Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
23 Nisan
Dünya 17 Eylül 2014 - 15:34 Yorum: 0

Bağımsız İskoçya'yı destekleyen Türk siyasetçi

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasını isteyen ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nde aktif olarak çalışan tek Türk vatandaşı olan Sıtkı Nalcı, yarınki referandumdan "bağımsızlığa evet" sonucu çıkmasını beklediğini söyledi.

Bağımsız İskoçya'yı destekleyen Türk siyasetçi

İskoçya'nın Birleşik Krallık'tan ayrılmasını arzulayan ve yarınki referandum öncesi bu yönde kampanyalar yürüten ayrılıkçı İskoç Ulusal Partisi'nde (SNP) aktif şekilde çalışan tek Türk yurttaşı olan Sıtkı Nalcı, AA'ya yaptığı açıklamada, 'ikinci memleketim' şekilde bahsettiği İskoçya'da yaklaşık 30 senedir yaşadığını kaydetti. 

Aynı zamanda Türk-İskoç Sanayi ve Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye-İskoçya Parlamentolararası Dostluk Grubu kurucusu ve sekreteri bulunan Nalcı, Londra yönetiminin İskoçya üstünde çok söz hakkı olduğunu dile getirdi. 

İskoçya’daki azınlıkların oranının yüzde 3 olduğuna dikkati çeken Nalcı, azınlıkların çoğunun yarınki referandumda haklarını genişletmek için “evet” oyu vereceğini hesap ettiğini dile getirdi. İskoçya’da yaşayan Türk vatandaşlarıyla da bir takım süre bir araya geldiğin dile getiren Nalcı, şöyle konuştu:

“Türklerin İskoçya’da politikayla hevesi çok çok az. İnşallah İskoçya müstakil bir yurt olursa, bu oranın artarak çoğalması çok çok önemlidir. Türkler benim üzerimdeki ‘bağımsızlığa evet’ rozetini gördüklerinde ve ya benim bağımsızlık kampanyasında yer aldığımı bilenler, ‘biz de evet oyu kullanacağız’ diyor.”

'Alışkanlıklardan ayrılmak zor'

Türkiye’nin Edinburgh’da başkonsolosluk açmasının ve Türk Hava Yolları’nın (THY) İskoçya’ya seferlerinin artırmasının çok çok mühim olduğunu kaydeden Nalcı, “Bunlar ilişkilerin ne kadar süratli geliştiğini gösteriyor” dedi.

İskoçya müstakil olmasa da Türkiye ile İskoçya arasındaki ticaretin artabileceğini vurgulayan Nalcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İskoçya petrol endüstrisinin çok çok ileri seviyeye ulaştığı bir ülke. Hem petrol kaynağı var, hem de petrolü çıkaracak ileri teknoloji var. Bu konu hakkında iki yurt içinde işbirliğinin artırılması mümkün, her iki yurt için de bunlar fırsat teşkil ediyor.”

Türkiye-İskoçya içinde geçen ay kurulan arkadaşlık grubu meselesi için ise Nalcı, bu grubun amacının ilişkilerin hükümetler arasında, kültürel ve ekonomik bölgelerde geliştirmek olduğunu belirtti. Bu grubun İskoçya’nın Türkiye’yi daha yakından tanımasını sağlayacağını kaydeden Nalcı, arkadaşlık grubuyla parlamenterler, toplumlar ve ticari firmaların yakın emek olanağı bulacağını belirtti.

Nalcı, 307 senedir Birleşik Krallık’ın bünyesinde yer piyasa İskoçya’da “bağımsızlığa hayır” diyeceklerin birçoğunun, alışkanlıklardan ayrılmaları zor bulunduğu için “hayır” diyeceğini söyledi. Bağımsızlık adımının çok çok iri olduğunu kaydeden Nalcı, “Ekonomik şekilde İskoçya müstakil ve muvaffakiyetli bir yurt şekilde yaşayabilir” dedi.

'İskoçya ekonomik şekilde çok çok başarılı'

Londra yönetiminin, “hayır” kararı çıkarsa söz verdiği daha çok yetki vaadlerinin gerçekçi olmadığını savunan Nalcı, referandumdan “evet” neticesinde çıkmasını umduğunu belirtti.

İskoçya’nın ekonomik şekilde dünyanın en muvaffakiyetli ülkelerinden birisi olduğunu kaydeden Nalcı, sözlerini şöyle sürdürdü:

'İskoçya, dünyanın şu anda 8’inci en varlıklı ülkesi. İngiltere ise 14’üncü en varlıklı ülkesi. İngiltere’deki petrol kaynaklarının yüzde 98’i İskoçya’da.  İskoçya’da her kişi, İngiltere’ye oranla 800 sterlin daha çok İngiltere ekonomisine yardım yapıyor. Ekonomik şekilde müstakil olabilecek bir ülkeyken, İngiltere yönetimine bağlı kalınıyor.”

Eşi de siyasette aktif bulunan ve İskoçya'nın güneyindeki Dumfriesshire sahasından belediye meclisi üyesi bulunan Nalcı, İskoçya’da yapılacak bir sonraki umumi seçimde SNP’den milletvekilliği için adaylığını koymayı planlıyor.

İskoçya'da, yüzde 30'u İngiliz vatandaşlığı bulunan takribî 2 bin 500 Türk yurttaşı yaşıyor. Yarın, İskoçya'da yaşayan ve 16 ıslak üstündeki İskoçlara 'İskoçya müstakil bir yurt olmalı mı?' sorusu yöneltilecek. Referandum sonucunun 19 Eylül Cuma sabahından öncelikle dikkat çekici olması beklenmiyor.

Haber Kaynağı: MALATYA GÜNCEL
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber