Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Kültür 25 Ekim 2016 - 13:28 Yorum: 0

Bakan Avcı: “Milli Kütüphanemize sayısal bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu birlikte yaşıyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Samsung firması ile imzalanan protokol çerçevesinde Milli Kütüphanemize sayısal bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu...

Bakan Avcı: “Milli Kütüphanemize sayısal bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu birlikte yaşıyoruz”

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, "Samsung firması ile imzalanan protokol çerçevesinde Milli Kütüphanemize sayısal bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu birlikte yaşıyoruz" dedi.

Samsung Electronics Türkiye'nin katkıları ile Milli Kütüphane'nin dijital dönüşüm vizyonuna destek vermek amacıyla içerisinde birçok esere ücretsiz erişim imkanı sağlayan "Samsung Dijital Kütüphane"nin açılışı gerçekleştirildi. Milli Kütüphane içerisinde gerçekleştirilen açılışa Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Kore Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Yun Soo Cho, Samsung Electronics Türkiye Kamu Sektörü ve Dış İlişkiler Direktörü Dr. Erdem Erkul, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Fatih Sayan ve Kore gazileri ile çok sayıda kişi katıldı.

"Milli Kütüphanemize sayısal bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu birlikte yaşıyoruz"

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, teknoloji devriminin 21'nci yüzyılda kütüphanelere, bilgi merkezlerine çok farklı boyutlar getirdiğine dikkat çekerek, "Sanal kütüphane, dijital veya sayısal kütüphane gibi kavramların ön plana çıkmasını sağladı. Bu durum teknolojinin önemli bir takipçisi olan ülkemizde de kütüphanelerimizin çapın teknolojik ihtiyaçlarına uygun olarak donatılması zaruretini ortaya çıkardı. Kültür ve Turizm Bakanlığımız bu ihtiyacın en son teknolojilerle, en gelişmiş teknolojilerle karşılanması hususunda ilgili paydaşlarla iş birliği halinde kütüphanelerimizi donatmaya gereken önemi veriyor. Bugünde bir sosyal sorumluluk projesi kapsamında Samsung firması ile imzalanan protokol çerçevesinde Milli Kütüphanemize sayısal bir kütüphane kazandırmanın mutluluğunu birlikte yaşıyoruz" şeklinde konuştu.

"Milli kütüphanemiz görev kapsamı ve vatandaşlarımıza verdiği hizmetler itibariyle sürekli teknoloji ile iç içe olan bu alandaki yenilikleri takip ederek bunlara entegre olmayı başarabilen güzide kurumlarımızdan biridir" ifadelerini kullanan Bakan Avcı, "Milli Kütüphane hızla gelişen teknolojik dönüşüme uyum sağlamak amacıyla birçok teknolojik proje başlatmış ve büyük bir kısmını da tamamlamıştır. Teknolojik eğimlimler, araştırmacı bilgi ihtiyacı ve uluslar arası standartlar üzerine alınarak bu anlamda gerekleştirilen "Kaşif Kütüphane" sistemi, "Dijital Kütüphane" sistemi bunlardan sadece birkaçı" diye konuştu.

"Milli Kütüphanemizde milyonlarca içeriğin sayısallaştırılması için yoğun bir çaba sarf edilmiştir"

Bakan Avcı, Milli Kütüphane'nin en önemli hizmetleri içerisinde yer alan dijital sesli kitap hizmetinin görme engelli vatandaşların da bilgiye erişimini kolaylaştırdığına dikkat çekerek, "Bu hizmeti ile kamudan vatandaşa e-hizmetler konusunda Türkiye Büyük Millet Meclisinden de ödül almıştır. Milli bir arşiv, müze ve araştırma merkezi niteliği taşıyan Milli Kütüphanemizde milyonlarca içeriğin sayısallaştırılması için yoğun bir çaba sarf edilmiştir. Sarf edilmeye de devam edilmektedir. Yenilenen web tabanlı sayısal sistemlerle birçok türden sayısal içerik vatandaşlarımızın hizmetine sunulmaktadır. Diğer kütüphanelere öncü olmak ve rehberlik etmek gibi bir görev ve sorumluluğu da bulunan Milli Kütüphane, bu sorumluluğun şuuruyla kütüphanecilik hizmetlerinin en yeni teknolojilerle memleketimiz ve dünya standartlarına sunulmasına yönelik yenilikleri de takip etmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

"76 araştırmacıya eş zamanlı hizmet verilebilecek"

Samsung'un desteği ile Milli Kütüphane'nin en üst teknolojik imkanlarla donatılmış bir salona kavuştuğuna vurgu yapan Bakan Avcı, Dijital Kütüphane ile araştırmacıların bilgiye daha hızlı ulaşacağını kaydederek, "Araştırmacılarımızın bilgiye daha hızlı daha etkin daha ekonomik ve daha kolay ulaşacakları dijital kütüphane salonunda yer alan 54 tablet 20 dizüstü bilgisayar ile aynı anda 76 araştırmacıya eş zamanlı hizmet verilebilecek" ifadelerine yer verdi.

Bakan Avcı'dan "Sanal gerçeklik gözlüğü" testi

Bakan Avcı, Kütüphanenin açılışının gerçekleştirdikten sonra "Samsung Dijital Kütüphane" içerisinde Kore Gazileri için hazırlanmış kısa tanıtım filmini izledi. Tanıtım filminin izlenmesinin ardından Bakan Avcı kütüphaneyi gezdi. Kütüphanede bulunan "Sanal gerçeklik" gözlüğünü deneyen Avcı, basın mensuplarının, "Bakanım Nasıl?" sorusuna ise, "Boğaz'ı 360 derece dönerek görebiliyorum. Karşımda şuanda Kuleli binası görünüyor. Haydar Paşa garını görüyoruz. Bir vapur geçiyor. Şuanda Haydar Paşa iskelesinde Boğaz'a bakıyorum. Karşıda dalga kıranımız var. Vapur hareket etti. Arkada Haydar Paşa'yı görüyorum" yanıtını verdi.

Basın mensuplarının dijital ortamdan kitap okumayı düşünür müsünüz? Sorusuna ise Bakan Avcı, şu değerlendirmede bulundu:

"Tabi eğer illa bir seçim yapmak gerekirse aynı kitabı. Aynı kitabı ama dijital olarak mı yoksa kağıt baskılı olarak mı okumayı tercih edersiniz? derseniz. Biz kağıt baskı ile yetişen kuşaklar, kağıt baskılı. Çünkü onun kokusu dokusu bizim için önemli. Ben bir kitabın koku ve doku farkını bitireceği kanaatinde değilim ama bazı kitaplarda var ki ona ulaşamıyorsunuz. Kağıt baskıya ulaşamıyorsunuz o zaman ona sayısal ortamda ulaşabiliyorsanız neticede içerik önemli. Dijital ortamda binlerce, on binlerce kitaba ulaşma imkanınız var. "

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber