Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Sağlık 24 Kasım 2016 - 13:43 Yorum: 0

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevinç Sevinçer, grip, nezle, öksürük, burun akıntısı gibi sağlık problemlerinden korunmak, rahat bir şekilde atlatılması...

Bağışıklık sistemini güçlendiren besinler

Beslenme ve Diyet Uzmanı Sevinç Sevinçer, grip, nezle, öksürük, burun akıntısı gibi sağlık problemlerinden korunmak, rahat bir şekilde atlatılması konusunda bağışıklık sistemini güçlendiren besinler hakkında bilgiler verdi.

Büyük Anadolu Doğum Okulu Beslenme ve Diyet Umanı Sevinç Sevinçer, "Salgın hastalıklara yakalanmamak için siz de bağışıklık sisteminiz güçlendirin ve vücudunuzun mikroplara karşı daha dirençli olmasını sağlayın" diyerek uyarılarda bulundu.

"Sıcak ve soğuk hava sirkülasyonu hasta ediyor"

Beslenme ve Diyet Umanı Sevinç Sevinçer sözlerine şöyle devam etti: "Havaların soğuması mevsimsel olarak sıcak - soğuk hava sirkülasyonu insanları grip, nezle, öksürük, burun akıntısı, farenjit ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları kapmasına yol açıyor. Salgın hastalıklara yakalanmamak için siz de bağışıklık sisteminiz güçlendirin ve vücudunuzun mikroplara karşı daha dirençli olmasını sağlayın. Peki, bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendireceğiz? Öncelikle her zaman olduğu gibi diyetisyenlerin ve sağlığına dikkat edenlerin altın kuralı olan; sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmek gerekmektedir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardım edecek proteini almaya, özellikle biyolojik değeri yüksek süt ve süt ürünleri, yumurta gibi kaliteli proteinleri tüketmeye dikkat etmelisiniz."

"Kış meyvelerinden faydalanın"

Kış ayının belki de en güzel tarafının mevsim meyveleri olduğunu vurgulayan Sevinçer şu bilgileri verdi: "Kış meyvelerinin bolluğundan, C ve E vitamini deposu olmalarından ve antioksidan özelliklerinden faydalanmak gerekir. Bu nedenle özel bir durum yok ise günde 2-3 porsiyon meyve tüketmeye özen gösterin. Limon, portakal, mandalina, nar, greyfurt ve kivi C vitamininden; badem, fındık, ceviz ve fıstık ise E vitamininden zengin besinlerdir.

Nar: Nar taneleri sağlığınıza önemli faydalar sunmaktadır. Nar, kan basıncını düşürme, iltihaplarla savaşma, "kötü" LDL kolesterolün okside olması durumunu önleyerek kalp hastalıkları riskini azaltma özelliğiyle de bilinmektedir. Orta boy bir narın yarısı da (1 porsiyon meyve eşdeğeridir) günlük tavsiye edilen miktarın dörtte biri olan C vitamini ihtiyacını karşılamaktadır.

Greyfurt: Greyfurt bağışıklığı güçlendirici C vitamini kaynağıdır. Yarım orta boy greyfurt (1 porsiyon meyve eşdeğeridir) günlük C ve A vitaminleri ihtiyacınızın bir kısmını karşılamaktadır. Greyfurt ilaçlarla etkileşime giren bir meyvedir. Bu yüzden kullandığınız ilaçla etkileşimi olup olmadığını doktorunuza sormanız gerekmektedir.

Kivi: Kivi, portakaldan daha yüksek C vitaminine sahiptir. Bağışıklık sisteminizi güçlendirerek soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmanız için size yardımcı olacak çok iyi bir vitamin deposudur. Günde 1 adet kivi (1 porsiyon meyve eşdeğeridir) tüketmeniz C vitamini alımınız karşılar ve bağışıklığınızı güçlendirmeye yardımcı olur."

"A vitaminini eksik etmeyin"

"Sebze ve meyvelerde çeşitlilik ve renk çok önemlidir. Bu yüzden beslenme ve uzmanları renklerin gücünü kullanmanızı ve renkli beslenmenizi önermektedir. Turuncu, kırmızı ve yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta-karoten de bağışıklık sistemini güçlendirir. Beta-karoten vücutta A vitaminine çevrilerek kullanılmaktadır. Patates, havuç, ıspanak, kabak, brokoli, marul, kayısı, kavun ve domates A vitamininden zengin besinlerdir."

"Bol bol su için"

"Su bütün besinleri ve atıkları vücutta kan ve lenf sıvıları yoluyla taşıyan bir çözücüdür. Günde en az iki litre su içmek besinlerin hücrelerimize nüfuz etmesine, atıkların boşaltılmasına, bizi hasta eden bakterilerin ve virüslerin etkisiz hale gelmesine yardımcı olur. Organ ve kaslarınız en iyi şekilde çalışırsa bağışıklık sisteminiz de en iyi hale gelir.

Uyku Düzeninize Dikkat Edin: Uyku düzenine dikkat etmelisiniz. Düzensiz ve az uyuyan kişilerin özellikle de çocukların vücut direnci zayıfladığı için hastalıklara yakalanması daha kolay olmaktadır. İnsan vücudu uyku sırasında dinlenir ancak bağışıklık sistemi hazırlık aşamasındadır. Uyku sırasında bağışıklık sistemini güçlendirir ve mikroplarla savaşmaya devam eder."

"Probiyotik tüketin"

"Sağlıklı herkesin sindirim sisteminde doğal olarak bulunan ve vücudumuza dost olan bakterilerdir. Probiyotikler, sindirim sistemindeki dengeyi sağlarlar ve doğal bağışıklık sistemi koruyucusu olarak da hareket ederler. Zararlı bakterilerle savaşır, onların zararlı etkilerini engeller, vücudu enfeksiyonlara karşı korur, sindirim sistemi konforunu sağlarlar. Kansere karşı koruyucu etkisi vardır. Yoğurt ve kefirde yoğun olarak bulunur. Bu probiyotik bakteriler besin olarak prebiyotikleri (pırasa, enginar, patlıcan, soğan ve sarımsakta bulunan karbonhidratları) kullanır. Bu açıdan beraber tüketildiklerinde daha iyi fayda gösterirler."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber