Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 22 Ağustos 2014 - 20:33 Yorum: 0

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Bağırov Manisa'da

Bağırov: "Siz değerli iş adamlarını Azerbaycan'daki uygun yatırım ortamı ve olanaklarından kullanmaya çağırıyorum"

Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Bağırov Manisa'da

MANİSA (AA) - Azerbaycan'ın Ankara Büyükelçisi Faig Bağırov, Manisalı iş adamlarını Azerbaycan'daki uygun yatırım ortamı ve olanaklarını kullanmaya davet etti.

Türkiye Azerbaycan Ticari ve Ekonomik İlişkileri Toplantısı kapsamında Manisa'ya gelen Bağırov ve Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Cengiz Gül, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Bülent Koşmaz Hizmet Binası'nda düzenlenen toplantıya katıldı.

Toplantıda konuşan Bağırov, iki ülke arasındaki ilişkilerin stratejik ortaklık düzeyinde olduğunu ifade ederek, Azerbaycan'ın Türkiye ile ticaret hacminin 5 milyar dolara yaklaştığını bildirdi.

Bağırov, her iki ülke yetkililerinin arasında yapılan görüşmelerde ikili ticaret hacminin yakın yıllar içinde 15 milyar dolar seviyesine ulaşmasının hedeflendiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Azerbaycan'da kardeş Türkiye'ye yatırım yapılması başarıyla sürdürülüyor. Önümüzdeki 7-8 yıl içinde yaklaşık 20 milyar dolara yakın Azerbaycan sermayesi Türkiye ekonomisine yatırılacaktır. Bu da Azerbaycan ekonomisinin yurt dışına en büyük yatırımlarındandır. Azerbaycan'nın kardeş Türkiye'deki yatırımlarının bir kısmı Ege Bölgesi'nde gerçekleştirilmektedir. Manisa ve Azerbaycan arasında ekonomik işbirliği için olumlu bir ortam oluşturmaktadır. Çok sevindirici durum şu ki, yabancı şirketler Azerbaycan'da sadece petrol, gaz şirketine değil, diğer sektörlere de kendi yatırımlarını yapıyorlar. Azerbaycan ekonomisi çok hızlı gelişiyor. Son 10 yıl içinde dünya çapında en hızlı büyüyen ekonomi Azerbaycan ekonomisi olmuştur. Gayri safı milli hasıla 3 defadan fazla arttırmıştır. Şu anda işsizlik oranı yüzde 5 düzeyindedir. Dış devlet borcu çok düşük düzeyde. Azerbaycan ekonomisinin rekabet gücü artıyor."

- "Enerji" lokomotif sektör 

Bağırov, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerde enerji sektörünün lokomotif sektör olduğunu vurgulayarak, artık ikili ekonomik ilişkilerde çeşitlenmenin zamanının geldiğine dikkati çekti.

Bu açıdan özellikle Türkiye'nin petrol harici sektörlerinin gelişim tecrübesi ve imkanlarının ülkeleri için faydalı olabileceğini kaydeden Bağırov, "Öyle ki tarım, gıda, imal, kimya sanayi, hafif sanayi, turizm, alternatif ve yenilebilir enerji, bilgi ve iletişim teknolojileri, ulaşım ve lojistik gibi sektörlerde ortak çabaların arttırılması karşılıklı yatırım ve ticari faaliyetlerin teşviki, ekonomik ilişkilerimizi daha da dayanıklı kılar. Bu açıdan bu fırsatı kullanarak, siz değerli iş adamlarının Azerbaycan'daki uygun yatırım ortamı ve olanaklarından kullanmaya çağırıyorum. Bununla ilgili büyük ilişkimizi size her türlü gereken desteği ve yardımı yapmaya hazır olduğumuzu ifade ediyorum" diye konuştu.

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Coşkun ise Azerbaycan ve Türkiye arasındaki ikili ilişkilerde atılan somut adımların, büyük yatırımların hayata geçmesinin geleceğe dair ilişkilerin heyecanını arttırdığını söyledi.

Manisa il genelinde geçen sene 3,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini söyleyen Coşkun, bunun karşılığında da 3,2 milyar dolar ithalatın yapıldığını, Manisa’nın Türkiye'de ihracat sıralamasında 7. sırada olduğunu kaydetti.

Toplantıda Türk-Azerbaycan İş Konseyi Başkanı Gül de Azerbaycan ve Türk ekonomik ilişkilerine yönelik sunum yaptı.

Bağırov ve beraberindeki heyet daha sonra Manisa Valisi Erdoğan Bektaş'ı makamında ziyaret etti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber