Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Ekonomi 06 Mayıs 2016 - 14:33 Yorum: 0

Bakan Çelik’ten ’Rusya’ Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'nın talebi üzerine gönderilen heyetin, ambargo uygulanan ürünlere yönelik bir engellemenin olmayacağı...

Bakan Çelik’ten ’Rusya’ Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Rusya'nın talebi üzerine gönderilen heyetin, ambargo uygulanan ürünlere yönelik bir engellemenin olmayacağı şeklinde izlenimle döndüğünü söyledi.

EXPO 2016 Antalya sergi alanını ziyaret eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Rusya ile ilgili ambargo devam ediyor. Heyet gönderildi, bir gelişme var mı?" sorusuna Bakan Çelik, Rusya Tarım Bakanlığındaki ihracat ve ithalatla ilgili ürünleri teslim alan teknik birimin, Türkiye'den Gıda Genel Müdürlüğü bünyesindeki teknik birimle görüşme talebinde bulunduğunu söyledi.

Rusya'nın belirli ürünlere ambargolar koyduğunu hatırlatan Çelik, "Bu ürünlerle ilgili kısıtlamanın kalkacağı şeklinde güzel, seviyeli, düzeyli görüşme gerçekleşmiş. Ama hükümet düzeyinde, yani konan engellerle ilgili bir değerlendirme yapma yetkisi zaten o heyette yok çünkü o biraz daha hükümeti ilgilendiren düzeydeki değerlendirmeler ama geçici engel konan ürünlerle ilgili Türkiye zaten öteden beri Rusya ile ilişkilerinde bu değerlendirmeleri karşılıklı paylaşıyor. Bu paylaşımı yapacağız. Büyük ihtimalle onlarla ilgili bir engellemenin olmayacağı şeklinde bir izlenimle arkadaşlarımız döndüler. Bu yönüyle bu teknik heyetlerin iletişimi devam ediyor, devam edecek. Umarım bunlar diğer kısıtlama getirilen ürünlerle ilgili de bir yol, bir kapı açar ve iki ülke arasında hiç ilgisi olmayan alandaki bu olumsuzluklar ortadan kalkar" dedi.

Konunun FAO 30. Avrupa ve Orta Asya Bölgesel Konferansı'nda da gündeme geldiğine değinen Bakan Çelik, "Ülkeler arasındaki ilişkilerde, tarım ürünlerine kısıtlama getirecek, çiftçileri üzecek, emeğini gözardı edecek bir yaklaşım doğru olamaz. Ülkeler arasında politik sorunlar yaşanabilir ama bu sorunlar çiftçi üzerinden görülmemesi gerekir. Umarım gerçekten iki dost, komşu ülkede, bu alanda gerçekten hiçbir mantığa oturmayan, hiçbir şekilde izah edilemeyen bu ambargo ve benzeri durumlar yakın gelecekte konuşulmaz diye ümit ediyorum" ifadelerini kullandı.

ANTALYA HALİ ZİYARETİ

Antalya'da hal ziyareti gerçekleştirdiğini hatırlatan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Domates üreticileri sıkıntılarına yönelik arz talep dengeleri son derece önemli. Meyve ve sebzecilikte Türkiye önemli bir noktada bulunuyor. Bizim meyvemizi, sebzemizi mutlaka dünyada tüketecek birçok ülke, bölge, birçok halk var. Böyle bir coğrafya burası. Bu yönüyle bir endişemiz yok ama geçici sürelerde yaşanan pazar çeşitliliğinin istenilen düzeyde olmamasından kaynaklanan sorunlar var. Belki bu ve benzeri krizler yeni pazar alanlarına, yeni bakış açılarına sebep teşkil edebilir" diye konuştu.

Bakan Çelik, sebze ve meyveleri uzun kuyruklar ve beklemelerle TIR'larla değil, kargo taşımacılığıyla uçakla hemen ulaştırmak gerektiğini belirtti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber