Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 20 Ağustos 2014 - 13:43 Yorum: 0

B-20'ye büyük bir görev düşüyor

Başbakan Yardımcısı Babacan, "İş dünyası perspektifinin G-20 gündemine layıkıyla yansıtılması kapsamında B-20'ye büyük bir görev düşüyor" dedi.

B-20'ye büyük bir görev düşüyor

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu başkanlığındaki B-20 Türkiye Yürütme Kurulu'nu kabul etti. 

Başbakanlık Merkez Bina'da gerçekleşen kabule, Hisarcıklıoğlu'nun yanı dizi Hazine Müsteşar Vekili Burhanettin Aktaş, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, TÜSİAD Başkanı Haluk Dinçer, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, DEİK Başkan Yardımcısı Tuncay Özilhan, TİSK Başkan Vekili Erol Kiresepi ve TOBB Sanayi Odaları Konsey Başkanı Erdal Bahçivan ile B-20 Türkiye Yürütme Kurulu üyeleri katıldı. 

Konuya ilişkin TOBB'dan yapılan açıklamaya göre, üyeler, Babacan nezdinde hükümete bu göreve menfaatlerini layık gördükleri için teşekkür ederken, Türk iş dünyasını 2015'te küresel platformda en çok biçimde temsil edeceklerini anlatım etti.

Toplantıda, G-20 ve onun iş dünyası kolu bulunan B-20'de Türkiye'nin öncelikli konularına ilişkin düşünce alışverişinde bulunuldu. G-20 ile B-20 arasındaki işbirliği mekanizmalarının artırılması konularının da ele alındığı toplantıda, 2015 yılı B-20 çalışmalarına ilişkin tanıtım ve iletişim stratejisi ile B-20 alt iş gruplarının yapısı ve düzenlenmesi planlanan B-20 etkinlikleri de görüşüldü.

Türkiye çok çok mühim bir uluslararası sorumluluğu üstlenecek

Babacan, kabulde yaptığı konuşmada, küresel iktisat politikalarının belirlendiği temel platform bulunan G-20'nin 2015'te Türkiye'de yapılmasının son derece mühim olduğunu bildirdi. Yeni küresel ekonomik sistemi şekillendirecek tartışmaların Türkiye'de yapılacağını ve bütün gözlerin Türkiye'ye çevrileceğini dile getiren Babacan, B-20 Türkiye Yürütme Kurulu'na, küresel iş dünyasına cihet eda etmek ve Türk iş dünyası perspektifinin B-20 gündemine yansıtılması açısından iri bir vazife düştüğünü anlatım etti. 

Babacan, G-20 Türkiye devir başkanlığına ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı: 

'Küresel finans krizi esnasında ve sonrasında G-20 canlı bir irade ortaya koymuş ve müştereken aldığı kararlı ve tesirli tedbirler ile krizin çözümü ve piyasalarda yarattığı tahribatı sınırlama noktasında mühim bir rol üstlenmiştir ancak geldiğimiz noktada küresel ekonominin henüz arzulanan düzeyde toparlanamadığı ve gelişme ile istihdam oluşturma yolunda daha çok adım atılması gerektiği görülüyor. Diğer taraftan, kriz çağında alınan alelade dışı tedbirlerin tedricen arka çekilmesi, küresel iktisat için yeni risklere işaret ediyor ve bu hal da küresel düzeyde canlı bir koordinasyonu lüzumlu kılıyor. İşte böyle bir çağda Türkiye 2015 yılında, G-20 platformunun başkanlığındaki yurt şekilde çok çok mühim bir uluslararası sorumluluğu üstlenecek.

Bu süreçte hiç kuşku bulunmamakta ki küresel sorunlarla mücadele yolunda iş dünyasının, çalışanların, sivil toplumun ve gençlerin vizyonu ve görüşleri de iri ciddiyet arz edecek. Bu çerçevede iş dünyası perspektifinin G-20 gündemine layıkıyla yansıtılması kapsamında B-20'ye iri bir vazife düşüyor. Bu süreçte B-20 Türkiye Yürütme Kurulu'nun 2015 yılı B-20 çalışmalarına layıkıyla ev sahipliği yapacağına bulunan inancımız tamdır.' 

G-20 devir başkanlığının fırsata dönüştürmeliyiz

B-20 Türkiye Yürütme Kurulu adına değerlendirmelerde bulunan Hisarcıklıoğlu ise G-20 devir başkanlığının fırsata dönüştürülmesi gerektiğini bildirdi.

G-20 devir başkanlığı ile Türkiye'nin ve gelişmekte bulunan ülkeler perspektifinin G-20 platformuna daha canlı şekilde yansıtılmasını sağlayabileceklerini dile getiren Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

'Bu fırsatı iyi değerlendirirsek, çok sayıda zorlu küresel konuyu da çözme şansını yakalarız. Öte yandan G-20 platformu Türkiye ekonomisinin tanıtımı için de iri bir fırsat. Gelecek yıl dünya ekonomisini yöneten herkes Türkiye'ye gelecek. Onlara Türkiye ekonomisini ve potansiyelini iyi anlatmamız lazım.' 

B-20 Türkiye çalışmaları 5 bölgeye odaklanacak

Türkiye devir başkanlığı süresince G-20 ile B-20 içinde yakın işbirliğinin sürdürülmesi gerektiği vurgulanan toplantıda, B-20 Türkiye çalışmalarının şu 5 bölgeye odaklanması kararı alındı:

', Güçlü katılım: B-20 Türkiye çalışmalarına, Türk iş dünyasının bütün sektörlerini kapsayacak, iş dünyamızın mühim temsilcilerinin kilit roller üstlendiği canlı bir bina ile katılım sağlanacak. 

- Türkiye'nin tanıtımı: B-20 Türkiye çalışmalarında, küresel iş dünyası liderlerine Türkiye ekonomisinin tanıtılmasına hususi bir ciddiyet verilecek.

- Yükselen iktisat odağı: B-20 öncelikleri belirlenirken, yükselen saha ekonomilerine ve hatta G-20 üyesi olmayan ülkelere ilişkin hastalıkların da gündemde yer almasına İtina gösterilecek. 

- Kapsayıcılık: B-20'nin sırf çok çok uluslu ve iri firmaların değil, KOBİ'lerin sorunlarını da kapsaması sağlanacak. 

- G-20-B-20 Etkileşimi: Hem G-20 çalışmalarında küresel iş dünyasının fikirlerini daha yakından izleyebilmek hem de B-20 liderlerinin Türkiye devir başkanlığına takdirini artırmak adına G-20 ve B-20 sekretaryaları içinde etken bir işbirliği başlatılacak.'

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber