Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Türkiye 17 Eylül 2016 - 11:23 Yorum: 0

Baca temizliğinde geç kalmayın

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Başkentlilere kış gelmeden bacalarını temizletmelerini önerdi.

Baca temizliğinde geç kalmayın

Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı, Başkentlilere kış gelmeden bacalarını temizletmelerini önerdi.

Isıtma araçlarının daha yoğun olarak kullanıldığı kış aylarında meydana gelen baca tutuşmasının çok sayıda yangına neden olduğunu hatırlatan Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanı Celil Sipahi "Baca temizliği ihmale gelmez. Bacalarınızı temizletmeyi ve kontrol ettirmeyi unutmayın" dedi.

Baca tutuşması sonucu çıkan yangınlarının çoğunlukla alt katlarında lokanta, pastane, gibi işyerleri bulunan binalarda meydana geldiğine dikkat çeken Sipahi, şu uyarılarda bulundu:

"Bacalar, binaların zemin ve bodrum katından başlayıp, çatı katına kadar yükselen kanallardır. Bu kanallar içerisinde oluşan yağ atıkları, zift ve kurumlaşmalar, gerek sobaların, gerekse ticari işletmelerdeki ocakların yakılması sonucu tutuşarak alev alıyor ve baca yangınlarına neden oluyor.

Vatandaşlarımızın basit gördüğü ve ihmal ettiği bu tabakalar, baca içerisinde bir petrol ürünü gibi tehlike oluşturuyor. Tutuşma sonucu baca kanalı boyunca yayılan alev çatıya kadar ulaşıyor. Küçücük bir alev, büyük bir yangına sebep oluyor."

Celil Sipahi, baca yangınlarının yanı sıra kış aylarında karşılaştıkları bir diğer durumun da baca tıkanıkları sonucu meydana gelen karbonmonoksit zehirlenmeleri olduğunu belirterek "Yaz aylarında baca üzerine kuşların yuva yapması, yuva atıklarının veya ağaç dalı gibi, taş gibi çeşitli parçaların baca içerisine düşmesi tıkanmalara neden oluyor. Bu gibi tıkanmalar sonucu da duman veya gaz dışarıya atılamıyor. Bacadan dışarıya çıkamayan gazın evin veya odanın içerisine dolması sonucu zehirlenmeler, can kayıpları yaşanıyor. Bu nedenle de bacalar mutlaka temizletilmeli, üzerinin açık olup olmadığı kontrol edilmeli" diye konuştu.

Baca yangınlarından korunmanın en önemli etkeninin sanayi işletmelerinde 3-6 ayda, daire ve apartmanlarda ise yılda en az bir kere bacaların temizletilmesi olduğunu anlatan Sipahi "Normal soba, doğalgaz ya da katı yakıtlı olması fark etmez. Vatandaşlar bacalarını mutlaka temizletsinler" açıklamasında bulundu,

Vatandaşların kendi usulleriyle bacaya bir şey dökerek, yakarak, içerisine bir ağırlık sallandırarak bacayı açmaya çalıştıklarını, bu yöntemlerin yanlış olduğunu bildiren Sipahi, böyle davranmaların baca duvarının yıkılması ve tahribi gibi sonuçlarla daha pahalı inşaat masraflarına neden olduğu uyarısında bulundu. Baca temizliği için Ankara Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı'na müracaat edilerek, 08.30-15.30 saatleri arasında açık olan vezneye ücretin yatırılması gerekiyor. Ankara Büyükşehir Belediyesi internet sitesinden de işlem yapabilen vatandaşlar, 341 41 60 numaralı telefondan ayrıntılı bilgi edinebiliyor.

Baca temizliğinde geç kalmayın

Baca temizliğinde geç kalmayın

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber