Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Türkiye 14 Mayıs 2016 - 14:58 Yorum: 0

Aziz Sancar: “Nobeli Bana Verirler Diye Düşünüyordum”

DNA onarımı mekanizmaları konusunda çığır açan çalışmaları ile Nobel ödülünü alan Prof.

Aziz Sancar: “Nobeli Bana Verirler Diye Düşünüyordum”

DNA onarımı mekanizmaları konusunda çığır açan çalışmaları ile Nobel ödülünü alan Prof. Dr. Aziz Sancar, bu ödülü zaten kendisinin alacağını beklediğini belirterek, "Her bilim bu tür ödüller almak herkesin hayalidir. Ancak hiçbir bilim adamı ödül almadan bunu söylemez" dedi.

Nobel Kimya Ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar, kuruluşunda katkısı bulunan İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Uluslar arası Biyotıp ve Genom Endüstrisi'nde onur ödülü aldıktan sonra, Tıp Fakültesi Konferans Salonu'nda Aziz Sancar Onur Ödülü Töreni'ne katılarak Nobel sunumu yaptı. Sunumdan önce öğrencilerin Sancar, türkü ziyafeti sunan öğrencilere alkışlarıyla eşlik etti.

Sunumunu İngilizce yapan Prof. Dr. Aziz Sancar, Türkçesi'nin çok iyi olmadığını ve gülerek Türkiye'de 15 gün kalmasının ardından daha iyi konuştuğunu ifade etti. Konuşması Enstitü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Öztürk tarafından Türkçe'ye çevrilen Aziz Sancar, salonda bulunan yabancı bilim insanlarına ithafen, "Ben Türk milliyetçisiyim ama bu kesinlikle başka milletlere karşı olduğum anlamına gelmez. İkinci dünya savaşı sırasında Türkiye Cumhuriyeti'nin temelleri atılırken, Türk üniversitesinin başına bazıları Alman birçok bilim insanları geldi. Türkiye bilimi bu insanlardan öğrendi. Bu insanlar sadece bilim değil ülkemize pek çok katkı yaptı" dedi.

PTT'NİN PULUNDA DNA MOLEKÜLLERİNİ DE İSTEDİ

Nobel ödülünü almasının ardından Türkiye posta kurumu PTT'nin kendi fotoğrafını taşıyan pul bastırdığını hatırlatan Sancar, "Bu pulda görsel olarak DNA moleküllerinin de yer almasını istedim. Çünkü Türk çocuklarının ve gençlerin bu pula bakarak ilham almalarını ve bundan onur duymalarını hissettim. "Bir Tük kimya alanında ödül aldı, bunu bir Türk keşfetti ve bende keşfedebilirim" diyerek, bu şekilde hayat şekillerini oluşturmalarını istiyorum" diye konuştu.

"NOBELİ BANA VERECEKLERİNİ DÜŞÜNÜYORDUM"

Her bilim adamının hayalinde Nobel ödülünün olabileceğini dile getiren Sancar, "Eğer bir gün kimya alanında nobel vereceklerse, "o nobeli bana verirler" diye düşünüyordum. Hiçbir bilim adamı her ne kadar vaktinin yüzde 90'ını laboratuvarlarda geçirse de bu tür ödüller almak herkesin hayalidir. Ancak bunu hiçbir bilim adamı ödül almadan bunu söylemez" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Aziz Sancar sunumun ardından öğrencilerin sorularını cevapladı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber