merkezi'nden, 'Antep Fıstığı Eylem Planı'nda Aydın'ın da dahil edilmesini talep ettik. Çalışmalar sürüyor, rapor hazırlanıyor."

Yenipazar'ın Hacıköseler, Paşaköy, Karacaören ve Çavdar gibi yüksek rakımlı bölgelerinde yetişen Antep fıstığına özellikle Gaziantepli tüccarların ilgi gösterdiğini ve ürünü satın aldıklarını anlatan Köksal, "Bu bölgedeki yetiştiricilerimiz 2010 yılında Karacaören, Paşaköy ve Hacıköseler Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'ni kurarak, 360 dekar arazide, iyi tarım uygulaması kapsamında Antep fıstığı yetiştiriciliği yapıyor. Buradan elde edilen ürün kalite yönünden ilgi topluyor. Özellikle Gaziantepli tüccarlar satın alıyor. Ticaret hacmi de her geçen yıl artıyor" diye konuştu. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber