Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Güncel 16 Eylül 2014 - 12:13 Yorum: 0

Bağcılıktaki Ar-Ge çalışmalarıyla üzüm ihracatı arttı

TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Sarı:

Bağcılıktaki Ar-Ge çalışmalarıyla üzüm ihracatı arttı

TEKİRDAĞ (AA) - YAVUZ KARADUMAN - Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Sarı, "Dünya pazarında sürekli yeni talepler mevcut. Bağcılıktaki, yeni çeşitlerin geliştirilmesi, kalite ve verime yönelik Ar-Ge çalışmaları, ihracatın sürekli olmasını ve artmasını sağlıyor" dedi.

Sarı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne bağlı 11 enstitü olduğunu, bunlardan Manisa ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma İstasyonlarının sadece üzüm ve bağcılık alanında çalışma yaptıklarını söyledi.

Bağcılık araştırma istasyonlarının Ar-Ge çalışmalarıyla yeni üzüm çeşitleri geliştirildiğini belirten Sarı, şöyle konuştu:

"Hem genetik kaynaklarımızı koruyorlar hem de bizim geleneksel ürünlerimizin yeni kullanım alanlarını ortaya koymaya çalışıyorlar. Bu da ürünlerin katma değerini arttırıyor. Yeni geliştirilen üzüm çeşitleri de ihracatı olumlu yönde etkiliyor. Türkiye'de son 25 yılda 100'ün üzerinde geliştirilen asma çeşidi var. Bunların yaklaşık yüzde 70'i bizim enstitü ve istasyonlarımızca geliştirilmiş durumda. Tabii ki bunların ihracata önemli katkıları var. Dünya pazarında sürekli yeni talepler mevcut. Bağcılıktaki, yeni çeşitlerin geliştirilmesi, kalite ve verime yönelik Ar-Ge çalışmaları, ihracatın sürekli olmasını ve artmasını sağlıyor."

 

- "Ar-Ge olmazsa ihracat sürdürülebilir olmaz"

 

Sarı, Türkiye'nin kuru üzüm ihracatının 230 bin ton civarında, yaş üzüm ihracatının da 200 bin tonun üzerinde olduğunu söyledi.

Pazarın ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çeşitler geliştirilmemesi halinde ihracatta sürdürülebilirliğin mümkün olmayacağını vurgulayan Sarı, şöyle devam etti:

"230 bin tonlarda ihracatımız var. Bunu sürdürülebilir kılmak için mutlaka Ar-Ge yapmak durumundayız. Ar-Ge çalışmalarıyla bağcılıkta birçok gelişme yaşandı. Bağcılıkta, 30-40 sene önce belki dönümden 200 kilo kuru üzüm alırken şimdi yerine göre 500 kilo verim elde edilebiliyor. Belki şu an gördüğünüz çeşitlerin çoğu piyasada yoktu. Ar-Ge'yi yapmazsak kalkınmamız, gelişmemiz, ihracatımız sürdürülebilir olmaz. Kuru üzüm dediğimiz zaman dünyada herkes 'Sultani' diyor. Kuru üzüm çoğu yerde Sultani olarak adlandırılıyor ki, bu bizim Manisa'da geliştirilen çeşidimizin ismi."

Sarı, pazar payını arttıracak çeşitler üretmeye çalıştıklarını kaydetti. 

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)
AA Anadolu Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber