Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Kültür 08 Eylül 2016 - 13:58 Yorum: 0

Ayvalık Tabiat Platformu’ndan altın ve gümüş madeni ÇED raporuna itiraz

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin kırsal mahalleleri Tıfıllar, Yeniköy ve Çamoba sınırları içinde altın ve gümüş ocaklarının faaliyetine karşı çıkan...

Ayvalık Tabiat Platformu’ndan altın ve gümüş madeni ÇED raporuna itiraz

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinin kırsal mahalleleri Tıfıllar, Yeniköy ve Çamoba sınırları içinde altın ve gümüş ocaklarının faaliyetine karşı çıkan Tabiat Platformu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na yazdığı dilekçeyle ÇED başvuru dosyasına itiraz etti.

Mahalli idarelere haber verilmeden ve hiçbir görüş alınmadan böyle ocakların kurulmasının kabul edilemeyeceğini savunan Ayvalık Tabiat Platformu Sözcüsü Şükrü Kaygısız, "Çevre yok edilmesin. Zeytinlikler korunsun. Köyün merası maden şirketine değil, köylüye verilsin. Ayvalık'ta bir sıkıntı bitmeden hemen ikincisi baş gösteriyor. Oremine adlı maden firması Ayvalık Tıfıllar köyünde altın ve gümüş madeni çıkartmak için başvuruda bulundu. Her zaman yaptıkları gibi kanunların arkasından dolanmaya, böylece kolay yoldan işlerini halletmeye çalışıyorlar. Maden alanını küçük göstererek ÇED toplantısından muafiyet almak istiyorlar. Ayrıca birçok gerçek gizlenerek kamuoyu ve kurumlar aldatılmak isteniyor. ÇED raporunda zeytinlik alanlar nedense hiç görülmemiş. Bu da yetmezmiş gibi hiç yüzey suyu yokmuş. Madenin nerede işleneceğini bilmeden maden çıkartmak istiyorlarmış. Ayrıca daha önce köye ait olan ve içinde sayalar bulunan köy merası, ormanlık alan vasfı kazandığı gerekçesiyle köylünün elinden alınarak hazineye devredilmişti. Köylüye gelince değerli olan orman alanı madene gelince bir anda değerini kaybediyor. Köylüye verilmeyen bu mera alanı şimdi maden firmasına peşkeş çekiliyor" dedi.

Sürece takip ederek çevre talanına izin vermeyeceklerinin altını çizen Şükrü Kaygısız, "Çünkü aynı alanda 3 köyde daha ruhsat alınmış durumda. Eğer talan başlarsa önünü almak giderek zorlaşacaktır. İlk adımda onları durdurmalıyız. Maden firmalarını Ayvalık'a sokmayacağız" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber