Seyran Park
Doğa Veteriner Kliniği
SON DAKİKA
Siyaset 29 Mart 2017 - 15:53 Yorum: 0

Bakan Özhaseki: "Süslü gözüken binalar da dahil olmak üzere bir çoğu sağlıksız"

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, süslü gözüken binalar da dahil olmak üzere binaların birçoğunun sağlıksız olduğunu vurgulayarak, belediye...

Bakan Özhaseki: 'Süslü gözüken binalar da dahil olmak üzere bir çoğu sağlıksız'

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, süslü gözüken binalar da dahil olmak üzere binaların birçoğunun sağlıksız olduğunu vurgulayarak, belediye başkanlarının birinci önceliğinin kentsel dönüşüm olması gerektiğini söyledi. Bakan Özhaseki, "Sosyal belediyecilik yapılsın, eyvallah ama birinci önceliğimiz İstanbul'u depreme hazır hale getirmek, herkesin konutunu sağlıklı hale getirmek, bir an önce bu işi çözmek. Birinci işimiz emin olun bu olmalı" dedi.

Bakan Özhaseki, İstanbul Kartal'da Yunus Mahallesi'nde vatandaşların sorunlarını dinledi. Bölgedeki dönüşüm projesi ile ilgili vatandaşların sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, kentlerdeki dönüşüm sorunlarına dikkat çekti. Bakan Özhaseki, "Çevre ve Şehircilik Bakanı olarak söylerken bile utanarak söylüyorum. Ülkemizdeki bulunduğumuz şu ortamda binalarımızın büyük bir çoğunluğuna hakim olan birinci husus sağlıksız olması. Koca koca yapılı binalar var ya arkadaşlar, süslü gözükenler de dahil olmak üzere bir çoğu sağlıksız. Allah korusun yaşanan bir deprem karşısında hepsi yerle yeksan olur, bir çoğu. İkincisi de kimliksiz binalar yapmışız. Çünkü şehirler içerisinde yaşayan insanların aynasıdır. Şöyle ilerden bakarsınız o şehirde yaşayan insanların inanışlarını, örfünü, adetini, yaşam biçimlerini, ilişki biçimlerini bile anlarsınız. Bizim şehirlerimize bir bakın, bir kimlik atfetme imkanınız var mı? Ondan bile yoksun olmuşuz ne yazık ki. Buraları geçtik. Böyle bir yapı var elimizde. Ve her ilçede devasa sorunlar var, mülkiyet sorunları var" şeklinde konuştu.

İstanbul'da yaşanması muhtemel deprem sorununa da dikkat çeken Özhaseki, "Bir başka gerçeklik var arkadaşlar. Şunu bilelim. İstanbul deprem bölgesi. Bilim adamlarının hepsinin söylediği, Marmara'ya kadar gelmiş olan beş kadar segment, bunların süresi dolmuş. Bir türlü kırılacak bu. Bu ne zamana kadar kırılacak. Büyük bir çoğunluğu 2030 yılına kadar kesinlikle büyük bir deprem var diyorlar. Şiddeti 7 ile 7 buçuk arasında olacak. Bütün bu gerçeklikleri bilerek bize düşen görev ne. Bir an önce çok hızlı olarak, Bakanlık olarak bizim tedbir almamız, yeni yasalar çıkarmamız, kentsel dönüşümü teşvik etmemiz, desteklememiz, bu işi inşallah hiç olmaz ama on-on beş sene içerisinde sağlıklı yapılara kavuşturmamız lazım. En azından bilim adamlarının dediği 2030'a kadar inşallah olmaz, eğer olacaksa da o zamana kadar hazırlık yapıp binalarımızı sağlıklı hale getirmektir. Ve burada çıkan sorunları da çözebilmek için elimizden geleni yapmak" diye konuştu.

"Belediyelerin birinci işi kentsel dönüşüm olmalı"

Şehirlerde yapılması gereken kentsel dönüşümlerin önemine dikkat çeken Bakan Özhaseki, "Belediye başkanlarının birinci işinin de dönüşüm olması lazım. Geçtiğimiz günlerde İstanbul'da bütün belediye başkanlarını topladım. Biraz kendilerine sitem ettim. Ben dedim Ankara'da yerimde duramıyorum, çabalıyorum ama siz rahatsız maşallahınız var. Bazıları kentsel dönüşüm noktasında hiç bir şey yapmıyorlar. Bazıları yapıyor gibi gösteriyor ama yine yapmıyorlar. Bazıları da çırpınıyorlar yapıyorlar. Helal olsun ellerine sağlık. Sosyal belediyecilik yapılsın eyvallah ama birinci önceliğimiz İstanbul'u depreme hazır hale getirmek, herkesin konutunu sağlıklı hale getirmek, bir an önce bu işi çözmek. Birinci işimiz emin olun bu olmalı" ifadelerini kullandı.

Haber Kaynağı: İhlas Haber Ajansı
İHA İhlas Haber Ajansı tarafından geçilen tüm Haberler, bu bölümde Malatya Güncel Haber editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Girilen Haberler alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.
Malatya Haber
Malatya Haber
Malatya Güncel Haber