Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Güncel 19 Aralık 2014 - 09:58 Yorum: 0

AYM'den yayın yasağı başvurusuna ret

Ak Partili 4 eski bakanla ilgili komisyon haberlerine getirilen yayın yasağına karşı yapılan başvuruyu AYM reddetti. AYM'nin, "kişi bakımından yetkisizlik" gerekçesiyle ret kararı vermesi nedeniyle bireysel başvuruda bulunulamayacak

AYM'den yayın yasağı başvurusuna ret

Kemal Göktaş
Anayasa Mahkemesi'nin (AYM), Ak Partili dört eski bakanla ilgili kurulan Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine getirilen yayın yasağına karşı, iki gazeteci ve akademisyenin yaptığı başvuruyu reddettiği ortaya çıktı. AYM'nin, CHP'li milletvekillerinin başvurusu ile birlikte ele aldığı gazetecilerAdnan Keskin ve Banu Güven ile akademisyenler Yaman Akdeniz ve Kerem Altıparmak'ın başvurusunu yayın yasağı ile ilgili mağduriyetlerinin olmadığı gerekçesiyle reddettiği öğrenildi. Ret kararı 7'ye karşı 9 oyla alınırken Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın, başvuruların esastan incelenmesi gerektiğini savunan 7 üye ile birlikte karara karşı çıktığı belirtildi.


CHP'li milletvekilleri, gazeteciler ve akademisyenlerin sulh ceza mahkemelerine yaptığı yayın yasağının kaldırılması başvurusu reddedilince bu defa AYM'ye bireysel başvurular yapılmıştı. Yayın yasağına devam kararı, bazı CHP'li vekillerin yanı sıra gazeteciler Adnan Keskin (Taraf gazetesi) ve Banu Güven (İMC televizyonu) ile daha önce AYM'ye başvurularıyla Twitter yasağını iptal ettiren Bilgi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Yaman Akdeniz ve Ankara SBF İnsan Hakları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Kerem Altıparmak tarafından avukatları Onurcan Keskin aracılığıyla AYM'ye taşınmıştı.


Dava açamayacaklar

Dört imzalı ortak bireysel başvuruda, "sansürün yalnızca halkın haber alma hakkını değil, gazetecilerin haber verme görevini yerine getirmesini engellediğine" dikkat çekilmişti. Başvuruda, hak ve özgürlüklere 10'un üzerinde aykırılık sıralanmış ve sonuçta hak ihlali tespitiyle, mahkeme kararının 24 saat içinde tedbiren durdurulması istenmişti. AYM'nin, geçen hafta CHP'lilerin başvurularını esasa girmeden, "kişi bakımından yetkisizlik" gerekçesiyle reddettiği açıklanmıştı.

Edinilen bilgiye göre AYM'nin, aynı oturumda, gazetecilerin ve akademisyenlerin başvurusunu da karara bağladığı ve reddettiği ortaya çıktı. Milletvekillerinin başvurusunun 6'ya karşı 10 oyla, gazeteci ve akademisyenlerin ortak başvurusunun ise 7'ye karşı 9 oyla reddedildiği öğrenildi. AYM'nin, "kişi bakımından yetkisizlik" gerekçesiyle ret kararı vermesi ise sürpriz olarak değerlendirildi. AYM, bu kararıyla yayın yasaklarına karşı değil okurların, gazetecilerin dahi bireysel başvuruda bulunamayacakları sonucuna varmış oldu. Sulh ceza mahkemesinin, Meclis Soruşturma Komisyonu haberlerine yayın yasağı ise 27 Aralık'ta sona erecek.

Haber Kaynağı: Milliyet
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber