Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 24 Ekim 2017 - 11:28 Yorum: 0

Bahçeli: "Kerkük’ün asli sahiplerine tevdii zorunluluktur"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Peşmergenin kaçmasının ardından, Kerkük'ün asli sahiplerine tevdii zorunluluktur" dedi.

Bahçeli: 'Kerkük’ün asli sahiplerine tevdii zorunluluktur'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, "Peşmergenin kaçmasının ardından, Kerkük'ün asli sahiplerine tevdii zorunluluktur" dedi.

MHP Genel Başkanı Bahçeli, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu. "25 Eylül korsan referandumu, görünüşe bakılırsa 21 günde gümlemiş, Barzani rezil rüsva olmaktan kurtulamamıştır" diyen Bahçeli, "Irak ordusu, federal polis güçleri ve Haşdi Şabi, 16 Ekim'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin denetimini peşmergeden geri almak için operasyon başlatılmıştı. Sonunda mezkur bölgelerin büyük bir kısmında kontrol sağlanmıştır. Bu olumlu bir gelişmedir. Barzani'nin bağımsızlık sevdası arkasında başka bir hesap ve hazırlık yoksa şimdilik ve zorunlu olarak beklemeye alınmış, rafa kaldırılmıştır. Kerkük'e yuvalanmaya, Türkmeneli'ne konuşlanmaya çalışan hainler arkalarına bakmadan kaçmışlardır. Görünüşe bakarsak, yalnızlaşan Barzani ve peşmerge çetesi tarihi bir hayal kırıklığı yaşamıştır. 15 Ekim'de kanlarının son damlasına kadar savaşmaktan, Kerkük'ün Kudüsleri olduğunu söylemekten adeta nefesleri kesilen peşmerge fitnesi ne olmuştur da deyim yerindeyse tek bir mermi atmadan tabana kuvvet kaçmayı seçmiştir?" ifadelerini kullandı.

Kerkük'te, Haşdi Şabi'nin provokasyonları ve mezhebi dayatmalarının Türkmenlerin arasına nifak sokmaktan başka bir işe yaramayacağını kaydeden Bahçeli, "Mezhep kutuplaşması konusunda tahrik edici hamleler yapan bölge ülkelerinin doğru ve isabetli bir tavır içinde olmadıklarını özellikle belirtmek isterim. Peşmergenin kaçmasının ardından, Kerkük'ün asli sahiplerine tevdii zorunluluktur. Kerkük'teki devlet dairelerinden Barzani'nin fotoğraflarının indirilmesinden sonra Irak'ın bütünlüğünü sarsacak ve mezhebi gerilimi teşvik edecek afiş ve posterlerin asılması yanlıştır, birlik duygusuna zarar verecektir. Yarın Türkiye'ye gelecek olan Irak Başbakanına bunların hatırlatılması yararlı ve yerinde olacaktır. Etnik ve mezhep temelli sıcak çatışma ihtimali Irak ve Suriye'yi tümden yutacak, Türkiye'yi her yönden olumsuz etkileyecek çok tehlikeli, çok vahim bir tuzaktır. Bu tuzağa düşülmemeli, bu oyuna gelinmemelidir. Türkiye, 25 Eylül referandumunu tanımayarak Barzani'ye uyguladığı yaptırımlarla Irak Merkezi Yönetiminin elini güçlendirmiş, cesaret aşılamış, Türkmen kardeşlerimizin umutlarını yeşertmiştir. Barzani mevzi kaybetmişse, bağımsızlık hamlesi akamete uğramışsa bunda Türkiye'nin önemli bir payı vardır. Bu kapsamda Kerkük ve diğer Türkmen yurtlarının demografik operasyonlarla tasfiye planları derhal kesilmeli, Kerkük tarihi dokusuna, kültürel derinliğine müzahir bir şekilde yönetilmelidir. Söylüyoruz, rahatsız oluyorlar. Diyoruz sancılanıyor, kulaklarını tıkıyorlar. Yine de söyleyeceğiz, yine de diyeceğiz; Kerkük Türk'tür. Türkün ebedi yurdudur. Kürt kökenli kardeşlerimize saygımız vardır, insani haklarına gölge düşürülmemelidir. Arap kökenli kardeşlerimize hürmetimiz vardır, dostluk ve tarih bağlarımız bakidir. Diğer sosyal ve etnik gruplardaki insanlara elbette kucağımız ve gönlümüz açıktır. Ancak bir yanda herkesin hakkına riayet ederken, diğer yanda da Türkmenleri savunmak, Türkmenliğin onurunu yere düşürmemek bizim için namus, şeref ve telafisi olmayan beka meselesidir" açıklamasında bulundu.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber