Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Yerel 27 Ağustos 2016 - 12:38 Yorum: 0

Aydınlılar kutsal topraklara daha kolay uyum sağlıyor

Türkiye'nin en sıcak illeri arasında yer alan Aydın'ın yaz sıcaklığı ve iklim özellikleri bakımından Mekke ve Medine havasına benzerlik gösterdiği...

Aydınlılar kutsal topraklara daha kolay uyum sağlıyor

Türkiye'nin en sıcak illeri arasında yer alan Aydın'ın yaz sıcaklığı ve iklim özellikleri bakımından Mekke ve Medine havasına benzerlik gösterdiği ve Aydınlı hacı adaylarının kutsal vazife sırasında diğer illerden gelenlere oranla daha rahat vazife yaptığı bildirildi.

Her ne kadar sıcaklık açısından benzerlik gösterse de hacca veya umreye gideceklerin bir takım önlemler almasını tavsiye eden Özel Medinova Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Salış, "Ülkemizde hacca gidenlerin büyük bir çoğunluğu belli yaşın üzerinde olduğu için hacı adayları aynı anda milyonlarca kişinin bulunduğu kutsal topraklarda bazı tedbirler almalıdır" dedi.

Hava değişikliği, sıcak, nem, yaygın klima kullanımı, çöl rüzgarlarından dolayı tozlu ortam ve alerjenlerin hacı adaylarının başa çıkması gereken başlıca problemler arasında olduğunu belirten Özel Medinova Hastanesi Göğüs Hastalıkları uzmanı Dr. Hasan Salış, kutsal vazifesini yerine getirmeye hazırlanan hacı adaylarına kritik tavsiyelerde bulundu. Uzman Dr. Salış, "İçinde bulunduğumuz dönemlerde hac sezonu sıcak günlere denk gelmesi nedeniyle enfeksiyon riski daha yüksektir. Hac ve umreye gidenler arasında solunum yolu ve akciğer enfeksiyonlarının yaygın olarak görülebilir. Hacıların yaklaşık yüzde 97'si solunum yolu enfeksiyonu geçirmektedir. Aşırı kalabalık, tozlu ve temiz olmayan ortamlar, yetersiz sıvı ve besin alımı, yorgunluk, klimalar ve ısı değişiklikleri ve bütün bunlara bağlı olarak vücut direncinin azalması hastalıkların ortaya çıkışını kolaylaştırmaktadır. İstatistiki verilere göre; Hac sırasında görülen ve hastaneye yatışı gerektiren enfeksiyonların yüzde 40 kadarı zatürre hastalığı nedeniyle meydana geliyor. Zatürre, Suudi Arabistan'da hastane yatışlarının başlıca nedeni ve bu zatürrenin de başlıca nedeni pnömokok isimli bakteri. Akciğer hastalığı olan hacı adaylarımızın mevsimsel influenza (grip aşısı) ve pnömokok (zatüre aşısı) yaptırmalarını mutlaka öneriyoruz" dedi.

Hacı adaylarına kutsal topraklarda hastalıklardan korunma yöntemleriyle ilgili bilgi veren Uzman Dr. Hasan Salış "Her zamankinden daha fazla hijyene önem verin. İhramda iken kokulu sabun ve bazı kimyasal temizlik malzemeleri kullanılmadığından dolayı ihramlı iken kullanılmasında sakınca olmayan temizlik malzemeleri zaten hacı adaylarına veriliyor. Diğer zamanlarda sabun ve su ile sık sık ellerinizi yıkayın, su ve sabun olmadığı durumlarda el dezenfektanlarını kullanın. Kalabalık ortamlarda hijyen kurallarına her zamankinden daha fazla dikkat edin" diye konuştu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber