Seyran Park
Refah Partisi
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Sami Er
Siyaset 21 Ekim 2017 - 14:33 Yorum: 0

Bakan Eroğlu’ndan, İstanbul’un suyuyla ilgili açıklama:

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sonbahar döneminin geçmiş yıllara göre kurak geçmesinin ardından İstanbul başta olmak üzere yurt...

Bakan Eroğlu’ndan, İstanbul’un suyuyla ilgili açıklama:

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, sonbahar döneminin geçmiş yıllara göre kurak geçmesinin ardından İstanbul başta olmak üzere yurt genelindeki bazı barajlarda su doluluk oranlarının düştüğü iddiaları ile ilgili olarak, "Hiç kimse merak etmesin ahkam yürütmesin biz hiç bir şehrimizi susuz bırakmayacağız. İstanbul'da "yok su azaldı" diye hiç kimse halkı endişeye sevk etmesin, Allah'ın izniyle suyumuz her daim akacak" dedi.

Bakan Eroğlu, geçtiğimiz hafta içi geldiği memleketi Afyonkarahisar'da programına Çobanlar ilçesi ile devam etti. Bakan Eroğlu, Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından gerçekleştirilen göler ve sulama tesisi projelerinin temel atma törenine katıldı. Tören sonrası 15 Temmuz Şehitler İlkokulu'nu ziyaret eden Bakan Eroğlu, burada minik öğrenciler ile bir araya gelerek okul bahçesine fidan dikti.

Bakan Eroğlu, program sonrasında gazetecilerin gündeme ilişkin sorularına da yanıt verdi. Bir gazetecinin, "Efendim son 44 yılın en kurak sonbahar dönemlerinden birinin yaşandığı ve bu yüzden de İstanbul başta olmak üzere yurt genelinde bazı barajların doluluk oranlarının azaldığı yönünde bazı basın kuruluşlarında haberler yer aldı. Bununla ilgili neler söyleyeceksiniz?" sorusuna yanıt vererek şunları söyledi:

"44'den daha fazla, 65 yılın en kurak dönemini yaşadık. Allah'a şükür çok sayıda baraj, gölet inşa ettik. 451 baraj, bin tane gölet inşaatıyla hakikaten bunlardan çünkü hem içme, hem kullanma suyu temin ediliyor hem de enerji üretiyoruz. Dolayısıyla tarihimizdeki en çok yapılan tesis içme suyu tesisleridir. Eğer biz bu tesisleri yapmasaydık. Aşağı yukarı 76 tane ilimiz merkezi susuz kalacaktı. Ama barajlarımızda yeteri kadar su var. Şu anda yüzde 45-50 arası doluluk oranı var. Kaldı ki doluluk oranının hiç bir önemi yoktur. Neden biliyor musunuz? Çünkü biz kışın ve ilkbaharda yağan yağmuru biriktiriyoruz. Dolayısıyla yazın ve son baharda su seviyesi ister istemez azalıyor. Bazı dönemlerde yüzde 8'e kadar düştüğü hatta 2007 yılında Ankara'da yüzde sıfır dahi oldu. Ama biz hatırlarsanız o tarihlerde dahi Ankara İstanbul'u, Bursa'yı Kocaeli'yi İzmir'i susuz bırakmadık. Çünkü bizim "B-C" planlarımız var. Dolayısıyla hiç kimse merak etmesin ahkam yürütmesin biz hiç bir şehrimizi susuz bırakmayacağız."

"İstanbul'da 30 milyona yetecek kadar suyu planladık"

İstanbul'da 1990'lı yıllara göre su tüketiminin nüfus ve kişi başına günlük su kullanım miktarının artmasına nazaran susuzluk olmayacağını ifade eden Bakan Eroğlu, ayrıca İstanbul'da günlük su tüketiminin kişi başına yaklaşık 300 litreye kadar çıktığını kaydetti. Bakan Eroğlu, "En kurak dönemlere göre en az 2, 3 yıllık mesela İstanbul'da 3 yıl kurak olması halinde dahi su verecek muhteşem su temin sistemleri kurduk. İstanbul için diyorsunuz, İstanbul'da nüfus 6,5 milyondu su yoktu yıl 1994'dü. Ben de İSKİ Genel Müdürü oldum. O zaman bazı bölgelere 15 günde su veriliyordu. Nüfus 6,5 milyon şimdi 15 milyon ve insanlar daha çok su kullanıyor. Çünkü o zaman insanlar günde 50 litre su kullanıyor. Şimdi İstanbullu günde 300 litre içme kullanma diğer maksatlarla su kullanıyor. Aşağı yukarı 7 kat su kullanımı arttı. Birde 3 kat nüfus arttı. Ne yaptı? 21 kat su kullanıyor. Şimdi tabi nüfus artıyor su ihtiyacı artıyor şimdi Melen Barajı bitmek üzere. İnşallah önümüzdeki yıl Melen Barajı'nı yaparak yaklaşık olarak 15 milyon kişiye yetecek suyumuz var orada. Dolayısı ile 15 milyon şuanda mevcut, 15 milyonda Melen'den geliyor 30 milyona yetecek kadar suyu planladık. Ayrıca Sungurlu diye bir barajında inşaatına başlatıyoruz dolayısı ile İstanbul'un 2071 yılına kadar su problemi olmayacak şekilde planladık" dedi.

"Suyumuz var suyu kullanın ama suyu israf etmeyiniz"

İstanbul, Ankara, İzmir ve Brsa gibi büyükşehirler başta olmak üzere yurt genelindeki barajların doluluk oranlarının yüzde 40-50 seviyelerinde olduğunu hatırlatan Bakan Eroğlu, yine de vatandaşlara suyu israf etmeden düzenli bir şekilde kullanmaları konusunda uyarılarda da bulunarak, "Biz 81 ilimizin mastır planını hazırladık. İçme suyu temin eylem planıyla hepsini de 2071 yılına kadar su problemleri planladık. Çünkü biz geçmişte olduğu gibi günü birlik yönetmiyoruz. Gelecekte en az 30 yıl sonraki ihtiyaçları dikkate alarak hesaplarımızı tesislerimizi ona göre yapıyoruz. İstanbul'da yok su azaldı diye hiç kimse halkı endişeye sevk etmesin Allah'ın izniyle suyumuz her daim akacak. Şu anda muazzam alt yapımız var. Mesala bu tarihte bugün itibariyle 2016 yılında İstanbul'da yüze 41'miş doluluk oranı ama şu anda yüzde 52'i Ankara'da geçen yıldan biraz az Ankara'nın Çamlıdere Barajı büyük ayrıca Kızılırmak sistemi devreye girecek ayrıca Gerede sistemi de devreye girecek İzmir'de yüzde 45, Bursa'da yüzde 47 yani bir sıkıntı yok. Ortalama yüzde 40-50'ye yakın oranlar söz konusu. Allah'a şükür suda vatandaş endişe etmesin. Ama buradan ben şunu söylüyorum "evet suyumuz var suyu kullanın ama suyu israf etmeyiniz." Çünkü su kolay gelmiyor. Suyu idare etmek kolay değil, bakmayın şuanda su sıkıntısı yok bizim yaptığımız tesislerde su gündeme gelmiyor, sudan sebeplerle bir takım şeyler söylüyorlar. Dolayısı ile merak etmesinler suyumuz var, vatandaşta rahat olsun" şeklinde konuştu.

Bakan Eroğlu, buradaki programının ardından il merkezine geçti.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber