Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
14:18 Şerafettin Elçi Havalimanı Şubat ayında 29 bin 933 kişiye hizmet verdi14:17 Sarıcaoğlu: “Sahte anketler ile ‘başkanlık hayali’ kuranlar, seçim günü uya...14:17 Büyükşehir DESKİ 3 mahallenin daha içme suyu hatlarını yeniledi14:17 Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Özhaseki: “Bittiğinde Zonguld...14:17 Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki iş birliği protokolü14:16 Başkan Togar: “Sevdalısı olduğumuz Tekkeköy için her zaman çalışacağız”14:16 İzmir merkezli kaçakçılık operasyonu: 15 bin litre etil alkol ele geçirildi14:15 Yolun karşısına geçerken otomobilin çarptığı yaşlı adam ağır yaralandı14:11 Fatih Belediye Başkanı Turan: “Unkapanı Değirmeni’nin restore edilmesi bölg...14:09 Evlenmek için kredi alacak depremzede gençlerin eğitimi başladı14:08 Kütahya Şehir Hastanesi hasta kabulüne başladı14:05 Anaokulu öğrencilerinden renkli etkinlik: Hijyene dikkat çektiler14:04 CHP’de Şükrü Genç endişesi14:04 Alanya Üniversitesi’nin öğrencilerine TÜBİTAK desteği14:03 Ertemur: “Emeklilerimizin destekçisi olacağız”14:01 AK Parti Sami Er, Şire Pazarı ve Canlı Hayvan Pazarını ziyaret etti14:01 Kazakistan Başkonsolusu’ndan yatırım çağrısı13:59 Bakan Tekin; “Meslektaşlarımızın fikir ve öneri bizler için çok kıymetli”13:56 Adıyaman’da sandık kurulu başkanlarına eğitim verildi13:55 Otomobille çarpışan hafif ticari araç devrildi: 1 yaralı
Sami Er
Sağlık 25 Nisan 2017 - 11:43 Yorum: 0

Baharda polen alerjisi olanlara hayati öneriler

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, bahar ya da saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit şikayetlerinde artış yaşandığını belirten uzmanlar, polene...

Baharda polen alerjisi olanlara hayati öneriler

Bahar aylarının gelmesiyle birlikte, bahar ya da saman nezlesi olarak bilinen alerjik rinit şikayetlerinde artış yaşandığını belirten uzmanlar, polene karşı hassasiyeti olan kişilerin mecbur kalmadıkça açık alanlara çıkmamasını, gün batımında pencerelerin kapalı tutulmasını ve giyilen elbiselerin uyunulan odadan farklı bir yerde çıkarılması gerektiğini söyledi.

Doğadaki yabani ot, ağaç ve çimen gibi polen üreten bitkilerin neden olduğu bahar nezlesi toplumun yaklaşık yüzde 10-15'ini etkiliyor. Polenler ilkbahar aylarında atmosfere yoğun olarak salındığı için hastaların büyük çoğunluğu olumsuz etkileniyor. Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ünsel, bahar nezlesinin nezleyle benzer belirtiler gösterdiğini kaydederek, "Polen alerjisi olan hastalar bahar ve yaz döneminde çok sık hapşırık, şeffaf burun akıntısı, burun tıkanıklığı, burun kaşıntısı, gözlerde sulanma ve kaşıntı, kulak ve boğazda kaşıntı gibi belirtiler gösteriyor. Bu hastaların 3'te 1'inde alerjik astım gelişebilir. Alerjik nezle belirtileri ile birlikte göğüste hırıltı ve sıkışma, öksürük, nefes darlığı olabilir. Bu yakınmalar gece, sabahın erken saatlerinde artış gösterebilir. Nezle ile karıştırılan belirtiler, alerji ilacı içeren nezle ve gribi ilaçları ile baskılanabilir. Bu durum tanı karmaşasına yol açarak tanı gecikmelerine neden olur" dedi.

"Astıma yol açar"

Hastaların polen döneminde evin dışına çıktıkları andan itibaren polenlere maruz kaldıklarını belirten Doç. Dr. Mehmet Ünsel, "Bu polenler hastanın burnuna, gözüne ve solunum yoluna giderek alerjik nezleye ve alerjik astıma neden olurlar. Polenlerden tamamen kaçınmak mümkün değildir. Ancak alınacak korunma tedbirleri ile polenlere maruziyet en aza indirilir. Şikayetler polen sezonunu sona ermesi ile tamamen ortadan kalkar" dedi.

"Piknik yapmayın"

Polenlerden korunmak için bahar aylarında doğadan uzak durulmasını öneren Medical Park İzmir Hastanesi Alerji ve İmmünoloji Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Ünsel, "Özellikle bahar aylarında piknik yapmaktan kaçının, çünkü polenler doğada daha fazla bulunur. Açık havada spor yapmayın. Sabaha karşı ve gün batımında pencerelerinizi kapalı tutun. Çünkü polenler özellikle güneş doğarken uçuşmaya başlarlar. Mecbur kalmadıkça bahçede veya ev dışında çalışmaktan kaçının. Günlük giydiğiniz elbiseleri uyuduğunuz odadan farklı bir yerde çıkarın. Polenlerin saçlarınızda kalmasını önlemek için yatmadan önce saçlarınızı mutlaka yıkayın" diye konuştu.

"Tedavi edilebilir"

Polenlerden tam anlamıyla korunmanın mümkün olmadığını ifade eden Doç. Dr. Mehmet Ünsel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bazı insanların bir bitkiye, bazı insanların 1 den fazla bitki polenine alerjisi olur. Alerji testinin mutlaka yapılmasını öneriyoruz. Bahar nezlesi yaşayanların yaşam standardı düşüyor. Hastalık genellikle yavaş yavaş başlar. Hastalık tedavi edilmediği sürece hastalık şiddeti ve süresi uzayabilir. Yıllar geçtikçe aylara ve tüm yıla yayılabilir. Tanı ne kadar erken olursa tedavisi o kadar kolay olur. Yapılan tetkikler sonucu hastaya neye karşı alerjisi olduğunu ve nasıl korunacağını anlatılır. Tedavi yapılmazsa, yeni alerjiler gelişebilir ve mevcut durum daha da ilerleyebilir."

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber